Trajka grzegorza

W tym dziale przedstawiamy przebieg budowy swojej trajki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
grzegorz
Krótki opis: ABG
Kontakt:

Re: Trajka grzegorza

Post autor: grzegorz »

Lipa pisze: 29 gru 2025, 23:07 Grzegorzu... wszystko Ci powiedziałem przez telefon. Masz to tyko skompletować...

Więc jeszcze raz:

- zestaw /koło zamachowe, flansza/ 215 mm z firmy, którą Ci podesłałem - DTS tuning.
- kompletny zestaw sprzęgła LUK nr 622005316 - portal sprzęgła 24 - /ten, o którym Ci mówiłem/
Lipa czy ten zestaw który podałeś LUK nr 622005316 bywa czasami dostępny ?
W tym zestawie co ja znalazłem LUK 622 0073 06 który jest dostępny , wyczytałem że tarcza sprzęgła jak i łożysko są te same jak w tym co ty podałeś , te same numery .
Oba zestawy różnią się tarczą dociskową , w twoim 220mm- SCHAEFFLER LUK 122 0001 10 , a moim 215mm- SCHAEFFLER LUK 122 0002 10 montowane ponoć w--- TRANSPORTER T3 Skrzynia (24_, 25_) , TRANSPORTER III Platforma / podwozie , TRANSPORTER II Autobus ,TRANSPORTER T2 Skrzynia (21, 23) , TRANSPORTER III Autobus

Jest możliwość kupienia w zestawie jak i każdą część z osobna , jest też możliwość odesłania , i nie wiem czy czekać czy spróbować z tym chyba mniejszym dociskiem choć trochę droższym , no bo jak by otwory się pokrywały z kołem zamachowym to może by było OK.
Awatar użytkownika
Lipa
Krótki opis: <> POTWORNY GARAŻ <>
Kontakt:

Post autor: Lipa »

nie wiem.. musisz porównać rozstaw otworów, wysokość docisku.
Czasem spotykasz ludzi, którzy pędzą przed siebie na zabój, złamanie karku.... czasem tak trudno ich kurwa wyprzedzić !!!
Awatar użytkownika
grzegorz
Kontakt:

Lipa pisze: 03 lut 2026, 23:59 nie wiem.. musisz porównać rozstaw otworów, wysokość docisku.
Ok dzięki , na razie daje sobie spokój ze sprzęgłem .
O ile rozstaw otworów jestem w stanie sprawdzić przykładając docisk do koła , tak z wysokościom był by problem. Poczekam jakiś czas może gdzieś się pokarze ten docisk co Ty podałeś , gorzej jak się nie pokarzą , a ten docisk co ja znalazłem zrobi się też niedostępny .
Na razie próbuje ogarnąć skrzynię biegów , wstępnie jestem już dogadany , może nawet trafi się średnia.
Awatar użytkownika
grzegorz
Kontakt:

Moje dzisiejsze zajęcie .
https://i.ibb.co/bRRx09ZT/IMG-20260210-135457.jpg" alt="IMG-20260210-135457" border="0"></a>
A tu przy okazji zrobiłem fotkę całej instalacji od Subaru , jak widać stacyjka dalej na kolumnie.
https://i.ibb.co/cc6FKvm1/62.jpg" alt="62" border="0"></a>
Awatar użytkownika
Rob_trike
President
President
Krótki opis: Jeśli się cofam …. To po to by wziąć rozbieg
Kontakt:

Post autor: Rob_trike »

nie jest źle - dasz rade :)
:mrgreen:
20260103_144833.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jeśli się cofam …. To po to by wziąć rozbieg.
Awatar użytkownika
grzegorz
Kontakt:

Rob_trike pisze: 10 lut 2026, 19:24 nie jest źle - dasz rade :)
:mrgreen:

20260103_144833.jpg
Tak ja na pewno dam radę , ale co najwyżej do kogoś zawieść :D :D :D
Awatar użytkownika
kowall
Sergeant
Sergeant
Kontakt:

Post autor: kowall »

Zdecydowanie podoba mi się te zdjęcie z wędzarni , na widok kabli mnie trzęsie :wink:
Awatar użytkownika
grzegorz
Kontakt:

kowall pisze: 11 lut 2026, 10:30 Zdecydowanie podoba mi się te zdjęcie z wędzarni , na widok kabli mnie trzęsie :wink:
Uwędzone , sparzone i dzisiaj na śniadanie już jadłem , na zdjęciu 14kg . Co do kabli to czuje że trochę potrwa zanim przyjdzie ich czas :D
https://i.ibb.co/XxjNb44S/IMG-20260210-164031.jpg" alt="IMG-20260210-164031" border="0"></a>
Awatar użytkownika
grzegorz
Kontakt:

Znalazłem na olx może komuś podpasują /opony-335-30-20-pirelli 2017rok nieużywane .
https://www.olx.pl/d/oferta/opony-335-3 ... 1022653809
Awatar użytkownika
andrzejqs
Kontakt:

Post autor: andrzejqs »

Plontaj te kable, na co będziesz czekał? Tam i tak trzeba wywalić 80%.tego. masz schemat
Byli już tacy, co zrobili coś co było nie możliwe do zrobienia, bo nie wiedzieli, że tego się nie da zrobić :-) .
Awatar użytkownika
grzegorz
Kontakt:

andrzejqs pisze: 12 lut 2026, 14:13 Plontaj te kable, na co będziesz czekał? Tam i tak trzeba wywalić 80%.tego. masz schemat
No to już wiem jak przyjdzie czas do kogo się zgłosić o pomoc :D :D :D
Na razie ogarniam skrzynie biegów, gość od skrzyń chory. Muszę podjechać do Poręby na szrot za rozrusznikiem od Skody , ale najpierw sprawdzę w Juzefowie .
Awatar użytkownika
BOOM
Kontakt:

Post autor: BOOM »

Za rozrusznikiem dzwoń do firmy weltor w Mikołowie mają po remoncie (wyglądają jak nowe), ze szrotu i tak musisz dać do regeneracji
Awatar użytkownika
grzegorz
Kontakt:

BOOM pisze: 12 lut 2026, 21:40 Za rozrusznikiem dzwoń do firmy weltor w Mikołowie mają po remoncie (wyglądają jak nowe), ze szrotu i tak musisz dać do regeneracji
No tak właśnie miałem zrobić , znaleźć ze dwa takie rozruszniki na szrotach , oddać do stoczenia przylgnie a potem gdzieś do regeneracji , blachę obiecałeś że wytniesz. :D
Tom firmę co podałeś będę miał na uwadze i zadzwonię .
Awatar użytkownika
BOOM
Kontakt:

Post autor: BOOM »

Najpierw cały daj do regeneracji(albo kup po reg.) a potem tylko przylgnie odkręcimy i przetoczymy i po sprawie
Awatar użytkownika
grzegorz
Kontakt:

Dzisiejsze zakupy . Ta bez półoś jest cała i sprawna wyciągnięta z jeżdżącego pojazdu , a ta biała wyciągnięta z kontenera gdzie leżała w towarzystwie przynajmniej 15 podobnych , nie ma wałka wypychający łożysko , i jest wykręcona tuleja po której przesuwa się łożysko , ale najgorsze że chyba jest poważnie uszkodzona bo jest zblokowana , szkoda na niej bardziej mi zależało , i chyba pójdzie do wymiany.
https://i.ibb.co/7JPPKFb8/IMG-20260214-165537.jpg" alt="IMG-20260214-165537" border="0"></a>
https://i.ibb.co/fGVC16sd/IMG-20260214-165549.jpg" alt="IMG-20260214-165549" border="0"></a>
https://i.ibb.co/HfdfQSZC/IMG-20260214-165542.jpg" alt="IMG-20260214-165542" border="0"></a>
Awatar użytkownika
mechanior
Member
Member
Kontakt:

Post autor: mechanior »

Kablami się nie przejmuj, tam 80 % jest do wyjebania.
Mówić nie myśląc, to tak jak strzelać nie celując.
Awatar użytkownika
grzegorz
Kontakt:

Jaka będzie dokładnie różnica spięcia skrzyni garbusowej krótkiej , a średniej z silnikiem subaru ?

I jaka może być przyczyna zblokowania skrzyni , zblokowana jest całkowicie wałek ani półosie nawet nie drgną ?.Nie wiem czy wymieniać ją na inną , ale najprawdopodobniej była by to krótka czy na razie ja zostawić?
Z wymianą nie ma problemu tylko mam jej nie ruszać , po za tym że kawałek drogi do przejechania . Najlepsze że za tą średnią uszkodzoną zapłaciłem więcej niż za dobrą krótką , a i półosie są gratis, ale i to mniej za obie niż chciał za jedną szybkom na suchych.
Awatar użytkownika
grzegorz
Kontakt:

mechanior pisze: 15 lut 2026, 12:57 Kablami się nie przejmuj, tam 80 % jest do wyjebania.
Tak wiem .
Mam do Ciebie numer tel. myślę że dobry , bo mam zamiar trochę Ci pomarudzić , ale jeszcze nie teraz .
Awatar użytkownika
grzegorz
Kontakt:

Powiedzmy że temat skrzyń prawie ogarnięty , to teraz zabieram się za koła , a dokładnie na razie za przednie . Jak dobrze pójdzie to może za parę dni się pochwale felgą na przód . :D :D :D
Ostatnio zmieniony 17 lut 2026, 17:17 przez grzegorz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
grzegorz
Kontakt:

Brat ma coś takiego do sprzedania , mówił coś o 2500zł
https://i.ibb.co/gbmR00Sc/image000000.jpg" alt="image000000" border="0"></a>
Michael2304
Kontakt:

Post autor: Michael2304 »

grzegorz pisze: 15 lut 2026, 13:34 Jaka będzie dokładnie różnica spięcia skrzyni garbusowej krótkiej , a średniej z silnikiem subaru ?

