Bartek2501 pisze:Zwykla stal np katowniki,ceowniki rury....
pamiętaj, że stwierdzenia zwykła stal jest bardzo zwodnicze... zwikła gwoździówka czy zwykła narzędziówka? profile możesz kupować w różnych gatunkach i z różnej jakościowo stali - od tego zależy ich wytrzymałość jaki waga
poza tym nie przesadzajmy jak aluminium daje rade to i nierdzewka o konkretnym przekroju da
Czasem spotykasz ludzi, którzy pędzą przed siebie na zabój, złamanie karku.... czasem tak trudno ich kurwa wyprzedzić !!!
im twarsza stal tym mniej plastyczna, im wiecej węgla tym w zasadzie gorzej bo peka po prostu. Ktoś kiedys mówił, że dobrze sie robi rame ze stali niskowęglowej. BOdajże Kowal robił experymenty...
T F F T A C A B
"...nie każdy facet z widłami, to Posejdon..."
Nierdzewka da rade w koncu to STAL
ma tylkik kilka procent chromu i niklu w sobie i ....nie przyciąga jej magnes.
Rama z nierdzewki to jest to.
LUK jak kiedys bede robil traje z V8 TDI to napewno rama bedzie z nierdzewki wypolerowanej.
Nierdzewka ma jeszcze jedna zalete.
pieknie sie spawa. a wykladanie spoiny igiem jest poprostu fantastyczne.
Waga chromoniklowki jest dosc duza ale mysle ze niewiele wieksza od czarnuchy.
Wytrzymalosc tez ma niezlą wiec mozna sie pokusic.
Lipa pisze:Luk problem polega na tym, że profile trzeba kupować w całych odcinkach z regóły po 6 m. Chyba, że znajdziesz kogoś kto ci na metry opchnie ale watpie... Tymbardziej, że nie może to być pierwsza lepsza rura
W Wysogotowie obok Poznania (tuż przy giełdzie samochodowej) jest hurtownia z stalą nierdzewną. Byłem tam osobiście i faktycznie rury są w odcinkach po 6m, ale sprzedają już połowy takiej rury czyli najmniejszy odcinek można kupić 3 metrowy.
Cicholc pisze:Mam długie zawieszenie i na drodze daje się wyczuc wibracje na kierownicy
kiere masz przykręcaną na sztywno do półki czy poprzez silentblocki? Jeżeli masz tak jak ja na sztywno.... to choćbyś się posrał będą wibracje... I TAK MA BYĆ !!!
Amortyzatory skrętu nie zlikwidują drgań kierownicy pochodzących z wibracji silnika
amortyzator skrętu jak sama nazwa wskazuje pomaga przy skręcaniu /pomaga również przy jeździe po nierównościach/. Kiedy skręcasz, kontakt z podłożem ma rant opony a to + siły występujące podczas skręcania wywołują efekt shimi. Amortyzatory kompensują te małe drgania a to zapewnia stabilniejsza jazdę w zakręcie, pewniejsze wyczucie maszyny i ułatwia utrzymanie kierownicy podczas jazdy po nierównościach.
Czasem spotykasz ludzi, którzy pędzą przed siebie na zabój, złamanie karku.... czasem tak trudno ich kurwa wyprzedzić !!!
Kiere Lipa mam na sztywno do górnej pułki tak jak i ty a chodziło mi dokładnie o to o czym piszesz o poprawienie komfortu jazdy na Polskich drogach (kolejny itp.)