Rejestracja "SAM", czy to prawda?

Prawdziwy motocykl ma 3 koła - ale raz trzeba go zarejestrować.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pawlikTrike
Member
Member
Krótki opis: TRAJKERS
Kontakt:

Re: Rejestracja "SAM", czy to prawda?

Post autor: pawlikTrike »

Czarek-trike pisze:
bandit pisze:Czarek sprawa jest oczywista, chodzi o odpowiedzialnośc.... Papier od rzeczoznawcy , czyli opinia, na której na końcu wyczytasz , że konstrukcja ramy została przesztywniona - okresowo badac jakośc połączen spawanych- jest dupochron.
ale wystawi opinię pozytywną/dopuści pojazd do ruchu czy jak to się fachowo nazywa?
Ale gdzie jest napisane, że do WK potrzebna jest opinia ??? to raz, a dwa że taka opinia jest nic nie warta, opisze Ci w niej długość szerokośc , silnik, zawieszenie, wymysli jakiś promien skretu, a na końcu napisze, że nie odpowiada za wady ukryte konstrukcji, podobno rzeczoznawcy maja nawet już tak przygotowane pieczątki i poco komu taka opinia ? na sztukę ???

Czarek opinia nie dopuszcza pojazdu do ruchu, nie wynika też z niej że wszystko jest dobrze zrobione, więc nie może być traktowana jako pozytywna... po co to komu ???
Żyj tak, aby nikt nigdy przez Ciebie nie płakał... chyba, że ze szczęścia
Czarek-trike
Krótki opis: FTW
Kontakt:

Post autor: Czarek-trike »

pawlikTrike pisze:(..) po co to komu ???
''widzimisię'' baby z WK i chuj :!: :cry:
It's not a hobby
It's a fucking lifestyle
Awatar użytkownika
Lipa
Krótki opis: <> POTWORNY GARAŻ <>
Kontakt:

Post autor: Lipa »

pawlikTrike pisze:
Czarek-trike pisze:
bandit pisze:Czarek sprawa jest oczywista, chodzi o odpowiedzialnośc.... Papier od rzeczoznawcy , czyli opinia, na której na końcu wyczytasz , że konstrukcja ramy została przesztywniona - okresowo badac jakośc połączen spawanych- jest dupochron.
ale wystawi opinię pozytywną/dopuści pojazd do ruchu czy jak to się fachowo nazywa?
Ale gdzie jest napisane, że do WK potrzebna jest opinia ??? to raz, a dwa że taka opinia jest nic nie warta, opisze Ci w niej długość szerokośc , silnik, zawieszenie, wymysli jakiś promien skretu, a na końcu napisze, że nie odpowiada za wady ukryte konstrukcji, podobno rzeczoznawcy maja nawet już tak przygotowane pieczątki i poco komu taka opinia ? na sztukę ???

Czarek opinia nie dopuszcza pojazdu do ruchu, nie wynika też z niej że wszystko jest dobrze zrobione, więc nie może być traktowana jako pozytywna... po co to komu ???
Pawlik ale ma być i chuj :mrgreen: u mnie było tak samo. Zacząłem się stawiać to mi wyjął przepisy i pokazał - to co wyżej opisałem. I dupa nic nie wskórasz. Mi nawet cofnęli decyzje o nabiciu numerów na ramę bo w opinii rzeczoznawcy nie było wprost napisane, że rama jest robiona własnoręcznie i JEST TYPU SAM - musiałem donieść drugą opinię na ramę :mrgreen: :mrgreen:

wszyscy po kolei jebali ze śmiechu - rzeczoznawca, diagnosta no i co... gówno. Doniosłem to mi wydali decyzję ... jeszcze raz musiałem opłacić tablice próbne no bo minął miesiąc i chuj, nikogo to nie obchodziło, że to przez ich opieszałość.

tak dla ciekawostki to jak w końcu dotarłem na stacje diagnostyczną na nabicie numerów to diagnosta powiedział, że numery to powinni mi pozwolić nabić nawet na beczce po piwie. Mogę sobie ją dokulać i mi nabiją a to, że mi potem tego nie zarejestrują to inna sprawa...
Czasem spotykasz ludzi, którzy pędzą przed siebie na zabój, złamanie karku.... czasem tak trudno ich kurwa wyprzedzić !!!
Czarek-trike
Kontakt:

Dlatego właśnie wolę już odżałować te $$ i zdążyć w tym jebanym kurwa mać terminie.

