Z czego spawać rame???
- NAZTEER
- Kontakt:
Z czego spawać rame???
Witam ponownie. Przeczytałem troche tego forum i mam dylemat, ponieważ wiekszosć maszyn ma rame z rury bezszwowej ale są tez ramy z profili wiec co wybrac?? Rury bezszwowe sa zimnociągnione bez szwu i gorącowalcowane bez szwu. Czemu trajek "z profilu " jest tak niewiele
- mechanior
- Member
- Kontakt:
Re: Z czego spawać rame???
bo profil na ramie hujowo wygląda.
Mówić nie myśląc, to tak jak strzelać nie celując.
- yunkers
- Treasurer
- Krótki opis: G.O.P.
- Kontakt:
a z tą hujowością to nie ma takiej przesady, jak coś jest przemyślane i schludnie zrobione to będzie wyglądać dobrze, nie można zapominać, że nie każdy ma warsztat i umiejętności do wykonania ramy z rur, a z profili przy dobrym podejściu i minimum wyobrażenia porzestrzennego każdy może zbudować wymarzoną maszynę ( pamiętam jak Ducati wypuszczało motocykle z przestrzennymi "półramami" łączonymi z silnikiem to świat kręcił nosem, a teraz uważa się to za klasyczne i piękne rozwiązanie w odniesieniu do tego co oferowała reszta), patrząc na trajki z nieprawidłowo umieszczonym silnikiem
to osobiście podobają mi się te z centralną belką, jak u Devila czy w budowanej przez Pawlika, sam na początku chciałem taką zbudować, nie wiem na jakim rozwiązaniu chcesz bazować - silnik z tyłu czy z przodu, w pierwszym wariancie to czy to będzie z profila czy z rury wyjdzie dobrze, ale w drugim to już tylko rura.
Może ktoś kiedyś pokusi się i zrobi konstrukcję drewnianą, to by dopiero było, ale pierw musiałby chyba terminować w fabryce mebli giętych.

Może ktoś kiedyś pokusi się i zrobi konstrukcję drewnianą, to by dopiero było, ale pierw musiałby chyba terminować w fabryce mebli giętych.
nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
- NAZTEER
- Kontakt:
traja bedzie na maluszku, a co do rury to właśnie nie mam aż takiego parku maszyn
- Sulkyrider
- Krótki opis: Rekwizytor
- Kontakt:
Zależy jaki budżet chcesz przeznaczyć, jeśli chcesz zrobić możliwie tanio, to rób tak, żebyś jak najwięcej mógł wykonać samodzielnie. Czyli w Twoim przypadku z profila. Luk ma z profila maluchową traję, karoseria z blachy ryflowanej, żadnych trudnych w wykonaniu detali i traja nie odstrasza swoim wyglądem.
Nie ważne co masz pod dupą. Ważne co pod kaskiem.
T F F T
T F F T
- maciey
- Krótki opis: Narzędziem pracy artystów jest...DŁUTO!!!
- Kontakt:
Dobra,dobra lepiej napisz od razu co potrzebujesz od LukaSulkyrider pisze:Zależy jaki budżet chcesz przeznaczyć, jeśli chcesz zrobić możliwie tanio, to rób tak, żebyś jak najwięcej mógł wykonać samodzielnie. Czyli w Twoim przypadku z profila. Luk ma z profila maluchową traję, karoseria z blachy ryflowanej, żadnych trudnych w wykonaniu detali i traja nie odstrasza swoim wyglądem.

