Jaki przekrój (wysokość) powinien mieć dwuteownik o długości 4m, podparty, zamocowany, na końcach aby można było bezpiecznie (bez odkształcenia) na środku jego rozpiętości obciążyć go masą 500 kg ?
Sam nie potrafię tego obliczyć

Nie, nie buduję garażu, chcę sobie dwuteownik , pod sufitem w garażu w ściany wmurować... wiem, że 220 spokojnie by wystarczył, ale chcę dać jak najniższy, żeby nie ważył kilkaset kilo, ale i taki żeby nie było kłopotu jak podwieszę 500 kg pod sufitemkrobia pisze:Znaczy się ...garaż budujesz? ..to niezłe monstrum strugasz![]()
Tak jak pisał Wiktor i w/g mnie spokojnie da rade,tym bardziej ,że to obciążenie nie za wielkie![]()
Tu masz troszke inny przykład:
Belka 2m
Obciażenie rozłożone o wartości 4t/m
Dla samych 4t/m IPE 200 wychodzi spokojnie i to na niecałe 60% wytężenia.
IPE 200 ze stali St3S
Tak,że w twoim przypadku 220 na rozpietości 4m obciążeniu 500kg ...to masz jeszcze zaaaaapas
Nie, na takie cuda mam za niski garaż, ale już kiedyś o tym myślałem , przy wyższym garażu na pewno bym tak zrobiłdark pisze:Pawlik ma znowu pomysłatrajeczka pod sufit a samochodzik na dole
albo odwrotnie ale to latem chyba
Ok dryndnę,Wiktor pisze:na 4 metry daj 180 bedzie ok i sprzedam Ci zajebisty patent na winde do dwuteownika.
dryndnij do mnie miedzy 7a8 rano jak jestem w warsztacie to zrobie fotke
i o to chodziło, dzięki JockeyJockey pisze:Dwuteownik 140, na dł 4m i obciążeniu na środku masą 500 kg ugnie się na środku o 5mm. Jest to odkształcenie dopuszczalne i bezpieczne.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości