Mazury witają!

Od tego należy zacząć, kilka słów o sobie..
Awatar użytkownika
custom
Member
Member
Krótki opis: TRAJKERS
Kontakt:

Re: Mazury witają!

Post autor: custom »

Częstochowa wita .
Czytając ten temat dochodzę do wniosku , że takim ludziom jak Ty warto pomagać , i nie chodzi tu o niepełnosprawność ale o Twój zapał którym możesz zarazić dziesiątki ludzi.
Czuj się u nas jak u siebie , jeszcze raz witamy serdecznie na forum.
Omne Trinum Perfectum.
Awatar użytkownika
vulcan
Kontakt:

Post autor: vulcan »

Dzięki Panowie raz jeszcze za wsparcie - nie ukrywam, że ono jest mi bardzo potrzebne!
Agramer - na pewno będę Ci głowę suszył. Jestem z Giżycka. Pierwsza rzecz to wspomaganie sprzęgła myślałem o serwie gdyby hydraul;iczne nie przyniosło efektu - jakie macie doświadczenia - czy na silniku garba da radę w miarę prosty sposób zrobić i jak? - może macie jakieś foty?
Nie spałem całą noc - myślałem o wózku - jak wy koledzy wózkowicze to rozwiązaliście - może jakieś fotki.
Z tym fimikiem to może jest trochę mylące bo ja własnymi rękoma niewiele mogę zrobić a raczej uporem, organizacynie a poza tym tam miałem wsparcie finansowe na rozpoczęcie działalności gosp.
Z budową trajki okazuje się trudniej, nie dość, że utknąłem na etapie wykonania (spawania - posawienia na kołach) to brakuje mi wsparcia rodziny.Tak czy inaczej muszę dać radę, a jeśli nie to wszystko sprzedaje do ostatnie śrubki za grosze, żebym się nie rozdrażniał wspomnieniami.
Czasu mam mało a muszę działać szybko - mam wsarcie ze strony rzeczoznawcy diagnosty tylko czekają na trajkę bo niedługo nie będę mógł zarejestrować jako inny samochodowy - bo mam rzecz jasna tylko kat B
Awatar użytkownika
vulcan
Kontakt:

dorzucam jeszcze obiecane foty - nie wiem czy coś z tych rysuneczków będzie widać?
Wybieram raczej wersję krótką na garbie. ale ta długa jest wygodniejsza pod względem wózka - jakie jest Wasze zdanie?
Dobra wiadomość udało mi się wyporzyczyć giętarkę do rur 1/2,1,i1/14cala - coś drgnęło!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
wataha_zeberko
Kontakt:

Post autor: wataha_zeberko »

Zrobiłbym wersję dłuższą. zamiast tylnego siedziska, jeśli zamierzasz jeździć solo. byłoby miejsce na zgrabnie wkomponowany wózek.
Awatar użytkownika
winda
Secretary
Secretary
Kontakt:

Post autor: winda »

jak Twoje mięśnie brzucha i kręgosłupa? dasz rade trzymać równowage przy normalnym siedzisku?
wiesz na trajce w łukach drogi bedzie jak w samochodzie.siła odśrodkowa
RÓBMY TO SZYBKO ZANIM DOTRZE DO NAS FAKT, ŻE TO
KOMPLETNIE BEZ SENSU
fidel
Kontakt:

Post autor: fidel »

winda pisze:jak Twoje mięśnie brzucha i kręgosłupa? dasz rade trzymać równowage przy normalnym siedzisku?
wiesz na trajce w łukach drogi bedzie jak w samochodzie.siła odśrodkowa
Witam :D Mam podobne siedzenie i muszę przyznać że jeżeli jedziesz sam to jest ok ale jazda z pasażerem to już nie takie halo jest trochę ciasnawo szczególnie pasażerowi.Zastanowił bym się na twoim miejscu jednak nad siedzeniem z trzymaniem bocznym.Pozdrawiam życzę powodzenia.
Awatar użytkownika
vulcan
Kontakt:

Oczywiście trzymanie boczne to konieczność. Na rys bocznym krótkiej trajki to uwzględniłem.
Mam pytanie co do hamulców - czy te bębny garbowe coś działają bo nie chciałbym wchodzić w koszty z tarczami i przeróbkami. Za parę godzin mam zawieźć do tokarza bębny z kołami. Felgi mają 6 otworów w rostawie jeśli sięnie mylę 137
Co robić? - jak zobaczyłem przed chwilą temat trajki z konina Jockeja to mi ślinka pociekła .
Jak będą się spisywały na oryginalnych z garba bębnach? - czy wytrzymuką krytykę czy nie?
No i jeśli trafię spawacza to musi zapaść ostateczna decyzja co do długości.
Awatar użytkownika
winda
Secretary
Secretary
Kontakt:

jedni przerabiają na tarcze inni , jak ja, jeżdzą na bębnach i...tez żyją
KOMPLETNIE BEZ SENSU
Awatar użytkownika
vulcan
Kontakt:

Zgłoś ten postOdpowiedz z cytatemRe: Mazury witają!
przez winda » Wto Lis 22, 11 13:29

jedni przerabiają na tarcze inni , jak ja, jeżdzą na bębnach i...tez żyją

Wola boska i skrzypce pozostaje na bębnach. Z jak dużą siła ciśniesz żeby konkretnie wyhamować? - wiemże to względne pojęcie ale jakiś tam punkt odniesienia. Dzięki!
fidel
Kontakt:

Post autor: fidel »

Jeżeli zdecydowałeś się na bębny zwróć uwagę czy bębny które masz nie są nadmiernie zużyte chodzi mi czy po przetoczeniu powierzchni współpracującej z szczękami będą wystarczająco grube.Po założeniu nowych okładzin odpowiednim przełożeniu dźwigni i szczelnym układzie powinno być dobrze.
Awatar użytkownika
vulcan
Kontakt:

fidel pisze:Jeżeli zdecydowałeś się na bębny zwróć uwagę czy bębny które masz nie są nadmiernie zużyte chodzi mi czy po przetoczeniu powierzchni współpracującej z szczękami będą wystarczająco grube.Po założeniu nowych okładzin odpowiednim przełożeniu dźwigni i szczelnym układzie powinno być dobrze.
Jest doprawdy niewielki rant do zebrania tak więc myślę, że będzie ok.
Dzięki!
Awatar użytkownika
winda
Secretary
Secretary
Kontakt:

nie musze mocno wciskac bo mam serwo
KOMPLETNIE BEZ SENSU
Awatar użytkownika
vulcan
Kontakt:

winda pisze:nie musze mocno wciskac bo mam serwo
No to i mne to samo czeka. A możesz pszesłać jakieś foty tego układu
Awatar użytkownika
winda
Secretary
Secretary
Kontakt:

kurcze.nie mam.postaram się zrobić
KOMPLETNIE BEZ SENSU
Devil
Krótki opis: *TRAJKERS*
Kontakt:

Post autor: Devil »

Pomorze wita !!!!!
Widze ze jestes pelen zapalu i bardzo mocno zmotywowany.
W sezonie pewnie trajek w giżycku nie brakuje.
Szkoda ze wczesniej sie nie pojawiles ja w lato bylem niedaleko mianowicie w Rydzewie chyba wiesz gdzie to jet.
Socrates
Kontakt:

Post autor: Socrates »

Witam w twoim przypadku to najlepszy by był automat ale jak już masz dawcę to musisz to ciągnąć
Awatar użytkownika
vulcan
Kontakt:

Witam Was również!
Rydzewo częściej odwiedzam ze strony wody - rzeczywiście szkoda, że wcześniej nie zacząłem pisać na forum to byśmy się na jakimś rejsiku spotkali!
Wiem - automat!!! to jest to - tylko takimi od kilkunastu lat jeżdżę. ale jest to co jest - pomyślałem, że w trajce trochę dla wspomnień powajchuję.
Panowie mam jeszcze takie pytanie - zanim zacznę spawać ramę od motocykla do belki na zawieszeniu garba chcę najpierw postawić na docelowym położeniu tylne zawieszenie ( chciałbym żeby było możliwie najniżej - prawie rozkraczone) i wymyśliłem taką kolejność, Na śrubach "rzymskich" ściągnąć na siłe - na razie bez ruszania popielniczek - do oczekiwanego położenia i po dopasowniu spawać przód z tyłem. Tylko obawiam się co tam w tej rurze jest w środku - czy nie ma jakiś elementów gumowych, którym zaszkodziłaby temperatura spawania bo będę chciał podejść ze spawem bezpośrednio na rurze. Jak Wy z tym temetam się uporaliście, jak radzicie robić?
Awatar użytkownika
Rob_trike
President
President
Krótki opis: Jeśli się cofam …. To po to by wziąć rozbieg
Kontakt:

Post autor: Rob_trike »

w domu mam foty przesle
Jeśli się cofam …. To po to by wziąć rozbieg.
Awatar użytkownika
winda
Secretary
Secretary
Kontakt:

zawias garba masz na drążkach skrętnych.jak popuścisz drążki to bedzie sunęła po ziemi tak jak chcesz
KOMPLETNIE BEZ SENSU
Awatar użytkownika
vulcan
Kontakt:

winda pisze:zawias garba masz na drążkach skrętnych.jak popuścisz drążki to bedzie sunęła po ziemi tak jak chcesz
Wiem, tylko czy mog bez obaw spawać - co tam w środku jest? czy nie ma jakiś gum, żebym nie popalił.
I czy z tym popuszczaniem to dużo zachodu?
Awatar użytkownika
Rob_trike
President
President
Kontakt:

gumy sa w popielniczkach tylko

odkrecasz popielniczki wyciagasz gume, podważasz łyżkami lub sciągaczką szable, jak nie idzie to masz problem - ale jak idzie to ręką wyciągniesz - nie ma reguły
Awatar użytkownika
WiseBlade
Kontakt:

Post autor: WiseBlade »

Witam kolege, z tym wozkiem to nawet oryginalny pomysl zeby dac pod bakiem ja u siebie pomyslalem bardziej zeby miec z tylu kanape i poprostu odpinac kola i wrzucac go na ta kanape przypinajac to pasami, no a siedzenie to mi najbardziej pasuje normalny fotel samochodowy czy cos w podobie bo z podluznego motocyklowego sie ssuwam.
Awatar użytkownika
vulcan
Kontakt:

Rob_trike pisze:gumy sa w popielniczkach tylko

odkrecasz popielniczki wyciagasz gume, podważasz łyżkami lub sciągaczką szable, jak nie idzie to masz problem - ale jak idzie to ręką wyciągniesz - nie ma reguły
Dzięki ! już myślałem, że coś tam może być. W południe rozmawiałem z Wiktorem, też to samo powiedział.
Czy podczas wyciągania tych szabli nie odbije w "zęby" energia z tych drążków?
Raz jeszcze dzięki!
Awatar użytkownika
vulcan
Kontakt:

WiseBlade pisze:Witam kolege, z tym wozkiem to nawet oryginalny pomysl zeby dac pod bakiem ja u siebie pomyslalem bardziej zeby miec z tylu kanape i poprostu odpinac kola i wrzucac go na ta kanape przypinajac to pasami, no a siedzenie to mi najbardziej pasuje normalny fotel samochodowy czy cos w podobie bo z podluznego motocyklowego sie ssuwam.
Witaj!
Ciesze się, że jest nas tutaj sporo wózkowiczów. Pisałem dzisiaj na pw z oil-em na ten temat.
Z tym wózkiem to jest spory problem, żeby z jednej strony było funkcjionalnie a z drugiej nie przypominało to "sprzętu rehabilitacyjnego". Dlatego bardzo niechętny jestem tej wersji przedłużonej 4-osob. dlatego staram się w tej wersji zakamuflować tą kanapę redukując ją do minimalistycznych siedzeń. Osobiście bardziej lubię krótkie np Rob-trike albo windy. Sam już nie wiem, gdybym dysponował dużą kasą poszedłbym po bandzie i bez kompromisów projektukąc od początku - wizję mam, a tak to zmuszony jestem kleić z tego co mi wpadło w ręce. Do tych rysunków dorzucam jeszcze rzut z tyłu aby pokazać jak to mniej więcej by się prezentowało.
Budując jacht dla niepełnosprawnych kierowałem się właśnie tą wizją aby nie można było widzieć, że jest to sprzęt zarezerwowany tylko dla inwalidów. Zresztą z tym nie ma większych problemów bo wszystko co jest przyjazne dla osób niepełnosprawnych jest przyjazne dla wszystkich. http://www.youtube.com/watch?v=iLkR8q6q5t0
www.galdi.pl
Awatar użytkownika
Rob_trike
President
President
Kontakt:

szable "spadają" w dół ale siła jest choć jak druga osoba stanie na sankach to spoko nic sie nie wydaży byle NIE PODKŁADAĆ PALUCHÓW pod szable :mrgreen:
ODPOWIEDZ