Jaki to silnik ?
-
- Kontakt:
Jaki to silnik ?
Mam problem z upewnieniem się co do pojemności silnika garbusa. Znalazłem na nim oznaczenie bloków silnika 004.101.101A i 004.101.102A, ale one chyba za dużo nie mówią. Jest jeszcze jedno oznaczenie trochę wyżej na silniku CT 004438, ale nie wiem co oznacza. Jedyne co mogę powiedzieć o tym piecu to że ma średnicę tłoka 89,95mm i wysokość tłoka 80mm. Jest na dwóch gaźnikach. Proszę o pomoc bo potrzebuję do niego kilka części i nie wiem jaki to model... 

-
- Kontakt:
Re: Jaki to silnik ?
Tutaj jest zdjęcie suwmiarki, a na niej pomiar tłoka.
inne zdjęcia tego silnika.Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- agramer1966
- Krótki opis: *ASSISTANCE*
- Kontakt:
Zgadzam się z 300, masz Typ 4/1700 poza wymiarem. Średnicę tłoka 89,95mm i wysokość tłoka 80mm VW nie produkował, ale to nie jest nic złe. Skok jest prawdopodobnie 79mm. Sprawdź pierścienie oraz tłok w cylindrze według VW standardu, i może bić OK.
Uwaga: światełko na końcu tunelu jest wyłączone z powodu oszczędzania energii.
-
- Kontakt:
A więc co do pierścieni to znalazłem do T4 1700 w tym sklepie.
http://abcgarbus.civ.pl/garbus/product_ ... ts_id=5758
U siebie mam wysokości pierścionków odpowiednio od gróry: 2mm, 2mm i 5mm olejowy.
Czy problemem byłoby gdybym założył olejowy trzy-częściowy taki jak jest w tym sklepie na zdjęciu ? Kiedy to normalnie miałem jednoczęściowy ze sprężyną w środku ? Co myślicie ?
http://abcgarbus.civ.pl/garbus/product_ ... ts_id=5758
U siebie mam wysokości pierścionków odpowiednio od gróry: 2mm, 2mm i 5mm olejowy.
Czy problemem byłoby gdybym założył olejowy trzy-częściowy taki jak jest w tym sklepie na zdjęciu ? Kiedy to normalnie miałem jednoczęściowy ze sprężyną w środku ? Co myślicie ?
- Wiktor
- Kontakt:
pierscien trzyczesciowy nie powinien stanowic problemu wazne aby wymiar pasowal
idą zmiany
-
- Kontakt:
W takim razie nie będzie problemu. Mam jeszcze jedno pytanie, wracając do początku tematu. Skoro po numerach silnika wychodzi że jest to model 1600, a okazuje się ze pojemność wynosi 1700 to oprócz rzeczy dotyczących pierścieni, tłoków i cylindrów inne części muszę dopasowywać z modelu 1600 tak ? Skoro cały blok silnika jest z modelu 1600...
-
- Kontakt:
Nie rozumiem jak to możliwe, że do bloku na którym wybite są numery wskazujące na poj. 1600 pasują części od T4. Czyżby ktoś przebił numery

- yunkers
- Treasurer
- Krótki opis: G.O.P.
- Kontakt:
Większość garbusów była ostro eksploatowana w ciężkich czasach stąd taka praktyka, silniki przywożono od Niemca lub pobierano od dawcy często bez papieru i tyle, pociąłem w życiu trzy garby, z czego dwa miały wspawane numery nadwozia z innych, ładnie wyglądało z góry ale od środka ślady spawu, jakby normalna sprawa w tego typu samochodach.
Pamiętam sytuacje może sprzed 6 lat kiedy to na giełdę w Gliwicach wpadła setka niebieskich i trzepali samochody, po południu okazało się że na placu pozostało kilka strucli jak np. dwa Kadety do których nikt się nie przyznał
śmiali się że jeden to potrzebowałby dwóch dowodów żeby numery ogarnąć.
Pamiętam sytuacje może sprzed 6 lat kiedy to na giełdę w Gliwicach wpadła setka niebieskich i trzepali samochody, po południu okazało się że na placu pozostało kilka strucli jak np. dwa Kadety do których nikt się nie przyznał

nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
-
- Kontakt:
Hehe, wraz z z coraz dokładniejszym zagłębianiem się z historię Garbusów coraz bardziej zaczynam przekonywać się co do jego mistycyzmu
Legendrane auto ...

-
- Krótki opis: Życie to piękne, ludzie są wspaniali...
- Kontakt:
Prosta, niezawodna konstrukcja, ktora nie posiada 80% czesci, ktore posiadaja dzisiejsze kiczowate plastikowo-blaszane auta. Wtedy auta miały byc niezawodne i słuzyć ludziom, a nie serwisom. Swego czasu chcialem nabyc garbusa do domu jako auto, ale dobry egzemplarz to kupa forsy.....Podobnie jak garbus bardzo udana konstrukcja był Karmann Ghia, ale ten to dopiero kwoty osiaga
Garbus to legenda, szkoda, że nie produkuja juz ich nawet w Meksyku 

T F F T
A C A B
"...nie każdy facet z widłami, to Posejdon..."
A C A B
- custom
- Member
- Krótki opis: TRAJKERS
- Kontakt:
Serce się raduje jak tak ładnie o garbach mówicie
Można do tego dołożyć to że najłatwiej idzie z tego trajkę zrobić.

