Strona 1 z 2

KEG po piwie

: 10 gru 2013, 22:56
autor: mechanior
Panowie poszukuję kega po piwie z nierdzewki, najlepiej 50 l. może komuś się wala po garażu to chętnie przygarnę. Chyba nie musze tłumaczyć do czego :mrgreen:

Re: KEG po piwie

: 10 gru 2013, 22:57
autor: zetor
ej to ja też się pisze
poszukujemy 2 KEG-i jeden dla mnie a ten drugi dla Mechaniora :D

Re: KEG po piwie

: 10 gru 2013, 22:59
autor: mechanior
Ej Zetor czy tobie zawsze musi się chcieć kiedy mi się chce :lol:

Re: KEG po piwie

: 10 gru 2013, 23:49
autor: sekuwawa
Podpytam kumpla co zajmuje się ich regeneracją to może coś będzie miał. Przypomnijcie się w niedzielę i napiszcie ile chcecie na to wydać.

Re: KEG po piwie

: 11 gru 2013, 00:18
autor: adaśko
Mechanior nie pierdol się z kegami . to tanie i zapierdala jak tralala http://allegro.pl/zestaw-do-destylacji- ... 31839.html Bogdan7 ma takie maleństwo , a drożdżóweczka petarda wychodzi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Re: KEG po piwie

: 11 gru 2013, 00:58
autor: sekuwawa
Proszę Cię Adaś, ale taki system jest stary jak świat i nikt mi nie powie, że to co obecnie posiadają domowi bimbrownicy na kolumnach z nierdzy w których jest recyrkulacja odparowywanego alkoholu nie jest lepsze. Znam kilku producentów i jak przeszli na dobre systemy z filtracją węglem aktywnym to zapomniałem co to kac.

Re: KEG po piwie

: 11 gru 2013, 16:06
autor: mechanior
Ten zestaw z postu Adaśka mam i jest z nim dużo pierdolenia bo kolba jest mała i grzana gazem, chcę zrobić jak Seku pisze całą kolumnę z nierdzy i wtedy mogę wlać do tego cały nastaw na raz i owocówki jak sliwowica idzie fajne robić. Będę wdzięczny Seku za informację, keg może być nawet dziurawy mam tiga to sobie naprawię.

Re: KEG po piwie

: 11 gru 2013, 22:45
autor: dark
Jak śliwke przepuścisz przez kolumne to tylko czysty spryt Ci wyjdzie 96 procent bez smaków i zapachów .Aromaty na zwykłych sprzętach się robi . Polecam lekturke forum "alkoho?e domowe"

Re: KEG po piwie

: 11 gru 2013, 23:49
autor: fidel
dark pisze:Jak śliwke przepuścisz przez kolumne to tylko czysty spryt Ci wyjdzie 96 procent bez smaków i zapachów .Aromaty na zwykłych sprzętach się robi . Polecam lekturke forum "alkoho?e domowe"
Masz rację owocówki puszczane przez kolumny rektyfikacyjne ,zimne palce to według mnie nie jest to ,to stpiryt. Według starych rzemieślników sprzęt powinien być jednak z miedzi bez zbędnych fanaberii. Cukrówki lub inne owszem ,ale owocówki tylko na prostym sprzęcie.

Re: KEG po piwie

: 12 gru 2013, 00:04
autor: Argus
Itak i nie
Można "bazę " robić na kolumnie a potem w zależności od potrzeby dodać robione na bazie
tego co z kolumny aromaty
Z kolumny rektyfikacyjnej wychodzi miodzo paliwko około 96% czyste i bez smrodku ( zależy jaki zacier)
Przy kolumnie 2" i 180 cm długości jest około 09-1,2l/h -troche trzeba posiedzieć :)
Dodatkowo po rozcieńczeniu do 45% można dodatkowo przefiltrować
i wtedy dodać zaprawki - minus jest taki że to powinno postać z miesiąc czasu żeby sie
dobrze "przegryzło

Re: KEG po piwie

: 12 gru 2013, 00:11
autor: fidel
Prawda ale trzeba dodać zaprawki.

Re: KEG po piwie

: 12 gru 2013, 00:39
autor: adaśko
Trzeba się Rożka dopytać mmmmmmmmmm ten jego "duch puszczy" ,zajebioza :mrgreen:

Re: KEG po piwie

: 12 gru 2013, 11:27
autor: Baran
Rożkowy trunek to legenda, ech. Aż mi się buźka cieszy na wspomnienie :P

Re: KEG po piwie

: 12 gru 2013, 18:38
autor: winda
a ja mam w szafce jedna butelke ducha puszczy! :mrgreen:

Re: KEG po piwie

: 12 gru 2013, 22:41
autor: rożek
cóż technologii nie znam - a i źródełko ostatnio jakby suchsze - chłop ma już swoje lata po prostu.

