No chooj przepisadasko719 pisze:Witam i oznajmiam że już jestem wyspany![]()
![]()
tylko powiedzcie mi gdzie mam wrzucić ten przepis cytrynówki
![]()
![]()
Dawaj tuadasko719 pisze:Witam i oznajmiam że już jestem wyspany![]()
![]()
![]()
![]()
Rożek nie wiedziałem ,że jesteś fanem cytrynówki. Ja robię na pałę , czyli jakaś tam ilość cytryn, parzę wrzątkiem aby pozbyć się chemii, następnie cytryny obieram ze skórki za pomocą obieraczki do ziemniaków . Wychodzą fajne cienkie skórki cytrynowe które wędrują do słoja i zalewam PeweXem około 70%. Nabiera to mocy od tygodnia do 10 dni w ciemnym miejscu.rożek pisze:Dawaj tuadasko719 pisze:Witam i oznajmiam że już jestem wyspany![]()
![]()
![]()
![]()
A nie lepiej wziąć na język plaster cytryny, dziabnac kielonka, podtrzymać z 2 sek w paszczy i lyknacadaśko pisze:Rożek nie wiedziałem ,że jesteś fanem cytrynówki. Ja robię na pałę , czyli jakaś tam ilość cytryn, parzę wrzątkiem aby pozbyć się chemii, następnie cytryny obieram ze skórki za pomocą obieraczki do ziemniaków . Wychodzą fajne cienkie skórki cytrynowe które wędrują do słoja i zalewam PeweXem około 70%. Nabiera to mocy od tygodnia do 10 dni w ciemnym miejscu.rożek pisze:Dawaj tuadasko719 pisze:Witam i oznajmiam że już jestem wyspany![]()
![]()
![]()
![]()
Z reszty cytryny wyciskam sok, Białe błonki won. Sok wraz z miąższem wędruje do słoja , mieszam z cukrem , ilość zależna od preferencji słodkości degustatora lub na okoStoi to w słoju 7- 10 dni następnie przecedzić aby farfocli było jak najmniej. Odlewamy alkohol od skórek i wszystko do jednego słoja. Pomieszać i można pić
![]()
Ja jeszcze dla lepszego efektu czekam ze dwa trzy tygodnie aż wszystko się przegryzie i reszta farfolcli opadnie na dno. Klarowną nalewkę wężykiem przelać do butelek , resztę zjeść ze smakiem![]()
Ja do smaku dodaje jeszcze po dwa, trzy goździki do butelki i jak mam to zamiast cukru daję miód.
Cytrynówka najlepsza na długie zimowe wieczory, smakuje jak lemoniada a rozgrzewa jak cherbata
Nie pamiętam, a byłem całkiem trzeźwyadasko719 pisze:Jak przyjechałem na zlot to nim rozstawiliśmy namioty to już połówka cytrynówki została opróżniona na poprawę pogody![]()
![]()
Ale zdrowych kaloriiwinda pisze:Tyle cukru? To musi mieć w hooj kalori !?
Od razu przytyjeszwinda pisze:Tyle cukru? To musi mieć w hooj kalori !?
Lubię to.Kris48 pisze:witam, witam, niniejszym oświadczam, iż wszelkie pogłoski jakobym poległ w walce z wodnem żywiołem są letko przesadzone, po goracej kapieli, domowym obiadku i wyspaniu sie wziąłem sie do przegladania aktualności: na poczatek podziekowania dla klubowiczów za przyjecie mnie w szeregi przyjaciół Klubu ! to dla mnie zaszczyt ! dziekuje tez za fajną imprezę !
drogę powrotną wspominam z niechęcią, ale cóż, natura jest silniejsza od najlepszych kombinezonów przeciwdeszczowych
do nastepnego razu
oddałemGREGOR pisze:
ps. Lipa oddaj moje bagaże![]()
![]()
![]()
Dzięki serdeczne za opiekę i suche warunki przechowywaniaLipa pisze:oddałemGREGOR pisze:
![]()
![]()
![]()
a najlepsze jest to,że ta torba wylądowała juz u mnie w chałupie. tzn. stała juz pod dzwiami i tak Lipa jak i ja stwierdziliśmy,że to nie nasza:)GREGOR pisze:Dzięki serdeczne za opiekę i suche warunki przechowywaniaLipa pisze:oddałemGREGOR pisze:
![]()
![]()
![]()
krobia pisze:a najlepsze jest to,że ta torba wylądowała juz u mnie w chałupie. tzn. stała juz pod dzwiami i tak Lipa jak i ja stwierdziliśmy,że to nie nasza:)GREGOR pisze:Dzięki serdeczne za opiekę i suche warunki przechowywaniaLipa pisze:oddałemGREGOR pisze:
![]()
![]()
![]()
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość