Licznik w trajce
- bandit
- Kontakt:
Re: Licznik w trajce 126p
Sulky, zgadza się myślałem o jednym, a napisałem o drugim!
-
- Kontakt:
Re: Licznik w trajce 126p
... do przodu wciąż jedź...
licznik w tajce
Jutro jade kupić coś takiego
http://allegro.pl/item1178083636_liczni ... gacja.html
będe to adoptował do trike , jak da rade to opisze opis wyprowadzeń i dam znać co i jak podłaczyć
http://allegro.pl/item1178083636_liczni ... gacja.html
będe to adoptował do trike , jak da rade to opisze opis wyprowadzeń i dam znać co i jak podłaczyć
Re: licznik w tajce
owszem , tylko po co kupić coś za 400-500zł jak można za 100zł ..... Jeśli nikogo nie interesuje taki licznik temat można usunąć , nie ma problemu .. 

- pawlikTrike
- Member
- Krótki opis: TRAJKERS
- Kontakt:
Re: Licznik w trajce
Wygląda OK i fajnie podświetlony
Żyj tak, aby nikt nigdy przez Ciebie nie płakał... chyba, że ze szczęścia
licznik już kupiony i rozpracowany , wszystko podłączone , w rzeczywistości wygląda fajniej niż na zdjęciach , dziś będę montował , potem dam zdjęcia , jeśli ktoś będzie zainteresowany mogę dać opis wyprowadzeń kabli , dodatkowo do licznika trzeba dokupić czujnik do pomiaru prędkości , koszt 20zł (zakupiłem , podłączyłem działa). Łączny koszt 125zł , uważam że śmiesznie tanio , tyle co porządny licznik rowerowy....
zdjęcia robione wieczorem , jutro dam w dzień
W liczniku jest :
-kontrolka świateł drogowych
-kontrolka świateł długich
-kontrolki kierunkowskazów
na wyświetlaczu wyświetlane jest :
-prędkość
-przebieg całkowity
-ładowanie (poziom naładowania akumulatora)
-dwie kontrloki sterowane -12V , jedna od luzu (podłączyłem tam ciśnienie oleju) , druga od wstecznego (podłączyłem dodatkowo kontolkę ładowania)
Także jest wszystko co potrzeba , no może oprócz obrotomierza , ale za 100zł za nowy licznik to nie ma co wymyśłać
W liczniku jest :
-kontrolka świateł drogowych
-kontrolka świateł długich
-kontrolki kierunkowskazów
na wyświetlaczu wyświetlane jest :
-prędkość
-przebieg całkowity
-ładowanie (poziom naładowania akumulatora)
-dwie kontrloki sterowane -12V , jedna od luzu (podłączyłem tam ciśnienie oleju) , druga od wstecznego (podłączyłem dodatkowo kontolkę ładowania)
Także jest wszystko co potrzeba , no może oprócz obrotomierza , ale za 100zł za nowy licznik to nie ma co wymyśłać

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Wiktor
- Kontakt:
czujnik jest halotronowy , działa na magnes, trzeba dać ok 4 (wszystko zależy na jakie średnicy je rozmieścisz , jak na małej to wystarczą 2) małych magnesików na koło (felgę , tarczę czy co tam innego kręcącego się razem z kołem , ja osobiście dałem do łebków śrób z tarczy bo mam na imbus i zapodałem malutkie neodymowe magnesy do środka) aby pokazywało poprawnie , mnie mniej więcej pokazuje ok .
- Wiktor
- Kontakt:
troche nie rozumiem tego skalowania 2 lub 4 magnesy zalezy na jakiej srednicy??\a co srednica t=rozstawienia czujnikow na do ilosci impulsow na obrot kola??
mozesz precyzyjniej wyjasnic bo ten licznik fajnie wyglada
mozesz precyzyjniej wyjasnic bo ten licznik fajnie wyglada
idą zmiany
- Sulkyrider
- Krótki opis: Rekwizytor
- Kontakt:
Można go kalibrować pod każde koło? Iloscią mnagnesów to mało precyzyjnie, jeśli można jakoś "programowo" to temat jest zajebisty i łykam ten patent.
Nie ważne co masz pod dupą. Ważne co pod kaskiem.
T F F T
T F F T
ludzie po co pogramowo,jak chcecie programowo to musicie kupić licznik za 600zł a nie za stówe ...
to jest proste jak budowa cepa ..... im więcej impulsów na obrót tym pokaże większą prędkość , magnes czy magnesy które dają impuls musisz sam dostosować sobie o wielkości koła drogą prób i błędów .Zasada działania jak licznik rowerowy. Dla prrzykładu : dla koła o średnicy x dasz jeden magnes to licznik pokaże po jednym obrocie prędkość powiedzmy 5km/h , jak dla tego samego koła umieścisz dwa magnesy , w ciągu jednego obrotu koła poda dwa impulsy i pokaże prędkość w tym przypadku 10 km/h . Dlatego trzeba drogą prób i błędów wyskalowac sobie to samemu ,ja jak już pisąłem umieściłem magnesy na tarczy hamulcowej a czujnik przykreciłem obok.To jest licznik z quada ATV200 i jest wyskalowany pod jego rozmiar koła , tu trzeba to zniwelowac zmieniając ilość impulsów na czujniku na jeden obrót , robiąć to przez umieszczenie większej ilości magnesów na kole oczywiście symetrycznie. Już inaczej nie wiem jak to wytłumaczyć 

- Wiktor
- Kontakt:
to akurat rozumiemy nic dziwnego
ale nie opowiadaj ze to jak w rowerze
tam wprowadzalem wielkosc kola a nie regulowalem magnesikami
ale nie opowiadaj ze to jak w rowerze
tam wprowadzalem wielkosc kola a nie regulowalem magnesikami
idą zmiany
no to niestety jak ci ciężko dokleić pół centymetrowe magnesy na obręcz lub mocowanie tarczy to musisz niestety kupić sobie z allegro uniwersalny za 6 stówek , a o liczniku rowerowym to mówiłem o zasadzie działania że zdziała to na impuls a nie o sposobie egulacji. Ja wolałem kupic na allegro magnesy neodymowe które mają niecałe pół centymetra i kosztują 70gr i mam problem z głowy ....i kase w porfelu. U mnie działa nikomu nie każe kupowac .Napisałem co i jak wygląda ile kosztuje i jak podłaczyłem czujnik prędkości , więc nie wiem czego jesz cze byś chciął , mam ci przyjechać podłączyć i jeszcze ci flache postawić ???
- Sulkyrider
- Kontakt:
No kurwa człowiek zapyta to zaraz się unosisz.
Nie można skalować, ja o to tylko pytałem.
T F F T
T F F T
ani tego nie reklamuje ani nie sprzedaje , równie dobrze mógł bym sprawe olać i nic nie pisać na ten temat że coś takiego kupiłem i podłaczyłem , ale chyba nie o to tu chodzi ???? chyba że jestem w błędzie

pisałem do WIktora ...Sulkyrider pisze:No kurwa człowiek zapyta to zaraz się unosisz.
- Sulkyrider
- Kontakt:
Jeden chuj. Niepotrzebnie się unosisz.
T F F T
T F F T
-
- Krótki opis: Życie to piękne, ludzie są wspaniali...
- Kontakt:
nie gryźcie sie dziewczyny!!!!
TrikeGliwice - napisali na aukcji, że ma to cudo homologację, powiedz jak to wyglada aby diagnosta się nie dopierdalał, jest jakowas naklejka, czy certyfikat???????
TrikeGliwice - napisali na aukcji, że ma to cudo homologację, powiedz jak to wyglada aby diagnosta się nie dopierdalał, jest jakowas naklejka, czy certyfikat???????
T F F T
A C A B
"...nie każdy facet z widłami, to Posejdon..."
A C A B
"...nie każdy facet z widłami, to Posejdon..."
- Wiktor
- Kontakt:
wchodze w to!!!!!trikegliwice pisze: mam ci przyjechać podłączyć i jeszcze ci flache postawić ???
idą zmiany
nie ma , bynajmniej ja nie widziałem , poprzednio miałem licznik rowerowy zamontowany w obudowie z licznika i na stacji diagnostycznej nigdy nikt mnie nie zapytał o licznik..... a w woli wyjaśnienia uniosłem się dlatego gdyż drażnie mnie takie coś jak podajesz komuś przepis na licznik za 100zł i to działający a on ci wymysla że to ..ze tamto ... że magnesy..... pierwsze co ci przychodzi wtedy na myśl to idz sobie człowieku i kup w sklepie a niezawracaj głowy .... jak to by było wszystko takie super ekstra i zakładało się samo to kosztowało by klocka a nie stówe....
- Sulkyrider
- Kontakt:
Czyli w sumie dupa z tym prędkościomierzem, a juz myslałem że jebnąć to nad czym pracuję.
Powstanie w końcu licznik elektroniczny z wszystkimi funkcjami które potrzebujemym tylko jeszcze czasu potrzebuję.
Płytkę mam polutowaną, teraz kurwa musze program napisac, a ten mój elektronik zamiast mi to zrobic to mnie uczy programowania.
W każdym razie kiedyś to ustrojstwo powstanie, bedzie mozliwość kalibracji, wyświetlania cyfrowo i analogowo, wszelkie liczniki dzienne i całkowite, obrotomierz, kontrolki i nie wiem co jeszcze. Może pokazywać też temperaturę czegoś tam i co tam jeszcze komu do głowy strzeli, ale kurwa muszę to programowanie, bo gosciu sie uparł że mam się nauczyć i chuj i nie zrobi za mnie. Całość powinna kosztować grubo poniżej 100zł bez obudowy.
Powstanie w końcu licznik elektroniczny z wszystkimi funkcjami które potrzebujemym tylko jeszcze czasu potrzebuję.
Płytkę mam polutowaną, teraz kurwa musze program napisac, a ten mój elektronik zamiast mi to zrobic to mnie uczy programowania.
W każdym razie kiedyś to ustrojstwo powstanie, bedzie mozliwość kalibracji, wyświetlania cyfrowo i analogowo, wszelkie liczniki dzienne i całkowite, obrotomierz, kontrolki i nie wiem co jeszcze. Może pokazywać też temperaturę czegoś tam i co tam jeszcze komu do głowy strzeli, ale kurwa muszę to programowanie, bo gosciu sie uparł że mam się nauczyć i chuj i nie zrobi za mnie. Całość powinna kosztować grubo poniżej 100zł bez obudowy.
T F F T
T F F T
- Sulkyrider
- Kontakt: