Jak w tytule. Szukam przyłbicy do spawania tigiem. Zastanawia mnie dlaczego tradycyjna maska jest OK do maga lub elektrody a do tiga najlepszy jest speedglas? Chodzi mi tylko i wyłącznie o kwestie ochrony wzroku a nie o to, że speedglas jest wygodny bo to oczywiste
Jak jest różnica w maskach za 300zł, a 2-3krotnie droższych?
Człowiek został stworzony przez miłość, dlatego ona tak bardzo go pociąga. J.M.Vianney
Do spawania tigiem głównie używa się obu rąk i nie zawsze zdążysz zamknąc przyłbicy i czasami dostajesz blyskiem.
Speedglasy sa duzo wygodniejsze bo widzisz gdzie znajduje się elektroda i gdzie zaczynasz spawanie. przydatne to glownie przy montażu. Ja akurat wolę tradycyjne zwykłe szkła ochronne, a przy dluzszym spawaniu tzn spoiny po 2- 5 m to polecam przylbicę z nadmuchem filtrowanego powietrza ,ale to już dla potrzeb zawodowych. Do spawania amatorskiego zwykła tekturowa przyłbica jest wsam raz choć samościemniające są wygodniejsze
Luk stań sobie obok spawacz kiedy spawa , ale nie patrz na to co robi tylko na ruchy powietrza wkoło jego głowy . zobaczysz jak z każdym wdechem zasysa spaliny do płuc , przestaniesz się dziwić po co nadmuch z filtrem w masce
Przy każdym spawaniu zbiornika od środka mając normalnego szefa takie maski są używane, może nawet troszkę lepsze bo przewód z powietrzem do oddychania wyciągniety jest poza zbiornik. kup sobie do tiga zwykłą maskę samościemniającą za 300zł na allegro to bedziesz zadowolony.
Mówić nie myśląc, to tak jak strzelać nie celując.
Jest to druga rzecz po spawarce , którą kupiłem i bez niej nie wyobrażam sobie spawania w garażu zastępuje pomocnika i daje drugą wolną rękę podczas samotnych poczynań przy budowie .I do tego nie wychodzisz ślepy po spawaniu .POLECAM.
Jak tylko do prac związanych z trajką to nawet te za 100zł dają radę. Jedyne co się wali to nagłowia (uchyt na głowę). U mnie jak robiłem poniżej zera to mi pękł.
Ja teraz spawam taką http://allegro.pl/przylbica-3m-speedgla ... 68886.html
do pracy zajebista , nadaje się do każdej roboty jak ma się zapas filtrów i szkieł ochronnych , zakres filtrów uv od 05 do 13 więs i do palnika i do tiga i do maga i zaćmienie słońca też można wspaniale obejrzeć
w bliżej nie określonym terminie , w sumie to nastawiony byłem na trzy miechy w Irlandii ale wylądowałem w Danii, robota dobra , więc będę siedział ile się da, A co się pytasz > Tęsknisz ?.
adaśko pisze:w bliżej nie określonym terminie , w sumie to nastawiony byłem na trzy miechy w Irlandii ale wylądowałem w Danii, robota dobra , więc będę siedział ile się da, A co się pytasz > Tęsknisz ?.
Hyba pragnie zebys maszynke przepycił , ale Wiciu tez sie zna , i tu jest