Re: KEG po piwie

: 13 gru 2013, 22:41
autor: sekuwawa
Od kumpla dostałem takie info, może kogoś zainteresuje:

Są to beczki nowe, ale II kategorii i są przez to mimo wszystko tańsze niż beczki I kategorii (kat. II polega na tym, że beczka gdzieś ma brzydki spaw i ma już wytłoczone napisy jakiegoś browaru - są to beczki, które odpadły przy kontroli jakości zaraz po zejściu z linii produkcyjnej; beczki są nowe, nigdy nie były używane; beczki bez fittingów; fittingi można oczywiście dokupić - każdy typ, ale też nowe):

KEG/N/20/EURO/+/SN/2"x14 TPI/kat. II/Schäfer 237,21 zł
KEG/N/15/DIN/+/SN/2"x14 TPI/kat. II/Schäfer 231,57 zł
KEG/N/50/DIN/-/SN/2"x14 TPI/kat. II/Schäfer 282,40 zł
KEG/N/50/DIN/+/SN/inna/kat. II/Schäfer 259,80 zł
KEG/N/50/EURO/-/SN/2"x14 TPI/kat. II/Schäfer 282,40 zł
KEG/N/25/EURO/+/SN/2"x14 TPI/kat. II/Schäfer 242,85 zł
KEG/N/50/EURO/+/SN/2"x14 TPI/kat. II/Schäfer 282,40 zł
KEG/N/20/EURO/-/SN/2"x14 TPI/kat. II/Schäfer 237,21 zł

+ oznacza, że beczka ma krawędź dolną przystosowaną do piętrowania
- oznacza, że beczka ma krawędź dolną nieprzystosowaną do piętrowania

Re: KEG po piwie

: 14 gru 2013, 10:25
autor: Wiktor
Ja mam kolumne na kegu.
zapierdala aż miło.
bez zimnych palców wykręca bez problemu 80A.
na zimnych palcach robi spokojnie powyzej 90A.
Pachnie ladnie i daje sie pić.

Mechanior jak bedziesz robił daj grzałkę bez regulacji.

Re: KEG po piwie

: 15 gru 2013, 10:00
autor: custom
No to jak Mechanior kupujemy te kegi ?

Re: KEG po piwie

: 15 gru 2013, 13:59
autor: piotrbuniowski
jeśli mogę podpowiedzieć,na Allegro znajdziecie kegi po ok.150/używane pełnowartościowe/

Re: KEG po piwie

: 15 gru 2013, 15:25
autor: Luksky
chcecie powiedzieć, że majac takiego KEGa, trochę dodatkowego osprzętu i ok 100metrów domu pod powierzchnia Ziemii, mogę zacząc robic konkurencję POLMOsowi?

Re: KEG po piwie

: 15 gru 2013, 16:43
autor: sekuwawa
50 litrów to trochę mało, ale można większy zbiornik uspawać tak by 200 litrów zacieru od razu z beki przelać i wtedy możesz już konkurować.

Re: KEG po piwie

: 15 gru 2013, 17:53
autor: Luksky
sekuwawa pisze:50 litrów to trochę mało, ale można większy zbiornik uspawać tak by 200 litrów zacieru od razu z beki przelać i wtedy możesz już konkurować.

a jak wygląda z legalnościa takiego działania? Sąsiada mam partyzanta - jak ja, ale pan co odczytuje wodomierz jak będzie co dwa miesiące nowy to w końcu sie do mnie dobiorą.

Re: KEG po piwie

: 15 gru 2013, 17:59
autor: andy
na własne potrzeby jest legalne , ale jeśli na handel to już prokurator , mam dostawcę co robi dobry trunek i drogo nie bierze
na wiosnę miał niemiłą przygodę z panami niebieskimi i musiał przejść do podziemia . okazało się że podjebał go sąsiad

Re: KEG po piwie

: 15 gru 2013, 20:15
autor: fidel
Kiedyś już o tym pisałem, jednak nie jest , ale co tam jak on taki pyszny :D Kto nie ryzykuje ten w pace nie siedzi.

Cytat z Wikipedii:
Kwestia legalności produkcji bimbru na własny użytek była dość długo kwestią prawnie dyskusyjną. M.in. 15 maja 2004 w gazecie „Rzeczpospolita” ukazał się artykuł W. Wróbla „Legalny bimber”, w którym autor sugerował, że w świetle aktualnie obowiązującej ustawy o wyrobie alkoholu etylowego tego rodzaju działalność jest legalna[6]. Jednak w uchwale z dnia 30 listopada 2004 Izba Karna Sądu Najwyższego orzekła co następuje:
„Znamiona przestępstwa z art. 12a ust.1 ustawy z dnia 2 marca 2001 roku o wyrobie alkoholu etylowego oraz wytwarzaniu wyrobów tytoniowych (Dz. U. z 2001 r. Nr 31, poz. 353) wypełnia również wyrabianie alkoholu etylowego na własny użytek.

Re: KEG po piwie

: 15 gru 2013, 22:18
autor: andy
czyli zostaje tylko partyzantka