Witam z podkarpacia

Od tego należy zacząć, kilka słów o sobie..
ODPOWIEDZ
Jarolud

Re: Witam z podkarpacia

Post autor: Jarolud »

[quote]Jakie to w ogóle konkretnie są warunki?

http://www.stacja.com.pl/phpBB2/viewtop ... =5024#5024

8. Wymagania odnośnie mas motocykli, motorowerów, pojazdów czterokołowych oraz przyczep do tych pojazdów określa załącznik do dyrektywy 93/93/EWG3), przy czym dopuszczalna masa całkowita motocykla jednośladowego nie może przekroczyć maksymalnej masy całkowitej określonej przez producenta, a maksymalna masa pojazdu nieobciążonego dla pojazdów trzy- i czterokołowych nie powinna przekraczać:

1) w przypadku pojazdów trójkołowych:

a) motorowery - 270 kg,

b) motocykle - 1000 kg (bez uwzględniania masy akumulatorów przy napędzie elektrycznym);

10. Dopuszczalna ładowność określona przez producenta dla pojazdów trzy- i czterokołowych nie może przekraczać w przypadku:

1) motoroweru trójkołowego - 300 kg;

(....)

3) motocykla trójkołowego:

a) do przewozu rzeczy - 1500 kg;

b) do przewozu osób - 300 kg;

Ile kół ma trike ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
winda
Secretary
Secretary
Kontakt:

Post autor: winda »

ostatnia pozycja w tabelce wygląda jak furtka dla trajki
RÓBMY TO SZYBKO ZANIM DOTRZE DO NAS FAKT, ŻE TO
KOMPLETNIE BEZ SENSU
Jarolud

winda pisze:ostatnia pozycja w tabelce wygląda jak furtka dla trajki
Ttrajka ma 4 koła ?
Awatar użytkownika
vulcan
Kontakt:

Post autor: vulcan »

Jarolud pisze:
Ttrajka ma 4 koła ?
Byłem w wydziale komunikacji i tam mi powiedziano, że z tego zapisu wcale nie wynika, że ma to być czterokołowiec,
To, że dwie pozycje wyżej dotyczą czterokołowców nie oznacza, że i ta też jest przypisana czterokołowcom a wręcz przeciwnie sami przedstawili mi ten zapis (zeskanowali i fluorescensyjnym flamastrem zaznaczyli ten fragment) abym był spokojny i bez żadnych obaw budował trójkołowiec -jedno koło z przodu i dwa z tyłu w układzie symetrycznym.
Myślę, że nie uczynili tego ze względu na moją niepełnosprawność gdyż w dowodzie rejestracyjnym będę miał zapisane "samochodowy inny"
Na koniec życzyli mi powodzenia - i masz babo placek
Jarolud tylko nie proś mnie żebym podał ten wydział komunikacji owszem podam ale jak już będę miał zbudowaną i zarejestrowaną traję
Jarolud

Wydział komunikacji jest taki kompetentny.... Jaka jest definicja pojęcia samochodowy inny ? Nie martwi ich fakt ze masz de facto motocykl 3 kołowy ? Kiedy Ty na prawko B możesz jeździć motocyklem 3 kołowym !!! Będzie afera z tym ze WK tak nie zgodnie z prawem rejestrują te pojazdy Wspomnisz moje słowa ;-) Jeszcze raz napiszę Kiedy Ty na prawko B możesz jeździć motocyklem 3 kołowym !!! LEGALNIE :-)
Awatar użytkownika
winda
Secretary
Secretary
Kontakt:

Jarolud pisze:
Ttrajka ma 4 koła ?
trajka, jak wiesz, ma trzy koła.

teraz ja zapytam.
w którym miejscu, w ostatnim punkcie tabelki , masz napisane ile ma byc kół?
KOMPLETNIE BEZ SENSU
Awatar użytkownika
winda
Secretary
Secretary
Kontakt:

kiedy moge jezdzić na prawko B?

nie wiem jak inni ale ja jezdze na podstawie tego dokumentu, który MUSI obowiązywać w Polsce.

http://e-trike.pl/forum/wymagania-do-re ... jne#p96489
KOMPLETNIE BEZ SENSU
Jarolud

w ostatnim punkcie tabelki , masz napisane ile ma byc kół?
Definicja "samochodowy inny" Ta kategoria została stworzona pod quady i tego typu wynalazki. Dzięki za linka Sporo się wyjaśniło. Szykuję bryka z rozmowy i korespondencji na którą czekam. Wszystkie nowe są homologowane COC jako L5E czyli motocykl 3 kołowy SAM Trike też inaczej nie może być rejestrowany ale jeszcze nie wszystko zostało wykazane po negocjujmy jeszcze ? :-)
Jarolud

który MUSI obowiązywać w Polsce.
i bardzo dobrze :-) Niech więc obowiązuje dlaczego sam sobie ucinasz prawa do poruszania się na prawko B pojazdem L5E ? Nie wiem więc po co kombinować z tą rejestracją Trike jakieś dziwolągi.
Jarolud

http://www.trike.pl/katb.php

Trajki, prawo jazdy na samochód a poczucie wolności jak na motocyklu

Zgodnie z art. 88 ustawy Prawo o ruchu drogowym, w ust. 2 pkt. 4 określono, że do kierowania trójkołowym lub czterokołowym pojazdem samochodowym o masie własnej nieprzekraczającej 550 kg, z wyjątkiem motocykla uprawnia prawo jazdy kategorii B1. Jest ona niższej rangi niż kat B, więc posiadanie kat. B uprawnia też do kierowania wspomnianym pojazdem.

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 28 lipca 2005 r.w sprawie homologacji typu pojazdów samochodowych mających dwa lub trzy koła, niektórych pojazdów samochodowych mających cztery koła oraz motorowerów, pojazdy te powinny spełniać wymagania techniczne stosowane do motocykli trójkołowych kategorii L5e, chyba że przepisy dotyczące homologacji stanowią inaczej.

Wg. Dziennika Urzędowego Wspólnot Europejskich (DYREKTYWA RADY z dnia 29 lipca 1991 r. w sprawie praw jazdy [91/439/EWG]) podkategoria B1 to : motocykle trójkolowe i czterokolowe.

Motocykl trójkolowy i motocykl czterokolowy oznaczają odpowiednio każdy trój- lub czterokolowy pojazd kategorii B o najwyższej prędkości konstrukcyjnej powyżej 50 km/h, albo napędzany przez silnik spalinowy z zaplonem iskrowym o pojemności większej niż 50 cm3 lub jakikolwiek inny silnik o równoważnej mocy. Masa pojazdu bez ładunku nie może przekraczać 550 kilogramów. Do masy pojazdu bez ładunku o napędzie elektrycznym nie zalicza się masy akumulatorów.
Awatar użytkownika
winda
Secretary
Secretary
Kontakt:

rozumiem Cię.
ja jednak ostatnią pozycję widze jako obcje innej ilości kól.
dwie wyzsze pozycje wyczerpują temat czterokołowych pojazdów samochodowych innych.

aby Ci jeszcze utrudnic to powiem że rejestracja mojej nastąpiła w 1994 r. gdy wiekszości tych przepisów jeszcze nie było.
to sie dopiero policjanci drapią w głową jakiego prawa jazdy wołać :mrgreen:
KOMPLETNIE BEZ SENSU
Jarolud

Byłem w wydziale komunikacji i tam mi powiedziano, że z tego zapisu wcale nie wynika, że ma to być czterokołowiec,
Masz ich stanowisko na piśmie z podstawą prawną ? Na drodze bystremu policjantowi jak się z takiej rejestracji wytłumaczysz. Do Diagnosty możesz przyjść do urzędnika musisz przyjść. Kto ma większą motywację do podawania twardej bo jednej prawdy interpretacji prawa ? Jaką odpowiedzialność ponosi urzędnik za swoje błędy ? Żadną ! ...a jaką Diagnosta ? Zabierają uprawnienia na 5 LAT !
Awatar użytkownika
winda
Secretary
Secretary
Kontakt:

temat się ładnie rozwija.
wieczorem przeniose go w odpowiednie miejsce
KOMPLETNIE BEZ SENSU
Jarolud

a jednak ostatnią pozycję widze jako obcje innej ilości kól.
Bo w tabelce nie ma? Na jakiej podstawie tak twierdzisz ? Z definicji pojazdu samochodowego to nie wynika a sama tabelka to trochę za mało.
Jarolud

utrudnic to powiem że rejestracja mojej nastąpiła w 1994 r.
To banalne Prawa nabyte nie przepadają Powinien być zarejestrowany jako SAM i wszystko w temacie :-)
Jarolud

winda pisze:kiedy moge jezdzić na prawko B?
a) prawo jazdy kategorii B uprawniające do kierowania motocyklami trzykołowymi uprawnia do kierowania motocyklami

trzykołowymi o mocy ponad 15 kW, o ile posiadacz prawa

jazdy kategorii B ma co najmniej 21 lat;

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 060:PL:PDF
Jarolud

Jarolud pisze:
winda pisze:kiedy moge jezdzić na prawko B?
a) prawo jazdy kategorii B uprawniające do kierowania motocyklami trzykołowymi uprawnia do kierowania motocyklami

trzykołowymi o mocy ponad 15 kW, o ile posiadacz prawa

jazdy kategorii B ma co najmniej 21 lat;

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 060:PL:PDF
Wyższość prawa Unijnego nad Krajowym :-)
Jarolud

to sie dopiero policjanci drapią w głową jakiego prawa jazdy wołać
Drapać to się mogą Rzucasz B i starczy .
Luksky
Krótki opis: Życie to piękne, ludzie są wspaniali...
Kontakt:

Post autor: Luksky »

Teoria teorią, przepisy przepisami, gliniarz gliniarzem. Mozna wylewac tutaj tysiące stron przepisów unijnych i wszystkiego co stworzył jakis baran na ktorego zagłosowała wiekszosc społeczeństwa. Prawda jest zgoła odmienna.

Jak Cie zatrzymuje glina do kontroli, to liczy sie tylko pierwsze słowo w dowodzie rejestracyjnym. Jeżeli masz motocykl lub motocykl trójkołowy to musisz miec kat A.

jeżeli masz samochodowy inny to kat B.

tak wyglada praktyka. Jak mandacik bedzie opiewał na 300zł to mozna mowic o duzym szczesciu.
CZekamy az ktos wystartuje z sądem grodzkim, ale poki co argument gliniarza jest tak prosty w rozumowaniu, że naprawde wątpię aby komuś, cos udało sie wywalczyć.
T F F T
A C A B
"...nie każdy facet z widłami, to Posejdon..."
Jarolud

Jak Cie zatrzymuje glina do kontroli,
To zabiorę mu "zdrowie" a na pewno blachę! Czasem wystarczy poprosić o telefon bezpośredni do jego przełożonego. Możesz jak to potulne ciele stać na kontroli drogowej i dać się takiemu okładać bezkarnie... proszę bardzo :-)

Samochodowy inny inny . Zapytajcie w swoich wydziałach komunikacji czy taki pojazd może mieć konstrukcję otwarta ? Tu dodam jeszcze jedno : Do której definicji bardziej pasuje konstrukcja Trike ? L5E .
Do Policji telefon czy jadąc pojazdem L5E wystarczy mieć B prawko .
Ostatnio zmieniony 30 gru 2011, 13:54 przez Jarolud, łącznie zmieniany 1 raz.
Jarolud

lub motocykl trójkołowy to musisz miec kat A.
BZDURA ! Kat. B wystarcza!
Jarolud

Luksky pisze:Teoria teorią, przepisy przepisami, gliniarz gliniarzem. Mozna wylewac
Takiej postawy nie pochwalam bo to tak jak ze społecznym przyzwoleniem na jazdę po pijaku. Dopiero jak Ci pijany dziecko rozjedzie okazuje się że przepisy mają znaczenie a Policja jest od przestrzegania zapisów paragrafów a nie od ich nieprzestrzegania ? Chociaz na badaniu miałem łosia mundurowego co miał szyby oklejone folią i mi zaczął blachą przed nosem wywijać : " Chcesz to ci tę blachę zabiorę " Zdzierał fole, aż miło :-) Co to Policja na Ukrainie ? "10 hrywien . Za co ?.. bo oddychasz :-)"
Jarolud

Samochodowy inny inny . Zapytajcie w swoich wydziałach komunikacji czy taki pojazd może mieć konstrukcję otwarta ?
Do Policji telefon czy jadąc pojazdem L5E wystarczy mieć B prawko .
Najlepiej byłoby mieć to wszystko na piśmie :-) Czy nie moglibyście w ramach tego stowarzyszenia które tworzycie, rozesłać takich zapytań np do KGP ?
że naprawde wątpię aby komuś, cos udało sie wywalczyć.
W takim duchu na pewno zdobywania Dziki Zachód :-) Bravo Służba nie odzywa się tak do kogoś kto ich utrzymuje Oni są za nasze pieniądze Pamiętasz ? To przynajmniej spróbuj powalczyć żeby mieć czyste sumienie, niż potem żałować, że przegapiłeś szansę coś zmienić. Za niedługo myślę że będzie można legalnie rejestrować w Polsce pojazdy z kierą po prawej . Walka o to trwa już bardzo długo, jakoś nikt się tam nie poddaje :-)
Awatar użytkownika
winda
Secretary
Secretary
Kontakt:

nie tworzymy żadnego stowarzyszenia Panie kolego. :D
KOMPLETNIE BEZ SENSU
Jarolud

winda pisze:nie tworzymy żadnego stowarzyszenia Panie kolego. :D
To może trzeba sformalizować coś co już nieformalnie funkcjonuje od dawna ?
ODPOWIEDZ