Trike - Nasze Marzenie

W tym dziale przedstawiamy przebieg budowy swojej trajki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rob_trike
President
President
Krótki opis: Jeśli się cofam …. To po to by wziąć rozbieg
Kontakt:

Re: Trike - Nasze Marzenie

Post autor: Rob_trike »

coś drgneło w temacie budowy ?
Jeśli się cofam …. To po to by wziąć rozbieg.
Awatar użytkownika
Jockey
Kontakt:

Post autor: Jockey »

Powoli coś tam dryga :wink:
Przygotowuję sobie różne drobiazgi, a jak będę miał trochę czasu to znowu coś ruszę.
Byłem ostatnio w Kleszczowie (tylko 240 km w jedną stronę :wink: ) wygiąć 4m rurki nierdzewnej na zderzak, za terminem czekałem miesiąc, a roboty 10 min. Tak więc niby coś się ciągle dla trajki robi, a postępów za bardzo nie widać.
Awatar użytkownika
custom
Member
Member
Krótki opis: TRAJKERS
Kontakt:

Post autor: custom »

Jockey pisze:Powoli coś tam dryga :wink:
Przygotowuję sobie różne drobiazgi, a jak będę miał trochę czasu to znowu coś ruszę.
Byłem ostatnio w Kleszczowie (tylko 240 km w jedną stronę :wink: ) wygiąć 4m rurki nierdzewnej na zderzak, za terminem czekałem miesiąc, a roboty 10 min. Tak więc niby coś się ciągle dla trajki robi, a postępów za bardzo nie widać.
Jakiej średnicy masz tą rurę na zderzak ?
Omne Trinum Perfectum.
Awatar użytkownika
Jockey
Kontakt:

Rurka 60,3 ścianka 2
Awatar użytkownika
custom
Member
Member
Kontakt:

Jockey pisze:Rurka 60,3 ścianka 2
Tak myślałem , ta średnica fajnie pasuje z tyłu. Jaki będzie kształt zderzaka ? masz jakiś ciekawy pomysł ?
Omne Trinum Perfectum.
Awatar użytkownika
Jockey
Kontakt:

Pomysł mam, a czy ciekawy? to się okaże, jak już będzie skończony. :wink:
Jak dobrze pójdzie, to może przez 2-3 tygodnie powinienem się z nim uporać :mrgreen:

Jeszcze pytanko: czy do mocowania błotników konieczne są odciągi mocowane do osłony półosi?
Zauważyłem, że niektórzy z Was mają takie odciągi przy swoich trajkach a inni nie.
Awatar użytkownika
Rob_trike
President
President
Kontakt:

Jockey pisze:Pomysł mam, a czy ciekawy? to się okaże, jak już będzie skończony. :wink:
Jak dobrze pójdzie, to może przez 2-3 tygodnie powinienem się z nim uporać :mrgreen:

Jeszcze pytanko: czy do mocowania błotników konieczne są odciągi mocowane do osłony półosi?
Zauważyłem, że niektórzy z Was mają takie odciągi przy swoich trajkach a inni nie.

odciągi nie są konieczne :mrgreen: - tylko że jak ich nie będzie to na naszych autostradach będziesz je zbierał po rowach :|
Awatar użytkownika
Jockey
Kontakt:

Vulcan tak zapiernicza z budową, że aż żal tyłek ściska, a ja utknąłem z robotą, bo nie jestem przekonany co do kształtu karosy... :roll:
Nie mogę się zdecydować, czy przyciąć ten pionowy płat z przodu, czy zostawić tak, jak jest.
Jak zostanie taki, to zakryje belkę i mocowanie podnóżków pasażera, jak przytnę, to będzie chyba ładniej i nie będzie ten kawał blachy rzucał się tak w oczy, ale będzie widoczna belka i te mocowania...
Jakby kasa była, to by się człek z kawałkiem blachy nie szczypał, tylko ciął jak mu pasuje.

https://lh3.googleusercontent.com/-TzkR ... .JPG?gl=PL
Awatar użytkownika
Sulkyrider
Krótki opis: Rekwizytor
Kontakt:

Post autor: Sulkyrider »

A podgiac krawędź lekko pod spód?
Nie ważne co masz pod dupą. Ważne co pod kaskiem.
T F F T
Awatar użytkownika
El Kopyto

Post autor: El Kopyto »

-19491504065972915.jpg
-19491504065972915.jpg
a może tak?
Amatorzy zbudowali arke a zawodowcy tytanic
Awatar użytkownika
Jockey
Kontakt:

Oil dobre :mrgreen:
ale na podesty, to ja się w robocie dosyć napatrzę :wink:
lukasz
Kontakt:

Post autor: lukasz »

moze cos kolo tego , tzeba kombinowac, ja wczoraj kombinowalem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
lukasz
Kontakt:

no moze bardziej pozaokraglane
Awatar użytkownika
winda
Secretary
Secretary
Kontakt:

Post autor: winda »

musisz cos z tym zrobić.teraz optycznie ciężka jest.
chyba żeby w tym cos ładnego wypalić, wyciąć
RÓBMY TO SZYBKO ZANIM DOTRZE DO NAS FAKT, ŻE TO
KOMPLETNIE BEZ SENSU
lukasz
Kontakt:

moze tak jak widac na blotniku powinno pasowac, ja swojej wklejilem zdjecie i jezdzilem palcem po monitorze i ogladanie innych fot,potem marker do garazu i a moze tak a moze tak, i w koncu fleks i poszlo i jest gitara
Awatar użytkownika
Rob_trike
President
President
Kontakt:

Jockey pisze:Vulcan tak zapiernicza z budową, że aż żal tyłek ściska, a ja utknąłem z robotą, bo nie jestem przekonany co do kształtu karosy... :roll:
Nie mogę się zdecydować, czy przyciąć ten pionowy płat z przodu, czy zostawić tak, jak jest.
Jak zostanie taki, to zakryje belkę i mocowanie podnóżków pasażera, jak przytnę, to będzie chyba ładniej i nie będzie ten kawał blachy rzucał się tak w oczy, ale będzie widoczna belka i te mocowania...
Jakby kasa była, to by się człek z kawałkiem blachy nie szczypał, tylko ciął jak mu pasuje.

gdzieś już widziałem u kogoś takie rozwiązanie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Jockey
Kontakt:

Rob_trike pisze: gdzieś już widziałem u kogoś takie rozwiązanie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
W Twojej ten czołowy element nie jest pionowy lecz jest nieco po skosie i jest niższy dlatego ładniej się komponuje :wink:
Awatar użytkownika
vulcan
Kontakt:

Post autor: vulcan »

Jockey pisze:Vulcan tak zapiernicza z budową, że aż żal tyłek ściska, a ja utknąłem z robotą, bo nie jestem przekonany co do kształtu karosy... :roll:

Ja jestem zwolennikiem częściowego przykrywania karoserii np. http://www.paradex.pl/ nie to rzebym bawił się w reklamę tej firmy ale wygląda to lekko a i elementy konstrukcyjne są też lepszą ozdobą niż czasami tandetna ręcznie zrobiona totalna karoseria.
Zaskoczony jestem opiniami o tempie prac przy mojej trjce - sąsiad może dziennie pracować max do 6h i to nie we wszystkie dni - jest trochę schorowanym człowiekiem
Awatar użytkownika
vulcan
Kontakt:

Jokej może się źle wyraziłem Twoja zabudowa nie jest tandetna - tylko w innych przypadkach ogromny trud w rzeźbę karosy idzie na marne, tak jak napisałem jestem w trajkach zwolennikiem częściowego przykrywania części konstrukcyjnych. Tylko nie odbierz tego źle, Twoja traja mi się cholernie podoba tylko mamy ten sam problem, żeby nie przedobrzyć.
Awatar użytkownika
custom
Member
Member
Kontakt:

Tnij Jockey , będzie Ci pasowała do błotników.
Omne Trinum Perfectum.
Awatar użytkownika
Jockey
Kontakt:

Custom, też tak myślę, że trzeba przyciąć, błotniki też jeszcze czeka delikatna podcinka.
Vulcan - spoko, wiem o co biega. Tyle, że jak nie jestem do czegoś przekonany, to nie posuwam się do przodu...
Awatar użytkownika
vulcan
Kontakt:

Jockey pisze:Custom, też tak myślę, że trzeba przyciąć, błotniki też jeszcze czeka delikatna podcinka.
Vulcan - spoko, wiem o co biega. Tyle, że jak nie jestem do czegoś przekonany, to nie posuwam się do przodu...
Tak jak ja, żebyś wiedział ile "milionów" projektów zrobiłem. Czasami nad kątem ustawienia rurki ślęczę bardzo długo jak mi coś nie pasuje to odczepiam się od koncepcji i na zasadzie burzy mózgów wskakuje na nowy trop.
U mnie pojawił się w tym miejscu też problem z którego nie wiem jak wyjść bo udało mi się zachować dwa bardzo fajne miejsca na schowki albo zbiorniki dodatkowe i nie wiem sam jak to estetycznie a co najważniejsze w miarę najprostszy sposób wykonać - boje się tego grzebania z klapkami tych schowków - zawiasy. zamki itp. a z dgugiej strony to bardzo przydatna rzecz.
Awatar użytkownika
vulcan
Kontakt:

Jockey przed chwilą z synami obejrzeliśmy cały ten temat - wszyscy jesteśmy pod wrażeniem.
Zdanie nas wszystkich - ostro minimalizuj te blachy. Coś pięknego!!!
Awatar użytkownika
Jockey
Kontakt:

Ja też zanim zabrałem się za ramę, zrobiłem 4 projekty w skali 1:10 z różnym kątem pochylenia przodu.
Najpierw był kąt 51, potem 48, 45 a wybraliśmy z Coberką ostatecznie 46 stopni. Po dokonaniu ostatecznego wyboru narysowałem ramę w skali 1:1 i wg rysunku wyginałem rury.
Schowki fajna i ważna rzecz, dodatkowy zbiornik też by się przydał :wink:
dark

Post autor: dark »

Troszeczke pojeżdziłem w sezonie ok 3 i pół tys. trajka przeleciała i wierzcie nigdy nie miałem problemu gdzie zatankować stacji z paliwkiem w obecnych czasach mnóstwo paliwa w mojej starcza na ok. 150km ,ale problem gdzie zostawić kurtke czy kask żeby połazić trochę i coś zobaczyć za każdym razem był i dlatego w tym roku będę robił stelażyk na jakiś kuferek ale z możliwym szybkim montażem i demontażem coby w przejażdżkach koło komina nie używać.
ODPOWIEDZ