Kłopot z rejestrcją
- Rob_trike
- President
- Krótki opis: Jeśli się cofam …. To po to by wziąć rozbieg
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Re: Kłopot z rejestrcją
Fajnie Winda że wysyłasz innych do spamu może już czas byś Ty się tam znalazł i Tomka też tam możesz zabrać a jeśli chodzi o rejestracje to najlepiej poszukać u źródła czyli rozporządzenie parlamentu europejskiego Dz.U.UE.L.2013.60.52 z dn.15 stycznia 2013 r które to jest początkiem wszystkich zmian w krajach wspólnotowych a które regulują nadzór rynku pojazdów dwu trzy i czterokołowych a nie cały czas dopytywać się ZNAWCÓW tematu. Rob myślę że gdybyś chciał więcej informacji to po prostu trzeba zadzwonić masz mój nr telefonu i całość odnośników do dokumentów na pewno bym ci przekazał łącznie z dostępem do wyroków Naczelnego Sądu Administracyjnego w mojej sprawie gdzie jest wszystko ładnie wyjaśnione Baran ciebie na pewno nie będę klikał a masz chyba duże zaległości merytoryczne Pozdrawiam
- winda
- Secretary
- Kontakt:
Stara zasada piłeś - nie jedz. Piłeś- nie pisz.
Masz coś do mnie ? Wiesz gdzie mnie spotkać. Załatwimy to jak faceci.
Masz coś do mnie ? Wiesz gdzie mnie spotkać. Załatwimy to jak faceci.
RÓBMY TO SZYBKO ZANIM DOTRZE DO NAS FAKT, ŻE TO
KOMPLETNIE BEZ SENSU
KOMPLETNIE BEZ SENSU
Poproszę o podanie sygnatury orzeczenia NSA, spotkał mnie ten sam problem
- andrzejqs
- Kontakt:
Rozżalony pisze: ↑25 wrz 2025, 19:14 Poproszę o podanie sygnatury orzeczenia NSA, spotkał mnie ten sam problem
Na forum gdzieś było

To pewnie to ale pewności nie mam
• Sąd: Naczelny Sąd Administracyjny, Izba Ogólnoadministracyjna
• Sygnatura: I OSK 2833/19
• Data wyroku: 14 lipca 2020 r.
• Przedmiot: odmowa rejestracji pojazdu sprowadzonego z Niemiec – wnioskodawca chciał, by pojazd został zarejestrowany jako samochód osobowy; organ w Polsce zmienił kwalifikację (np. zakwalifikował jako motocykl lub odmówił rejestracji w tej formie).
• Stan faktyczny: pojazd posiadał niemiecki dowód rejestracyjny, wnioskodawca we wniosku rejestracyjnym w Polsce chciał, by zachować klasyfikację jako samochód. Polski urząd rejestrujący (np. starosta) odmówił przyjęcia takiej kwalifikacji – zmienił kwalifikację albo odmówił rejestracji zgodnie z wnioskiem.
• Rozstrzygnięcie NSA: uchylił decyzję odmowną organu rejestrującego oraz orzeczenie sądu administracyjnego I instancji (WSA). Podkreślił, że organ rejestrujący musi uwzględniać dowód rejestracyjny wydany w innym państwie członkowskim UE, chyba że są poważne podstawy do jego weryfikacji, i dokonać własnej analizy zgodnie z przepisami krajowymi i unijnymi.
Znaczenie wyroku
• Ustanawia, że dowód rejestracyjny z innego państwa UE ma duże znaczenie przy rejestracji pojazdu w Polsce (zobowiązanie wynikające z prawa UE i ustaw krajowych).
• Ogranicza arbitralne działania urzędów rejestrujących, jeśli wnioskodawca przedstawi dokumenty zgodnie z wymaganiami — urząd nie może automatycznie zmieniać kwalifikacji pojazdu bez solidnych podstaw.
• Może być podstawą dla osób sprowadzających pojazdy (np. z Niemiec), by bronić swojej kwalifikacji pojazdu (czy ma być samochód, motocykl itp.) w postępowaniu rejestracyjnym i sądowym.
Link do orzeczenia
• Inforlex udostępnia dokument z sygnaturą I OSK 2833/19, z datą i streszczeniem:
Inforlex – wyrok NSA z 14 lipca 2020, I OSK 2833/19
Wyrok NSA z dnia 14 lipca 2020 r., sygn. I OSK 2833/19
Inne
Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący: Sędzia NSA Zbigniew Ślusarczyk Sędziowie Sędzia NSA Tamara Dziełakowska Sędzia del. WSA Jolanta Górska (spr.) po rozpoznaniu w dniu 14 lipca 2020 r. na posiedzeniu niejawnym w Izbie Ogólnoadministracyjnej skargi kasacyjnej K.L. od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Bydgoszczy z dnia 19 marca 2019 r. sygn. akt II SA/Bd 1408/18 w sprawie ze skargi K.L. na decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego w [...] z dnia [...] października 2018 r. nr [...] w przedmiocie rejestracji pojazdu 1. uchyla zaskarżony wyrok, zaskarżoną decyzję i decyzję Starosty [...] z dnia [...] sierpnia 2018 r., nr [...], 2. zasądza od Samorządowego Kolegium Odwoławczego w [...] na rzecz K.L. kwotę 1120 zł (jeden tysiąc sto dwadzieścia złotych) tytułem zwrotu kosztów postępowania sądowego.
Uzasadnienie
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Bydgoszczy wyrokiem z dnia 19 marca 2019 r., sygn. akt II SA/Bd 1408/18, oddalił skargę K.L. na decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego w [...] z dnia [...] października 2018 r., nr [...], w przedmiocie rejestracji pojazdu.
Wyrok ten wydany został w następujących okolicznościach faktycznych i prawnych sprawy:
Pismem z dnia [...] czerwca 2018 r. (data wpływu do organu - [...] lipca 2018 r.) skarżący złożył w Starostwie Powiatowym w [...] wniosek o rejestrację pojazdu marki [...] o nr ramy [...], w którym określił rodzaj pojazdu jako samochód osobowy. Do wniosku skarżący dołączył m.in. niemiecki dowód rejestracyjny część I i część II wraz z tłumaczeniem przysięgłym. Na wezwanie organu, skarżący w piśmie z dnia [...] lipca 2018 r. oświadczył, że w przedmiotowym pojeździe nie zostały dokonane żadne zmiany konstrukcyjne od daty złożenia w organie pierwszego wniosku o rejestrację pojazdu, tj. od dnia [...] czerwca 2015 r. Wskazał też, że pojazd został zarejestrowany ponownie na terenie Niemiec w dniu [...] maja 2018 r. jako samochód osobowy.
Starosta [...] decyzją z dnia [...] sierpnia 2018 r., nr [...], odmówił zarejestrowania przedmiotowego pojazdu, stwierdzając, że brak było postaw do jego zarejestrowania zgodnie z rodzajem pojazdu wpisanym we wniosku.
Byli już tacy, co zrobili coś co było nie możliwe do zrobienia, bo nie wiedzieli, że tego się nie da zrobić
.