Siemano

Od tego należy zacząć, kilka słów o sobie..
robos1221
Kontakt:

Re: Siemano

Post autor: robos1221 »

No ciekawa ciekawa :D Ale ja wole reversa.
Awatar użytkownika
El Kopyto

Post autor: El Kopyto »

robos1221 pisze:No ciekawa ciekawa :D Ale ja wole reversa.
ale ten silnik do twej koncepci za maly to raz dwa twoja koncepcja duzo drosza a tak bys od atv tylnia os wykozystal zawias np od jawy taki jaki mam na zbyciu
Amatorzy zbudowali arke a zawodowcy tytanic
Awatar użytkownika
krzysiek1105
Krótki opis: Mówią mi BAYRON :)
Kontakt:

Post autor: krzysiek1105 »

Witam młodzięnca, i pare spostrzezen wrzuce od siebie.
Oil dal ci juz gotowy pomysł i nawet fotke,a Ty dalej uparty
Pare rad dostaleś od bardzo doświadczonych konstruktorów maszyn na trzech kolac, wiec jak masz ograniczony budżet i umiejetności to skorzystaj z tych rad, bo niechciałbym zebyś się zniechęcił i w przyszlości nie budowal wielkiej traji na V8.
A koszty budowy nawet tak malej trajeczki jak piszesz, to raczej przekroczą 1000 PLNów, ja swoją buduje juz 2 latka i przestalem liczyć koszty jak stuknely mi 2000 PLNów, a na jakim jestem etapie to mozesz zobaczyć w moim temacie.
Podsumowując
Z calego serca zycze Ci zeby twoja wydumka wyszla jak ja sobie wymarzyłeś, i przepraszam za szorstkość.Ale taki juz jestem... zycie mnie nauczyło realnie patrzec na ten zamazany świat :mrgreen:
Idę własną drogą ,bo tylko taką znam.
... _ _ _ ...
Awatar użytkownika
krzysiek1105
Kontakt:

robos1221 pisze:Witam Wszystkich'! Mam na imię Robert. Lat tylko 14 (małolat). Urodziłem się w województwie podlaski w Białymstoku i tam też jestem zamieszkały :D Zachorowałem na Reverse Trike, nawet zrobiłem już projekt 3D, ale niestety w takich warunkach jakie posiadam(piwnica) nie ma możliwości skonstruowania takiej maszyn. Może w połowie lata jak bd miał blaszaka. NO to by było na tyle :D
A jeszcze pytanko czy mozesz wrzucic ten projekt , bo ciekawi mnie i pewnie nie tylko co tam zmajstrowales w jakiejs skali :?: :?:
... _ _ _ ...
robos1221
Kontakt:

Proszsz, tylko musisz mieć SketchUp do pobrania na google.pl :D http://www.speedyshare.com/files/29264595/buggy.skp
Awatar użytkownika
Woma
Kontakt:

Post autor: Woma »

http://www.youtube.com/watch?v=EdxHKcVnvUs

Jakby komuś nie chciało się ściągać tego programu.

Według mnie zostawiłeś za mało miejsca na nogi. Jak przedłużysz to "kabina" będzie za długa i musisz zastosować kratownicę żeby ją wzmocnić. Od czego ma być układ kierowniczy z silnikiem?
robos1221
Kontakt:

Ok, dzięki za dodanie na YT :D . Myślałem żeby wszystko samemu wykminić, oprócz piast i zwrotnic. A jeszcze chciałem amorki wzdłuż konstrukcji, tj. w tym kwadracie z przodu. Zawiecha coś jak tutaj :D http://picasaweb.google.com/milka380/Pi ... 6264778194
Awatar użytkownika
El Kopyto

no nie powiem ze konepcja zla itp itd ale raz nie te warunki ktore masz dwa szykuj okolo10 tys trzy zeby to pojechalo trzeba miec conajmie20pare kucow
(no mozna wziasc maly silnik od przednio napedowca np.tico zaspawac w nim dyfer i puscic z jednej strony napedt lancuchem ale to juz wysza szkola jazdy i po drugie nie zabardzo piwnica sie do tego nada no fakt za komuny budowali w piwnicach nawet jachty lecz wtedy ludzie byli bardziej wyrozumiali) mocy z porzadnym momentem ale to juz twoja decyzja ja chcialem pomuc gotow nawet bylem dac za smieszne zlocisze tobie zawias od jawy
Awatar użytkownika
pawlikTrike
Member
Member
Krótki opis: TRAJKERS
Kontakt:

Post autor: pawlikTrike »

Oil pisze:no nie powiem ze konepcja zla itp itd ale raz nie te warunki ktore masz dwa szykuj okolo10 tys trzy zeby to pojechalo trzeba miec conajmie20pare kucow
(no mozna wziasc maly silnik od przednio napedowca np.tico zaspawac w nim dyfer i puscic z jednej strony napedt lancuchem ale to juz wysza szkola jazdy i po drugie nie zabardzo piwnica sie do tego nada no fakt za komuny budowali w piwnicach nawet jachty lecz wtedy ludzie byli bardziej wyrozumiali) mocy z porzadnym momentem ale to juz twoja decyzja ja chcialem pomuc gotow nawet bylem dac za smieszne zlocisze tobie zawias od jawy
Oil ale żeś się wyrobił :shock: no nie poznaję kolegi... :D
Żyj tak, aby nikt nigdy przez Ciebie nie płakał... chyba, że ze szczęścia
robos1221
Kontakt:

No myślałem też o silniku od Jawy 350. Myślę, że 20-pare koni da rade :D Ale tak jak własnie pisał bd coś myślał z tym dopiero jak bd miał blaszaka.
Awatar użytkownika
El Kopyto

pawlikTrike pisze:
Oil pisze:no nie powiem ze konepcja zla itp itd ale raz nie te warunki ktore masz dwa szykuj okolo10 tys trzy zeby to pojechalo trzeba miec conajmie20pare kucow
Oil ale żeś się wyrobił :shock: no nie poznaję kolegi... :D
zlamalem wasza ksiege szyfruw
Awatar użytkownika
El Kopyto

masz dbry silnik do wziecia za dobra kase z wstecznym ktory jest bardziej przystosowany do radzenia sobie z tym obciazeniem to po co sie pchasz w jawe?jeszcze raz powturze jak juz chcesz miec w tej koncepci swojej traje kup maly silnik od przednio napedowca cena nie wiele wieksza niz silnik jawy dwa mniej zawodny zaspawaj dyfer i z jednej strony wyprowadzc napedt lancuchem i masz tanio nie skomplikowanie nie jest az tak wazna moc waznieszy jest momet obrotowy a tego jawa niema za duzo dwa az tyle masz sily zeby na kazdym parkingu pchac ja do tylu?
Ostatnio zmieniony 09 lip 2011, 10:22 przez El Kopyto, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krzysiek1105
Kontakt:

Oil pisze:masz dobry silnik do wzięcia za dobra kasę z wstecznym który jest bardziej przystosowany do radzenia sobie z tym obciążeniem to po co sie pchasz w jawę? jeszcze raz powtórzę jak juz chcesz mieć w tej koncepcji swojej traje kup mały silnik od przednio napedowca cena nie wiele wieksza niz silnik jawy dwa mniej zawodny zaspawaj most i z jednej strony wyprowadzc napedt lancuchem i masz tanio nie skomplikowanie nie jest az tak wazna moc waznieszy jest momet obrotowy a tego jawa niema za duzo dwa az tyle masz sily zeby na kazdym parkingu pchac ja do tylu?
Koncept fajny, ale Młody uparty na swoje. Oil chyba nic nie wskórasz swoimi (czytaj młody) Bardzo Dobrymi i z doświadczenia wziętymi radami. Może na siłownie chodzi i da rade wypychać taką kupę żelastwa z parkingu :lol:
Młodszy Kolego moja juz jeżdżąca od dzisiaj traja waży na razie bagatela jakieś w grubym przybliżeniu 350 kg i ciężko sie toto pcha ,zwłaszcza do tyłu a dojdzie jeszcze parę kilosów . Twoja konstrukcja będzie ważyć niewiele mniej niż moja albo i tyle samo, a jesteś troszeczkę młodszy odemnie (mam syna 3 lata młodszego) i nie bardzo Cię widzę jak to wypychasz z garażu. Ale powodzenia życzę i zobaczę z chęcią co Ci z tego wyjdzie.
P.S. Masz gotowe rozwiązania to z nich korzystaj, bo jak będziesz się uczył na swoich błędach to, to będzie dla Ciebie kara a nie przyjemność jaką jest tworzenie pięknych rzeczy.
Powodzenia
... _ _ _ ...
Awatar użytkownika
El Kopyto

krzysiek1105 pisze:
Oil pisze:masz dobry silnik do wzięcia za dobra kasę z wstecznym który jest bardziej przystosowany do radzenia sobie z tym obciążeniem to po co sie pchasz w jawę? jeszcze raz powtórzę jak juz chcesz mieć w tej koncepcji swojej traje kup mały silnik od przednio napedowca cena nie wiele wieksza niz silnik jawy dwa mniej zawodny zaspawaj most i z jednej strony wyprowadzc napedt lancuchem i masz tanio nie skomplikowanie nie jest az tak wazna moc waznieszy jest momet obrotowy a tego jawa niema za duzo dwa az tyle masz sily zeby na kazdym parkingu pchac ja do tylu?
Koncept fajny, ale Młody uparty na swoje. Oil chyba nic nie wskórasz swoimi (czytaj młody) Bardzo Dobrymi i z doświadczenia wziętymi radami. Może na siłownie chodzi i da rade wypychać taką kupę żelastwa z parkingu :lol:
Młodszy Kolego moja juz jeżdżąca od dzisiaj traja waży na razie bagatela jakieś w grubym przybliżeniu 350 kg i ciężko sie toto pcha ,zwłaszcza do tyłu a dojdzie jeszcze parę kilosów . Twoja konstrukcja będzie ważyć niewiele mniej niż moja albo i tyle samo, a jesteś troszeczkę młodszy odemnie (mam syna 3 lata młodszego) i nie bardzo Cię widzę jak to wypychasz z garażu. Ale powodzenia życzę i zobaczę z chęcią co Ci z tego wyjdzie.
P.S. Masz gotowe rozwiązania to z nich korzystaj, bo jak będziesz się uczył na swoich błędach to, to będzie dla Ciebie kara a nie przyjemność jaką jest tworzenie pięknych rzeczy.
Powodzenia
a możne on chce strongmenem zostać?już go roszyfrowałem z tylu będzie miał dyszel i będzie ciagnoł do tylu
Awatar użytkownika
krzysiek1105
Kontakt:

Oil pisze:
krzysiek1105 pisze:
Powodzenia
a możne on chce strongmenem zostać?już go roszyfrowałem z tylu będzie miał dyszel i będzie ciagnoł do tylu
Aaaaaaa, zaskoczyłem ...jaki ja nie domyślny jestem :roll: chce pokonać Pudziana, ze na to wcześniej nie wpadłem :lol: :mrgreen:
... _ _ _ ...
robos1221
Kontakt:

Dokładnie chłopaki, rozszyfrowaliście mnie, na siłce macham jak trzeba :lol:
Awatar użytkownika
krzysiek1105
Kontakt:

robos1221 pisze:Dokładnie chłopaki, rozszyfrowaliście mnie, na siłce macham jak trzeba :lol:
Dobrze że poczucie humoru dopisuje, i to sie liczy. :lol:
Działaj, Młody działaj i chwal sie co już wymodziłęś, jak bedziesz miał jakieś problemy z detalami to wal jak w dym.
Pozdrawiam Krzysiek :)
... _ _ _ ...
robos1221
Kontakt:

Panowie ten silnik co za 5zł kupiłem to typek chce 300. Nawet za tyle to chyba sie opyla. Postrasze go to moze jeszcze do 200 zejdzie :lol:
Awatar użytkownika
El Kopyto

i znow bez wstecznego za300 zeta to masz silnik od przednio napedowca i blokujesz dyfer i masz lepiej
Awatar użytkownika
winda
Secretary
Secretary
Kontakt:

Post autor: winda »

jak go za mocno postraszysz to ci wyśle.... z piaskiem w oleju
RÓBMY TO SZYBKO ZANIM DOTRZE DO NAS FAKT, ŻE TO
KOMPLETNIE BEZ SENSU
Awatar użytkownika
custom
Member
Member
Krótki opis: TRAJKERS
Kontakt:

Post autor: custom »

winda pisze:jak go za mocno postraszysz to ci wyśle.... z piaskiem w oleju
Z piaskiem w oleju ? O matko , przecież wtedy gościu ukręcił by na siebie bata .
Omne Trinum Perfectum.
Awatar użytkownika
El Kopyto

aha weź pod uwagę ze w skuterach jest wahacz sprzęgnięty z silnikiem życzę powodzenia w przedłużaniu tego rozwiązania no chyba ze dasz skuterowe kolo i jeszcze pamiętaj ze mały moment obrotowy i ze nie widzę podstaw by przy większej masie i oporze toczenia skrzynka biegowa dała rady jest tam tzw sprzęgło odśrodkowe wel rolkowe wszelkie zmiany w nim są ciężkie drogie a czasami niemożliwe
Awatar użytkownika
krzysiek1105
Kontakt:

Oil pisze:aha weź pod uwagę ze w skuterach jest wahacz sprzęgnięty z silnikiem życzę powodzenia w przedłużaniu tego rozwiązania no chyba ze dasz skuterowe kolo i jeszcze pamiętaj ze mały moment obrotowy i ze nie widzę podstaw by przy większej masie i oporze toczenia skrzynka biegowa dała rady jest tam tzw sprzęgło odśrodkowe wel rolkowe wszelkie zmiany w nim są ciężkie drogie a czasami niemożliwe
Z tego co się orientuje to sprzęgła odśrodkowego nie przerobisz chyba że je wypieprzysz i wstawisz inne, ale to przekroczy wartość zespołu napędowego i nie wiadomo czy bedzie działać, Sprzęgło odśrodkowe jest dobre tylko w oryginalnym rozwiązaniu, jak dasz większe obciążenie to poprostu się spali, ale jest tego jeden plus...zajefajnie śmierdzi :lol: :mrgreen:
... _ _ _ ...
Awatar użytkownika
El Kopyto

no o tym mowilem tylko delikatniej
Awatar użytkownika
krzysiek1105
Kontakt:

Oil pisze:no o tym mowilem tylko delikatniej
Oil, nie gniewaj się ale delikatnie to można panienke po pupci poklepać, a mlodemu trzeba twardo tlumaczyć, ja mam syna 3 lata mlodzszego od konstruktora w temacie i jak mu mówie że coś nie zadziała to od razu to rozumie.Zebys źle nie zrozumiał, nie daje swojemu młodemu gotowych rozwiązań tylko zmuszam do myślenia, i jak cos mądrego podpatrzy i wymyśli to chwale a jak porażka to namawiam do dalszych kombinacji. Bo przecież na tym polega budowa wlasnej wydumki.
... _ _ _ ...
ODPOWIEDZ