Projekt "traja dla niepełnosprawnego"
- adaśko
- Krótki opis: pierdolić biurokrację!!!
- Kontakt:
Re: Projekt "traja dla niepełnosprawnego"
Xjoty fajne nadadza sie napewno , ale trzeba pamiętac że wał kręci sie w lewą strone. Wtakim razie dyfer samochodowy trzeba odwrócić
Bóg jest litościwy ... a Ja nie.....!!!
- yunkers
- Treasurer
- Krótki opis: G.O.P.
- Kontakt:
Sulky wszystko się da narysować, ale potrzeba sporo wymiarów. Nico gdzie ty mieszkasz? Mówią że na śląsku, ale konkretnie gdzie? Najlepiej byłoby pomierzyć ten wózek z natury razem z kierownikiem. Jeżeli decydować się na jakiś napęd z propozycji to chyba najlepiej zaadaptować cały przód takiego motocykla aż do wyjścia ze skrzyni na wał, więc np taki z rozwalonym tyłem spełniałby wymagania, tu prośba aby się porozglądać za takimi motorami wymienionymi wcześniej, jak ktoś ma możliwość pomierzenia od przedniego koła do wyjścia na wał to byłby już z grubsza jeden wymiar. Co do odwrócenia dyfra to teoretycznie każdy można, kwestia odpowietrzenia. Wiadomo, dyfer taki do którego półosie są przykręcane, a nie takie wkładane na wieloklinie. Od silnika do tyłu to już kwestia dowolna do zaprojektowania jeśli idzie o skrzynię - chociaż uważam że z racji metryczki trzeba się jakoś do junakowej skrzyni odnieść (drewno) , zawieszenie tylne to osobiście widzę tam dwa wahacze wleczone z możliwością na pneumatykę, oś obrotu pokrywająca się z osią poprzeczą dyfra, zapewni to większy komfort podróżowania i niepotrzebne byłby najazdy, ale klasyczne rozwiązanie też będzie ok, te najazdy jakieś super długie nie będą (po złożeniu wysokie) chociaż wizualnie trochę się kłócą, lepiej jednak wyglądają dwie furtki odmykane na boki, ale to już kwestie co się komu podoba.
nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
- NataliaM
- Kontakt:
Cześć, Nico. Fajnie Cię tu widzieć
- pawlikTrike
- Member
- Krótki opis: TRAJKERS
- Kontakt:
Witaj Nico
Żyj tak, aby nikt nigdy przez Ciebie nie płakał... chyba, że ze szczęścia
-
- Kontakt:
W lutym ważyłem się na szrocie, wjechałem wózkiem na wagę i wyszło 295kg. ze wszystkim, w ubraniu i respiratorem.bandit pisze:Witaj Nico! Jesli to nie jest tajemnica to mógłbyś podać jaka jest Twoja waga z wózkiem? Druga sprawa przepraszam ze pytam ale w jaki sposób chcialbys odbywać podróże, mam na myśli bezpieczeństwo Twoje . Czy jest możliwość każdy w kasku? Zbieram informacje aby doradzić, pomóc.
Założenie kasku typu orzech nie byłoby problemem, a teraz tak się jeździ + gogle.
Pisałem wczoraj do Krzyśka, że jakby znał kogoś, kto jeździ Trajką już przystosowaną do osoby poruszającej na wózku, to mógłbym podjechać i w rzeczywistości omówić szczegółowy plan techniczny.
Mieszkam w Jastrzębiu Zdroju w pobliżu hali sportowej.
- Sulkyrider
- Krótki opis: Rekwizytor
- Kontakt:
Nico, podjedzie do Ciebie Yunkers, porobi pomiary, pogadacie sobie o projekcie, bo on chce to zaprojektować wg. tego, co tu ustalamy.
Mam u siebie takie kapcie, jeśli się przydadzą i się podobają, to są Twoje.
Opony 185/60/13, ale muszę jeszcze sprawdzić, czy się zbytnio nie zestarzały.
Mam u siebie takie kapcie, jeśli się przydadzą i się podobają, to są Twoje.
Opony 185/60/13, ale muszę jeszcze sprawdzić, czy się zbytnio nie zestarzały.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie ważne co masz pod dupą. Ważne co pod kaskiem.
T F F T
T F F T
- bandit
- Kontakt:
Nico dzieki za info. Powiem szczerze baza motocykla odpaść moze z uwagi na ladownosc motocykla, od strony papierowej. Wiadomo o co chodzi. Ale nie skreśla sie tego z uwagi na silnik z przodu.
- Sulkyrider
- Kontakt:
Ja tu widzę lepszego kandydata na koordynatora budowy, tylko nie wiem czy mnie Yunkers nie zjebie, jak zaproponuję żeby na niego głosowaćwinda pisze:xj 900. na kardana, stalowa i i tania.
Nico z wózkiem to grubo ponad 200 kg. Dlatego odpada kosz czy napęd na jedna stronę. Bezwładnośc zbyt duża. Pamiętajcie że Nico nie wychyli sie aby pomóc na zakrętach.
Sulky. Jesteś kierownikiem na tej budowie. Co mam robić jako pomocnik murarza lub gdzie kase przelać?
T F F T
T F F T
- yunkers
- Treasurer
- Kontakt:
Sulky Ty się jednak na to lepiej nadajesz, ja tak jak napisałem wcześniej, mogę pomóc tak dla idei i tego się chce trzymać, chyba lepiej żeby na razie był to projekt "otwarty" dla wszystkich chętnych i zainteresowanych, jak dojdzie do skutku to wtedy ewentualnie pomyślimy.
nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
- andy
- Krótki opis: Jest nikim ten kto nie ulepsza świata.
- Kontakt:
tutaj jest gotowe rozwiązanie z OCC jak ktoś wie gdzie szukać całych odcinków to niech wklei
- BOOM
- Kontakt:
Projektujcie a jak już coś konkretnego na papierze będzie (elementy płaskie) to wysyłajcie - wycinamy
- yunkers
- Treasurer
- Kontakt:
Na zdjeciach które Andy wkleił widać jak oni łańcuchy wysoko poprowadzili bez żadnych osło, tak że Sulky nie ma obawy o to rozwiązanie, szczególnie że w proponowanym rozwiązaniu będą niżej.
- Sulkyrider
- Kontakt:
Mnie się to rozwiązanie wydaje na razie najsensowniejsze.yunkers pisze:Na zdjeciach które Andy wkleił widać jak oni łańcuchy wysoko poprowadzili bez żadnych osło, tak że Sulky nie ma obawy o to rozwiązanie, szczególnie że w proponowanym rozwiązaniu będą niżej.
Dzisiaj o 15:15 będzie Nico w TVP2
T F F T
T F F T
- winda
- Secretary
- Kontakt:
rozwiązanie jest hujowe w tych harleyach choć zaletą jest niska platforma.
Nico waży z wózkiem 300 kg. Jesli ktos jechał motocyklem z wózkiem a w wózku 300kg to wie o czym mówię.
Lepiej będzie prowadzić się trajka z tylną belka od auta ale wtedy platforma na zawiasem więc wysoko.
Nico waży z wózkiem 300 kg. Jesli ktos jechał motocyklem z wózkiem a w wózku 300kg to wie o czym mówię.
Lepiej będzie prowadzić się trajka z tylną belka od auta ale wtedy platforma na zawiasem więc wysoko.
RÓBMY TO SZYBKO ZANIM DOTRZE DO NAS FAKT, ŻE TO
KOMPLETNIE BEZ SENSU
KOMPLETNIE BEZ SENSU
- Sulkyrider
- Kontakt:
Winda, w rozwiązaniu occ nie ma chyba drążka stabilizatora. Jeśli spiąć wahacze drążkiem, to problemu być nie powinno. Masz rację, że prosciej bu było umieścić dyfer pod płytą podłogową, ale Nico na wózku ma około 160cm wysokosci, jak damy podłogę nad dyfrem, to to bedzie wystawał na 2m. W przypadku koncepcji Yunkersa, wysokość podłogi zależy tylko od przeswitu jaki chcemy uzyskac, czyli wystarczy 15-20cm.winda pisze:rozwiązanie jest hujowe w tych harleyach choć zaletą jest niska platforma.
