przeróbka zbyt pochylonego trapezu
- Sulkyrider
- Krótki opis: Rekwizytor
- Kontakt:
Re: przeróbka zbyt pochylonego trapezu
Geometrii nie oszukasz. Dobrze wykonany trapez powinien działać przy praktycznie każdym kącie główki, czego nie mozna powiedzieć np. o klasycznym zawieszeniu teleskopowym.
W 100% zgadzam się z Jockeyem, prawdę mówi.
W 100% zgadzam się z Jockeyem, prawdę mówi.
Nie ważne co masz pod dupą. Ważne co pod kaskiem.
T F F T
T F F T
- bolo
- Kontakt:
Chyba rozbiorę i pokarzę że dolny wachach się rusza
- Sulkyrider
- Kontakt:
Jak rozbierzesz, to będzie się ruszałbolo pisze:Chyba rozbiorę i pokarzę że dolny wachach się rusza
T F F T
T F F T
- bolo
- Kontakt:
Chyba rozbiorę i pokażę że dolny wachacz nie jest na sztywno i się rusza zarowno przy lagach jak przy głowce , dlaczego wszystkie mocno położone przody nie mają trapezow
- Sulkyrider
- Kontakt:
Jesteś pewien, ze po skreceniu pracuje w tym miejscu?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
T F F T
T F F T
- adaśko
- Krótki opis: pierdolić biurokrację!!!
- Kontakt:
przy tak dlugim przodku nie ma prawa ten trapez działać ponieważ kazda nierównośc drogowa czyt. dziura spowoduje podbicie kola w kierunku dól-góra a praca tego trapezu wykonanego przez Malarza jest pod katem okolo 45stopni wiec sily powodowane dziurami nie sa przenoszone na amorki, ale ważne że dziala i Bolo ma powód do resetowania systemu
Bóg jest litościwy ... a Ja nie.....!!!
- winda
- Secretary
- Kontakt:
po filmiku już rozumiem ale nadal twardy jest ten przód
RÓBMY TO SZYBKO ZANIM DOTRZE DO NAS FAKT, ŻE TO
KOMPLETNIE BEZ SENSU
KOMPLETNIE BEZ SENSU
- dzizes
- Kontakt:
O jak cię pierdolę to już chyba wyższa mechanika dynamiczna. Za to, to profesurę można dostać, to musisz uważać bolo;)
Wydaje mi się, że powinno to chodzić w klasycznym układzie trapez. Kwestia dopasowania długości wahaczy i położenia ich względem siebie. Ciekawi mnie czy jak zamienisz tego górnego amortyzatora na sztywne połączenie to będzie działać.
A od czego takie ładne amortyzatory ?
Wydaje mi się, że powinno to chodzić w klasycznym układzie trapez. Kwestia dopasowania długości wahaczy i położenia ich względem siebie. Ciekawi mnie czy jak zamienisz tego górnego amortyzatora na sztywne połączenie to będzie działać.
A od czego takie ładne amortyzatory ?
jak coś źle mówie, to znaczy, że mówie źle
-
- Krótki opis: Życie to piękne, ludzie są wspaniali...
- Kontakt:
Ciekaw jestem tego cuda z bliska. Nieźle namieszane, Adaska zawias wydawał mi się pokręcony na tyle, że dłuższa chwilke musiałem mu sie przygladać, tego tutaj bez oparcia sprawy o bar nie probuje nawet rozgryzać
T F F T
A C A B
"...nie każdy facet z widłami, to Posejdon..."
A C A B
"...nie każdy facet z widłami, to Posejdon..."
- adaśko
- Kontakt:
nie jest to takie skomplikowane , najprościej byłoby wywalić ten cały wihajster czy wahacz co go Bolo skonstruowac na rys, kol niebieski , a w miejscu czerwonego mazania wstawić jakieś krótkie amorki, ale jak Bolo wcześniej pisał mogłoby to osłabić górną część zawiasu ,jak u mnie :)po ostatnich rajdach po Babkowych wertepach conieco się powyginało
- bolo
- Kontakt:
Adaśko jesteś wielki .wczoraj zawiecha przeszla test i jestem zadowolony , jak obiecalem zrobilem się miętki z czego Marylka nie byla szczesliwa , takiego przodu jeszcze nie widziałem i oto mi w tej twórczości chodziło żeby był jedyny w swoim rodzaju ,jeśli ktoś widział ima foto niech wstawi , a nawiasem mówiąc z długościami tych wahaczy to trza bylo nieżle kminić i do tego dopasować alllegrowe odpowiednio miękkie amorki
- sekuwawa
- Kontakt:
A według mnie jeszcze jedna uwaga. Trapezy pracują o niebo lepiej jak wahaczyki są w poziomie podczas obciążenia zerowego. Przy dużym pochyleniu główki i wahaczykach pod katem prostym do lag to rozkład sił jest bardzo niekorzystny co nie zmienia faktu, że przy wyjęciu amora takie zawieszenie musi się złożyć.bolo pisze:Jak się położy zbyt mocno główkę ramy to żaden trapez nie zadziała, chyba że górne ramię będzie cholernie długie , tak też próbowałem i ni hu hu poskromic rumaka nie moglem ,bo wtedy kiera musiała by być dwa razy dłuższa.Dziś z uciechy pod wieczór zrobię się miętki jak moja zawiecha i może nawet się zawieszę z rannym resetem .Pozdro
-
- Krótki opis: NO BAR, TO FAR
- Kontakt:
u mnie raczej nie jest ten trapez tak pochylony jak u Bola
It's not a hobby
It's a fucking lifestyle
It's a fucking lifestyle
- Jockey
- Kontakt:
Trapez będzie najlepiej działał, gdy wahacze górny i dolny będą do siebie równoległe.
Czyli wtedy, gdy w rzeczywistości główka, wahacze i lagi tworzą układ rombu
Czarek, a możesz dać fotkę zawiechy z bliska, szczególnie układ wahaczy?
Czyli wtedy, gdy w rzeczywistości główka, wahacze i lagi tworzą układ rombu
Czarek, a możesz dać fotkę zawiechy z bliska, szczególnie układ wahaczy?
- Sulkyrider
- Kontakt:
A nie czasem trapezu?Jockey pisze: Czyli wtedy, gdy w rzeczywistości główka, wahacze i lagi tworzą układ rombu
T F F T
T F F T
-
- Kontakt:
A czy romb to nie jest trapezemSulkyrider pisze:A nie czasem trapezu?Jockey pisze: Czyli wtedy, gdy w rzeczywistości główka, wahacze i lagi tworzą układ rombu
- Jockey
- Kontakt:
Ano wbrew nazwie i pozorom nieSulkyrider pisze:A nie czasem trapezu?Jockey pisze: Czyli wtedy, gdy w rzeczywistości główka, wahacze i lagi tworzą układ rombu
Romb jest równoległobokiem (co przy zawieszeniu trapezowym jest najważniejsze), a trapez równoległobokiem już być nie musi
https://lh6.googleusercontent.com/-22Up ... .jpg?gl=PL
https://lh5.googleusercontent.com/-hBS- ... .jpg?gl=PL
- dzizes
- Kontakt:
jako magister matematyki mówie, że trapez to nie jest rombfidel pisze:A czy romb to nie jest trapezemSulkyrider pisze:A nie czasem trapezu?Jockey pisze: Czyli wtedy, gdy w rzeczywistości główka, wahacze i lagi tworzą układ rombu
jak coś źle mówie, to znaczy, że mówie źle
- Sulkyrider
- Kontakt:
Romb jest szczególnym przypadkiem trapezu, ale chyba nie o to chodzi w tym temacie
Zawieszenie nazywa się trapezowe, bo porombane jakoś nie brzmi...
Zawieszenie nazywa się trapezowe, bo porombane jakoś nie brzmi...
T F F T
T F F T
- Jockey
- Kontakt:
Romb jest równoległobokiem, a równoległobok to szczególny przypadek trapezu...dzizes pisze: jako magister matematyki mówie, że trapez to nie jest romb
http://yamaha-dragstar.pl/images/smiles/laie_67.gifZawieszenie nazywa się trapezowe, bo porombane jakoś nie brzmi...
-
- Kontakt:
ja pytałem czy romb nie jest trapezem Sulk masz rcję nie oto chodzidzizes pisze:jako magister matematyki mówie, że trapez to nie jest rombfidel pisze:A czy romb to nie jest trapezemSulkyrider pisze:A nie czasem trapezu?Jockey pisze: Czyli wtedy, gdy w rzeczywistości główka, wahacze i lagi tworzą układ rombu
- bolo
- Kontakt:
Ale wy filozofy jesteście , niektórych wizji nie można przelać na papier , tylko trzeba zrobic garażowy prototyp do oczywistych pózniejszych poprawek i wszystko zadziała , moje rozwiązanie nazwę,, porombany trój wahaczowy trapez '' z sztywnym dolnym
Ostatnio zmieniony 04 cze 2012, 20:51 przez bolo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sulkyrider
- Kontakt:
Tak, to chyba wlaściwa definicja omawianego zawiasubolo pisze:Ale wy filozofy jesteście , niektórych wizji nie można przelać na papier , tylko trzeba zrobic garażowy prototyp do oczywistych pózniejszych poprawek i wszystko zadziała i moje rozwiązanie nazwę,, porąbany trój wahaczowy trapez ''
T F F T
T F F T
- adaśko
- Kontakt:
a może tak o dupach , bardziej w kształcie śliwki ,czy orzeszka?
-
- Kontakt:
sekuwana napisal
''A według mnie jeszcze jedna uwaga. Trapezy pracują o niebo lepiej jak wahaczyki są w poziomie podczas obciążenia zerowego. Przy dużym pochyleniu główki i wahaczykach pod katem prostym do lag to rozkład sił jest bardzo niekorzystny co nie zmienia faktu, że przy wyjęciu amora takie zawieszenie musi się złożyć.[/quote]''
a dlaczego lepiej?? ja slyszalem ze w trapezie dobrze jak wachaczyki sa rozchylone lekko przy lagach jak widac u czarka. jak do tego sie odniesc? bolo czy moglbym cie prosic o dwa wymiary, dlugosc lagi oraz wysokosc od ziemi do gornej tuleji lagi
''A według mnie jeszcze jedna uwaga. Trapezy pracują o niebo lepiej jak wahaczyki są w poziomie podczas obciążenia zerowego. Przy dużym pochyleniu główki i wahaczykach pod katem prostym do lag to rozkład sił jest bardzo niekorzystny co nie zmienia faktu, że przy wyjęciu amora takie zawieszenie musi się złożyć.[/quote]''
a dlaczego lepiej?? ja slyszalem ze w trapezie dobrze jak wachaczyki sa rozchylone lekko przy lagach jak widac u czarka. jak do tego sie odniesc? bolo czy moglbym cie prosic o dwa wymiary, dlugosc lagi oraz wysokosc od ziemi do gornej tuleji lagi