I jaka może być przyczyna zblokowania skrzyni , zblokowana jest całkowicie wałek ani półosie nawet nie drgną ?.Nie wiem czy wymieniać ją na inną , ale najprawdopodobniej była by to krótka czy na razie ja zostawić?
Z wymianą nie ma problemu tylko mam jej nie ruszać , po za tym że kawałek drogi do przejechania . Najlepsze że za tą średnią uszkodzoną zapłaciłem więcej niż za dobrą krótką , a i półosie są gratis, ale i to mniej za obie niż chciał za jedną szybkom na suchych.
Nie wiem, o co dokładnie pytasz... różnica w spięciu ...

Na początku miałem skrzynię AM. Start z drugiego biegu( pierwszy był za krótki :D :D ) przyspieszenie na biegu bezpośrednim, zajebiste,nawet z małych prędkości, wysokie obroty silnika, choć subaru ponoć to lubi...

Po jakimś czasie znalazłem AT, zapłaciłem jak za "zboże"...
Ruszanie z jedynki, mieszanie w biegach, przyspieszenie na biegu bezpośrednim już nie takie jak na skrzyni Am. Albo redukcja na 3, albo ślamazarnie do przodu. Zużycie paliwa podobne , chyba że wieziesz dziecko, to wtedy mniej.... :mrgreen: :mrgreen: jak jade sam , do odcinki, to różnica minimalna. Mniejsze obroty silnika przy tej samej prędkości. V MAX bez różnicy moim zdaniem, opór wiatru na AT powoduje brak mocy na dużych prędkościach, 105 -108 MPH max, niskie przełożenie AM nie pozwala szybciej jechać .... Poza tym 100 MPH i tak głowe urywa od wiatru, chyba że planujesz owiewkę :mrgreen:

To moja opinia na temat skrzyni, proszę budować po swojemu.
Michael2304
Kontakt:

grzegorz pisze: 12 lut 2026, 22:06
BOOM pisze: 12 lut 2026, 21:40 Za rozrusznikiem dzwoń do firmy weltor w Mikołowie mają po remoncie (wyglądają jak nowe), ze szrotu i tak musisz dać do regeneracji
No tak właśnie miałem zrobić , znaleźć ze dwa takie rozruszniki na szrotach , oddać do stoczenia przylgnie a potem gdzieś do regeneracji , blachę obiecałeś że wytniesz. :D
Tom firmę co podałeś będę miał na uwadze i zadzwonię .
Z tego co wiem, to Marcin w Porębie nie miał rozruszników do skody. Byłem... :mrgreen:

Ja rozrusznik wyczyściłem, nasmarowałem przekładnie, pomalowałem i działa do dziś.

Jaka blacha jest potrzebna ? Do rozrusznika? Nie doczytałem chyba ....
Awatar użytkownika
grzegorz
Kontakt:

Ok co do rozrusznika używanego zobaczę jeszcze w Józefowie / Ogrodzieniec cementownia/ na szrocie , mimo wszystko kupie nowy .
Co do blachy - zbiera się z przylgni rozrusznika od czoła ok 4 mm grubości żeby zębatka będiksa lepiej nachodziła na zęby koła zamachowego , i ich nie niszczyła , a blachę wycina się na kształt przylgni i zakłada się od drugiej strony żeby pogrubić i wzmocnić pocienioną oryginalną przylgnię, ale może coś źle napisałem to niech mnie ktoś bardziej kumaty poprawi.

Co do skrzyni twoja AT to długa , wychodzi że w moim przypadku AH czyli średnią , a tom drugą krótką różnica będzie nie wielka , jako że jest uszkodzona raczej ją wymiennie , ale że gościu ma tego badziewia garbusowego tyle że sam nie wie co ma , pomęczę go może jeszcze znajdzie średnią , gdzieś się zafiksowałem na punkcie tej średniej , najwyżej będę miał dwie krótkie. Za długom gościu chciał tyle co 3 krótkie albo 2 średnie .
Awatar użytkownika
grzegorz
Kontakt:

18X8 z ujemnym et , odległość od szprych do rantu felgi - strona nakrętki coś 13 a14 cm - od strony adaptera coś miedzy 7 a 8 cm na fotkach które mi przysłał ciężko dokładnie określić . Jak ja jej nie wezmę będzie do kupienia w dość przystępnej cenie , taka jest tylko 1 ale ponoć gdzieś na magazynie ma z et 6 taką samą jutro ma szukać , różni się obróconym środkiem , obręcz i otwory pod szprychy są takie same i tamtą ja jestem zainteresowany bo wydaje mi się że tarcza hamulcowa bardziej pasuje po stronie adaptera gdzie w tamtej będzie te 13 ,14 cm , ale jak jej nie znajdzie biorę tą . Wypytałem czy nie ma szerszych ale nie ma.

https://i.ibb.co/d4ybx7fp/IMG-1931.jpg" alt="IMG-1931" border="0"></a><br /><a target='_blank' href='https://pl.imgbb.com/'>jak dodać miniaturę z linkiem</a><br />
https://i.ibb.co/spYD2G8X/IMG-1932.jpg" alt="IMG-1932" border="0"></a>
Michael2304
Kontakt:

Spoko,teraz kumam o jaką blachę się rozchodzi.

Średnia skrzynia może się okazać najlepszym rozwiązaniem. Powodzenia !
ODPOWIEDZ