T F F T
T F F T
- yunkers
- Treasurer
- Kontakt:
Masa w wózku bocznym a masa w osi pojazdu to dwie różne kwestie, w tym harleyowskmi rozwiązaniu tył jest sztywny bez żadnej amortyzacji, my takiego komfortu nie mamy żeby spiąć to na sztywno, pozostaje kwestia wysokości pasażera i tu wszystko zależy od wysokości na jakiej będzie platforma.
Jeżeli wahacz będzie podobnie zbudowany jak w zawieszeniu na suchych półosiach od garba IRS to obejdzie się bez belki i drążka.
Jeżeli wahacz będzie podobnie zbudowany jak w zawieszeniu na suchych półosiach od garba IRS to obejdzie się bez belki i drążka.
- bynio204
- Kontakt:
najlepsze poduchy i pneumatyka
- yunkers
- Treasurer
- Kontakt:
Bynio wie co dobrebynio204 pisze:najlepsze poduchy i pneumatyka
-
- Krótki opis: czyj to motór? to nie motór to trajka
- Kontakt:
drodzy państwo
jak polecicie z tematem do przodu i będzie potrzebny lakiernik z całym zapleczem ,pakujcie konstrukcje i wieźcie ją do mnie
chętnie pomogę
jak polecicie z tematem do przodu i będzie potrzebny lakiernik z całym zapleczem ,pakujcie konstrukcje i wieźcie ją do mnie
chętnie pomogę
- Sulkyrider
- Kontakt:
Uwielbiam to forum
T F F T
T F F T
- Sulkyrider
- Kontakt:
Yunkers, mam wymiary o które prosiłeś:
XJ 900 - od przedniego koła do punktu gdzie zaczyna si e kardan - około 128
Paneuropan - od przedniego koła do punktu gdzie zaczyna si e kardan - nie da się zmierzyć, bo jest zbyt zabudowana
Virago - jeszcze nie mamy tego wymiaru.
Może ktoś zmierzyć Virago od przedniego koła do wyjścia kardana?
Dyfry przeglądałem w sieci, z przykręcanymi półosiami znalazłem tylko bmw i audi, merzedes w123/124, ale wymiarów nie mam.
W 123 powinien mieć Custom. Custom, zmierzysz długość?
XJ 900 - od przedniego koła do punktu gdzie zaczyna si e kardan - około 128
Paneuropan - od przedniego koła do punktu gdzie zaczyna si e kardan - nie da się zmierzyć, bo jest zbyt zabudowana
Virago - jeszcze nie mamy tego wymiaru.
Może ktoś zmierzyć Virago od przedniego koła do wyjścia kardana?
Dyfry przeglądałem w sieci, z przykręcanymi półosiami znalazłem tylko bmw i audi, merzedes w123/124, ale wymiarów nie mam.
W 123 powinien mieć Custom. Custom, zmierzysz długość?
T F F T
T F F T
- Rob_trike
- President
- Krótki opis: Jeśli się cofam …. To po to by wziąć rozbieg
- Kontakt:
dyfer od audi A6 dam - bo mam jak będzie potrzebny
Jeśli się cofam …. To po to by wziąć rozbieg.
- adaśko
- Krótki opis: pierdolić biurokrację!!!
- Kontakt:
no ten będzie chyba dobry bo też kręci się w lewo , ale jak to będzie z przelozeniami to juz nie wiemRob_trike pisze:dyfer od audi A6 dam - bo mam jak będzie potrzebny
( nie wiem czemu ale przycisk AltGr mi nie dziala ?)
Bóg jest litościwy ... a Ja nie.....!!!
- Sulkyrider
- Kontakt:
Fajnie. A mógłbyś go pomierzyć?Rob_trike pisze:dyfer od audi A6 dam - bo mam jak będzie potrzebny
T F F T
T F F T
- Rob_trike
- President
- Krótki opis: Jeśli się cofam …. To po to by wziąć rozbieg
- Kontakt:
tak - zapisze na kartce co by ze łba nie wyleciałoSulkyrider pisze:Fajnie. A mógłbyś go pomierzyć?Rob_trike pisze:dyfer od audi A6 dam - bo mam jak będzie potrzebny
rozstaw?
Jeśli się cofam …. To po to by wziąć rozbieg.