Omne Trinum Perfectum.
-
- Krótki opis: FTW
- Kontakt:
mistyczny, legendarny, niezawodny, ale jak kurwa wystawiłem 2 litrowy silniczek to nikt go nie chce kupić 

It's not a hobby
It's a fucking lifestyle
It's a fucking lifestyle
-
- Krótki opis: FTW
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Oooo, to sie Mały ucieszy300 pisze:Czy lepszy to nie wiem... większy na pewno i ten (T4) akurat jest drogi w naprawach.Czarek-trike pisze:sugerujesz,że lepszy

T F F T
A C A B
A C A B
- mały
- Krótki opis: P/G.
- Kontakt:
z silnikami jest jak z babami zawsze można wymienić na lepszyLuksky pisze:Oooo, to sie Mały ucieszy300 pisze:Czy lepszy to nie wiem... większy na pewno i ten (T4) akurat jest drogi w naprawach.Czarek-trike pisze:sugerujesz,że lepszy

-
- Kontakt:
złote słowamały pisze:z silnikami jest jak z babami zawsze można wymienić na lepszyLuksky pisze:Oooo, to sie Mały ucieszy300 pisze:Czy lepszy to nie wiem... większy na pewno i ten (T4) akurat jest drogi w naprawach.Czarek-trike pisze:sugerujesz,że lepszy![]()
![]()

T F F T
A C A B
A C A B
- custom
- Member
- Krótki opis: TRAJKERS
- Kontakt:
Nie przejmuj się Czarek , tak jest ze wszystkim . U nas ludzie zwalniają pracowników bo nie ma roboty i pieniędzy a bieda dopiero idzie.Czarek-trike pisze:mistyczny, legendarny, niezawodny, ale jak kurwa wystawiłem 2 litrowy silniczek to nikt go nie chce kupić
Omne Trinum Perfectum.
-
- Kontakt:
Bieda i kryzys u nas jest od 1945 roku. to dziki kraj jak to powiedzial zaufany pracownik premiera 

T F F T
A C A B
A C A B
-
- Kontakt:
haaaaalo. Nie rozpędzajcie się zbytnio. Jeszcze się zniechęcę do remontu tego silniczka T4. Jak na razie nie kosztuje mnie to dużo. Pierścionki + uszczelniacze i uszczelki jakieś 200 zł. Poza tym muszę znaleźć miejsce lub człowiek który sprzedaje podzespoły do niego. Przykładowo alternator, rozrusznik, blachy.... 

- szymon
- Kontakt:
pod bydgoszcza w miejscowosci Zamosc jest szrot na ktorym znajdziesz mase garbusow na czesci. koles ma wszystko tylko ceny troche przesadzone ale mozna negocjowac. namiaru zadnego niestety nie mam moze Rob bedzie wiedzial.
Znam jednak takie miejsce gdzie jest lepiej chodzić z nożem
Całe górne i podlasie wszyscy są za Kolejorzem...
Całe górne i podlasie wszyscy są za Kolejorzem...
- Rob_trike
- President
- Krótki opis: Jeśli się cofam …. To po to by wziąć rozbieg
- Kontakt:
z Zamoscia nie mam ale z Osielska - tel 602 351 111
Jeśli się cofam …. To po to by wziąć rozbieg.
- Lipa
- Krótki opis: <> POTWORNY GARAŻ <>
- Kontakt:
Zamość
Leszek - 604098465
kolo ma ceny "trochę" z kosmosu, jest niekonkretny i ma części do garbów. Raczej nie znajdziesz nic od T4 ...
Leszek - 604098465
kolo ma ceny "trochę" z kosmosu, jest niekonkretny i ma części do garbów. Raczej nie znajdziesz nic od T4 ...
Czasem spotykasz ludzi, którzy pędzą przed siebie na zabój, złamanie karku.... czasem tak trudno ich kurwa wyprzedzić !!!
-
- Kontakt:
Fajnie, dzięki za namiary. Podzwonię, popytam. Ale rzeczywiście, ciężko o części do T4. Mimo wszystko myślę, że warto go zrobić. Trajka będzie na tylne koła stawała 

- winda
- Secretary
- Kontakt:
bedzie.jak zrobisz lekki przód to nawet na postoju...
RÓBMY TO SZYBKO ZANIM DOTRZE DO NAS FAKT, ŻE TO
KOMPLETNIE BEZ SENSU
KOMPLETNIE BEZ SENSU
-
- Kontakt:
mówisz o blokadzie na zasadzie braku ruchu lewarkiem czy jakas inna metode masz? typu cos sie grzebie z zębatkami, itp????300 pisze:No i zablokuj 1. bieg... jest zbędny i nie potrzebny. Na koła stanie nawet z dwójkimarek_ghost pisze:Fajnie, dzięki za namiary. Podzwonię, popytam. Ale rzeczywiście, ciężko o części do T4. Mimo wszystko myślę, że warto go zrobić. Trajka będzie na tylne koła stawała
T F F T
A C A B
A C A B