Z Trajką jest jak z babą...jak się raz za nią zabierzesz to do końca życia będziesz się pierdolił!
Niekoniecznie z tą samą...
- Sulkyrider
- Krótki opis: Rekwizytor
- Kontakt:
Nic, chciałem być uprzejmy.
A poza tym taka jest prawda - popatrz np. na allegro - maszyny wykonane z rurek, karoserie, bajery, chromy, lakiery a wyglądają.... różnie.
A poza tym taka jest prawda - popatrz np. na allegro - maszyny wykonane z rurek, karoserie, bajery, chromy, lakiery a wyglądają.... różnie.
Nie ważne co masz pod dupą. Ważne co pod kaskiem.
T F F T
T F F T
- NAZTEER
- Kontakt:
własnie chce ograniczyć koszty do minimum ale chcę żeby to tez miało jakiś wygląd. kareserie zamierzam zrobic z włókna szklanego i żywicy ale nie wiem co z tego wyjdzie
- NAZTEER
- Kontakt:
no na pewno dobrej radymaciej pisze:Dobra,dobra lepiej napisz od razu co potrzebujesz od LukaSulkyrider pisze:Zależy jaki budżet chcesz przeznaczyć, jeśli chcesz zrobić możliwie tanio, to rób tak, żebyś jak najwięcej mógł wykonać samodzielnie. Czyli w Twoim przypadku z profila. Luk ma z profila maluchową traję, karoseria z blachy ryflowanej, żadnych trudnych w wykonaniu detali i traja nie odstrasza swoim wyglądem.
-
- Krótki opis: Życie to piękne, ludzie są wspaniali...
- Kontakt:
NAZTEER pisze:własnie chce ograniczyć koszty do minimum ale chcę żeby to tez miało jakiś wygląd. kareserie zamierzam zrobic z włókna szklanego i żywicy ale nie wiem co z tego wyjdzie
WSzyscy chcemy za minimum zrobić. Na początku jednak kupę kasy idzie w błędy, ktore kazdy popełnia, bo chce zaoszczędzić. Uważaj głównie na to, bo to pozorna oszczędność
T F F T
A C A B
"...nie każdy facet z widłami, to Posejdon..."
A C A B
- NAZTEER
- Kontakt:
wiec co i jak robic (zaczynając od ramy bo chyba od tego nalezy zacząć) żeby było dobrze, tanio i ze smakiem ŻEBY TRAJKA BYŁA POWODEM DO DUMY A NIE DO ŚMIECHULuksky pisze:NAZTEER pisze:własnie chce ograniczyć koszty do minimum ale chcę żeby to tez miało jakiś wygląd. kareserie zamierzam zrobic z włókna szklanego i żywicy ale nie wiem co z tego wyjdzie
WSzyscy chcemy za minimum zrobić. Na początku jednak kupę kasy idzie w błędy, ktore kazdy popełnia, bo chce zaoszczędzić. Uważaj głównie na to, bo to pozorna oszczędność
-
- Kontakt:
NAZTEER pisze:wiec co i jak robic (zaczynając od ramy bo chyba od tego nalezy zacząć) żeby było dobrze, tanio i ze smakiem ŻEBY TRAJKA BYŁA POWODEM DO DUMY A NIE DO ŚMIECHULuksky pisze:NAZTEER pisze:własnie chce ograniczyć koszty do minimum ale chcę żeby to tez miało jakiś wygląd. kareserie zamierzam zrobic z włókna szklanego i żywicy ale nie wiem co z tego wyjdzie
Wiesz, nie do końca. to Ty nia będziesz jezdził, Tobie sie musi podobać, Ty ja robisz za swoje finanse, każdy ma inny gust, itp. Nami sie nie przejmuj

T F F T
A C A B
A C A B
- NAZTEER
- Kontakt:
SMIECH TO ZDROWIE!!!!Luksky pisze:NAZTEER pisze:wiec co i jak robic (zaczynając od ramy bo chyba od tego nalezy zacząć) żeby było dobrze, tanio i ze smakiem ŻEBY TRAJKA BYŁA POWODEM DO DUMY A NIE DO ŚMIECHULuksky pisze:NAZTEER pisze:własnie chce ograniczyć koszty do minimum ale chcę żeby to tez miało jakiś wygląd. kareserie zamierzam zrobic z włókna szklanego i żywicy ale nie wiem co z tego wyjdzie
Wiesz, nie do końca. to Ty nia będziesz jezdził, Tobie sie musi podobać, Ty ja robisz za swoje finanse, każdy ma inny gust, itp. Nami sie nie przejmujmamy tutaj loże szyderców, ale jak pewnie zauważyłeś każdego dnia ktos inny staje sie celem szyderców, wiec trzymamy dystans do siebie samych i potrafimy sie czasami z siebie śmiać
Pozdrawiam z ryfelka

- krobia
- Kontakt:
"Ile ludzi tyle koncepcji" powiadasz Panie,hmmm....
Nie zgodził bym się z Tobą,Olej jest jeden a koncepcji to już było ze 40

- NAZTEER
- Kontakt:
no to ja niewiele odbiegam bo miałem juz 38 pomysłówkrobia pisze:"Ile ludzi tyle koncepcji" powiadasz Panie,hmmm....
- yunkers
- Treasurer
- Krótki opis: G.O.P.
- Kontakt:
no to się z Oilem na burzę mózgów musicie umówićNAZTEER pisze:no to ja niewiele odbiegam bo miałem juz 38 pomysłówkrobia pisze:"Ile ludzi tyle koncepcji" powiadasz Panie,hmmm....

nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
- maciey
- Krótki opis: Narzędziem pracy artystów jest...DŁUTO!!!
- Kontakt:
tylko coby stringami nie zaczeli się wymieniaćjunkers pisze:
no to się z Oilem na burzę mózgów musicie umówić

Z Trajką jest jak z babą...jak się raz za nią zabierzesz to do końca życia będziesz się pierdolił!
-
- Kontakt:
Krobia Ty ale skromny jesteśkrobia pisze:"Ile ludzi tyle koncepcji" powiadasz Panie,hmmm....

Najbardziej cenie ludzi ,dla których słowo ma większą wartość od pieniądza !
- NAZTEER
- Kontakt:
a czemu rura bezszwowa?? przecież profil sam w sobie ma mniejszą wytrzymałość do rury
- bandit
- Kontakt:
NAZTEER pisze:a czemu rura bezszwowa??
Bo konstruując traje używasz stali konstrukcyjnej, czyli rury bezszwowej, która przenosi pewne obciążenia, a szwowe, możesz stosować jak chcesz poprowadzić kanalizę, albo centralne.
-
- Kontakt:
i tym jednym zdaniem zakonczyłes wszelakie watpliwoscibandit pisze:NAZTEER pisze:a czemu rura bezszwowa??
a szwowe, możesz stosować jak chcesz poprowadzić kanalizę, albo centralne.

T F F T
A C A B
A C A B
- El Kopyto
ja juZ miAlem chyba200NAZTEER pisze:no to ja niewiele odbiegam bo miałem juz 38 pomysłówkrobia pisze:"Ile ludzi tyle koncepcji" powiadasz Panie,hmmm....
Amatorzy zbudowali arke a zawodowcy tytanic
- NAZTEER
- Kontakt:
a profil ma szew!!!!!!! i gorsze parametry od rury nawet ze szwemLuksky pisze:i tym jednym zdaniem zakonczyłes wszelakie watpliwoscibandit pisze:NAZTEER pisze:a czemu rura bezszwowa??
a szwowe, możesz stosować jak chcesz poprowadzić kanalizę, albo centralne.
- NAZTEER
- Kontakt:
a więc duuużo mi brakujeOil pisze:ja juZ miAlem chyba200NAZTEER pisze:no to ja niewiele odbiegam bo miałem juz 38 pomysłówkrobia pisze:"Ile ludzi tyle koncepcji" powiadasz Panie,hmmm....
- Argus
- Kontakt:
Nie żebym sie czepiał ale kanalize sie robi z PCV albo żeliwabandit pisze:NAZTEER pisze:a czemu rura bezszwowa??
Bo konstruując traje używasz stali konstrukcyjnej, czyli rury bezszwowej, która przenosi pewne obciążenia, a szwowe, możesz stosować jak chcesz poprowadzić kanalizę, albo centralne.
a centralne przeważnie z miedzi
rura bezszwowa to również rura instalacyjna --gaz
ale wytrzymałośc ma wiekszą bo właśnie łączenie- szew jest najsłabszym punktem
i często przy wyginaniu kolana na giętarce potrafi pęknąc