Lipa ,dobre z tą własnoręcznie robioną ramą, będę miał to na uwadze.
It's not a hobby
It's a fucking lifestyle
Awatar użytkownika
winda
Secretary
Secretary
Kontakt:

Post autor: winda »

cos mi swita że termin 22 czerwca nie obejmuje samów które sa w trakcie procedury rejestracyjnej
RÓBMY TO SZYBKO ZANIM DOTRZE DO NAS FAKT, ŻE TO
KOMPLETNIE BEZ SENSU
Luksky
Krótki opis: Życie to piękne, ludzie są wspaniali...
Kontakt:

Post autor: Luksky »

winda pisze:cos mi swita że termin 22 czerwca nie obejmuje samów które sa w trakcie procedury rejestracyjnej
to jest Polska - jak tuskurwiel posika sie na żółto to będzie obejmować zarejestrowane od 1 stycznia 2008 a po wniesieniu opłaty 2000zł bedzie sie mozna ubiegac o nabicie numerów powtorne z podobizna tej łysej kurwy od biletów zamiast kodu stacji.
ja pierdole dajcie politykom drugiego Tupolewa.
T F F T
A C A B
"...nie każdy facet z widłami, to Posejdon..."
Awatar użytkownika
sekuwawa
Kontakt:

Post autor: sekuwawa »

Kilka pytań:

1. Czy w opinii rzeczoznawcy macie dane właściciela czy wykonawcy czy jest bezimienna i odnosi się wyłącznie do pojazdu? - nie wiem jeszcze na kogo będę rejestrował trajkę i w razie czego będę szybko szukał wśród znajomych po kraju przychylnych urzędów i diagnostów.

2. Gdzie trzeba dokonać pierwszego przeglądu, wyznacza to urząd czy można wskazać samemu. Czy obszarem jet województwo czy np powiat?
Awatar użytkownika
pawlikTrike
Member
Member
Kontakt:

sekuwawa pisze:Kilka pytań:

1. Czy w opinii rzeczoznawcy macie dane właściciela czy wykonawcy czy jest bezimienna i odnosi się wyłącznie do pojazdu? - nie wiem jeszcze na kogo będę rejestrował trajkę i w razie czego będę szybko szukał wśród znajomych po kraju przychylnych urzędów i diagnostów.

2. Gdzie trzeba dokonać pierwszego przeglądu, wyznacza to urząd czy można wskazać samemu. Czy obszarem jet województwo czy np powiat?
1. Z tego co pamiętam podany jest właściciel

2. Możesz wybrać stację, ale urząd może Cię skierować do innej, z reguły nie robia problemów, jaka podasz taką ci wpiszą, może być sąsiedni powiat, ja tak mam, ...ale czy całe województwo to nie jestem pewien, na pewno nie moze być poza Twoim województwem
Czarek-trike
Kontakt:

pawlikTrike pisze:(..) na pewno nie moze być poza Twoim województwem
Z dobrego źródła wiem,że może..
Byłem dziś w WK, bo się wkurwiłem na rzeczoznawcę.
Jak już wcześniej pisałem, rzeczoznawca chce kwit z jakiejś firmy, że jednorazowo mi wyspawali ramę, jednak praktycznie nikt takiego kwitu wystawić nie chce, a po drugie wiadomo dodatkowy koszt dla darmozjada, Więc pomyślałem, że twardo zostanę przy rejestracji bez rzeczoznawcy, poczytałem, podzwoniłem po wydziałach komunikacji, we wszystkich przypadkach nikt z WK nie żądał opini rzeczoznawcy . Nie jest ona potrzebna do skierowania na nabicie numerów itp. Jak ktoś taką posiada to ok, ale nie jest przymusem. Pytałem gościa w WK w Pile czy są przepisy wewnętrzne regulujące proces rejestracji SAMa - NIE MA.
Także jeszcze raz poszedłem dziś do swojego WK, naczelniczki nie było, ale pogadałem w biurwami, pokazałem foty trajki i ... mam przybyć w poniedziałek przekonać naczelniczkę. Ale termin na próbne tablice i nabicie numerów już mam
It's not a hobby
It's a fucking lifestyle
Awatar użytkownika
bandit
Kontakt:

Post autor: bandit »

To spoko Czarek, ale wiesz jaki moze być następny problem? Masz znajomego diagnostę, czy innego, który nie spowoduje podniesienia Ci ciśnienia, hasłem, że bez opinii rzeczoznawcy nie kiwnie palcem?
P.S. Nie chcę nic wykrakac...
Awatar użytkownika
pawlikTrike
Member
Member
Kontakt:

Czarek-trike pisze:
pawlikTrike pisze:(..) na pewno nie moze być poza Twoim województwem
Z dobrego źródła wiem,że może..
a jakie to źródło ?
Każdy przegląd okresowy możesz zrobić poza swoim województwem w dowolnej stacji, ale nie pierwszy przegląd... tak już jest od dłuzszego czasu...
Awatar użytkownika
sekuwawa
Kontakt:

Post autor: sekuwawa »

bandit pisze:To spoko Czarek, ale wiesz jaki moze być następny problem? Masz znajomego diagnostę, czy innego, który nie spowoduje podniesienia Ci ciśnienia, hasłem, że bez opinii rzeczoznawcy nie kiwnie palcem?
P.S. Nie chcę nic wykrakac...
Pojechałem OSKP i na hasło SAM było oczywiście opinia rzeczoznawcy i atesty na spawy. Może poprostu spawacz z uprawnieniami może się podpisać pod robotą, a nie musi to być wcale firma.
rob_bull
Kontakt:

Post autor: rob_bull »

pierwsze - umówmy się że takie badanie jest bo w praktyce jest to badanie okresowe + dodatkowe,

co do badania pojazdów marki SAM pod względem warunków technicznych takie badanie można zrobić na terenie całego kraju (nie ma żadnej rejonizacji), występuje ona przy nabiciu numerów nadwozia, podwozia - ramy :wink:
Zasada nr 1: nie ma kurwa zasady!

Rob_Bull ;)
Czarek-trike
Kontakt:

Opinia rzeczoznawcy, kwitek na spawy to nic innego jak wydojenie kasy..
Mój przykład z przed chwili, rzeczoznawca dzwoni z namiarem na ''pana od spawów'' , kurwa facet z innego miasta, wystawi zaświadczenie o tych spawach dopiero jak (jego kumpel) rzeczoznawca zrobi opinie mojej trajki, to ja się kurwa pytam czy tu chodzi o bezpieczeństwo w ruchu drogowym? Aha rzeczoznawca powiedział,że może wystawić opinie, bez tych spawów, ale na pewno w W K to nie przejdzie. W ogóle co to kurwa za rzeczoznawca jak nie zna się na jakości spawów itp?
Abstrachując opinie rzeczoznawcy cieć z OSKP u mnie w mieście mówi, że może podważyć opinię rzeczoznawcy, naczelniczka WK mówi,że stary cieć nie może podważyć opinii...
It's not a hobby
It's a fucking lifestyle
Czarek-trike
Kontakt:

Sami pisaliście to oświadczenie,że jest się właścicielem części, z których zbudowano traje?czy jest na to gdzieś do pobrania wniosek?(u mnie w WK nie mają- albo nie wiedzą,że mają)
It's not a hobby
It's a fucking lifestyle
Awatar użytkownika
Jockey
Kontakt:

Post autor: Jockey »

Ja napisałem sam, ale kazali mi napisać ponownie na gotowym szablonie :wink:
Awatar użytkownika
pasek36
Krótki opis: obecnie dłubie
Kontakt:

Post autor: pasek36 »

a powiedzcie koledzy jak to będzie po tym czerwcu jak ktoś sprowadzi traje z zagranicy też będą takie ceregiele z biurwami czy będzie to tak samo jak z samochodami ?
Awatar użytkownika
winda
Secretary
Secretary
Kontakt:

Post autor: winda »

traja z zagranicy jest juz zarejestrowana np. u helmuta więc ustawa nie dotyczy
RÓBMY TO SZYBKO ZANIM DOTRZE DO NAS FAKT, ŻE TO
KOMPLETNIE BEZ SENSU
Awatar użytkownika
pasek36
Krótki opis: obecnie dłubie
Kontakt:

Post autor: pasek36 »

dzięki Winda za odpowiedz to tylko handlować papierami z zagranicy :lol:
Awatar użytkownika
tim
Kontakt:

Post autor: tim »

Czarek-trike
Kontakt:

Dzięki Tim

muszę wszystkie oświadczenia, chuje muje pozbierać, bo niestety sam tego w wydziale komunikacji nie pozałatwiam, bo tam ''petentów'' obsługują tylko do 14.00!!!!, a ja kurwa w pracy do pon do pt siedzę..
It's not a hobby
It's a fucking lifestyle
Luksky
Krótki opis: Życie to piękne, ludzie są wspaniali...
Kontakt:

Post autor: Luksky »

Czarek, za robote sie wziąłeś? Co robisz?
T F F T
A C A B
"...nie każdy facet z widłami, to Posejdon..."
rob_bull
Kontakt:

Post autor: rob_bull »

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 27.07.2002 r. Dz.U. z 2007 Nr 186, poz. 1322
Rozdział 2
REJESTRACJA POJAZDÓW, par. 2 ust. 10:
W przypadku zgłoszenia do pierwszej rejestracji pojazdu, którego markę określa się jako "SAM", właściciel pojazdu dołącza do wniosku o rejestrację:
1) (uchylony);
2) oświadczenie, że jest właścicielem zespołów i części służących do zbudowania tego pojazdu;
3) (uchylony);
4) zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu zgodności pojazdu marki "SAM" z warunkami technicznymi, o którym mowa w art. 68 ust. 18 ustawy, oraz dokument identyfikacyjny badanego pojazdu marki "SAM".
Zasada nr 1: nie ma kurwa zasady!

Rob_Bull ;)
Awatar użytkownika
tim
Kontakt:

Post autor: tim »

Czarek tutaj masz prawie wszystkie wnioski z Wydziału Komunikacji i transportu w Wałczu http://bip.powiatwalecki.pl/strony/menu/20.dhtml
Czarek-trike
Kontakt:

Niestety baba w WK jest nieugięta, powiedziała,że jak nie wezmę rzeczoznawcy to w piątek dostanę odmowę , na nabicie numerów próbne tablice,
Chuj jej w łeb, wziąłem rzeczoznawce, był już wszystko obcykał na środę będę miał wszystko wypisane i gotowe :mrgreen:
Jest tylko jeden myk:
CZY KTOŚ Z WAS MÓGŁBY SIĘ ZE MNĄ PODZIELIĆ WYPEŁNIONĄ KARTKĄ Z TYMI PYTANIAMI TYPU PRĘDKOŚĆ NA POSZCZEGÓLNYCH BIEGACH ITP.
pilne :mrgreen:
jak coś to na maila: yamahafzr6oo@wp.pl

:D
It's not a hobby
It's a fucking lifestyle
ODPOWIEDZ