traja Kowala

W tym dziale przedstawiamy przebieg budowy swojej trajki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mazda
Krótki opis: Kupic, sprzedac, zamienic - handlarz doskonał
Kontakt:

Re: traja Kowala

Post autor: mazda »

Czy to jest ta skrzynia z rodu Kraka ? Jeżeli tak to waży więcej niż ja :mrgreen:
Kowall ma skrzynie porszafki.. i tu mnie zastanawia co w zamian ma Kato :roll:

Lipa jak będziesz przerabiał to ja te pozostałości odkupie, tak na zaś.
Wszak zostałem przy subaru ej22 i skrzyni garba :wink:
Budowa Trajki jest jak film pt. " Niekończąca się opowieść "
Awatar użytkownika
custom
Member
Member
Krótki opis: TRAJKERS
Kontakt:

Post autor: custom »

mazda pisze:Czy to jest ta skrzynia z rodu Kraka ? Jeżeli tak to waży więcej niż ja :mrgreen:
Kowall ma skrzynie porszafki.. i tu mnie zastanawia co w zamian ma Kato :roll:

Mazda zostań przy tym co masz , Kowal co innego . On ma ponoć Tatarskie korzenie a oni tam od wieków mieli najszybsze konie .
Omne Trinum Perfectum.
Awatar użytkownika
mazda
Kontakt:

Ja pisałem że jak Lipa zmieni swoje subaru i skrzynie garba na cos innego to te jego graty przytule. Nie zamierzam nic zmienić subaru z garbem ma być, ot taka pierdziawka od niedzieli :lol:
Awatar użytkownika
kowall
Sergeant
Sergeant
Kontakt:

Post autor: kowall »

No więc panowie tak ---odnośnie pytań dotyczących sprzęgła i osiowości-sprzęgło Ford Tranzit ,docisk porsche a co do osiowości to tak to sobie wymyśliłem ....
Zamach połączyłem z wałem za pomocą wałka ustalającego ,co prawda nie musiałem tego robić bo w zamachu jest zatoczenie które wchodzi trochę na wał ,ale chciałem wyeliminować każdy luż i dla tego go użyłem żeby była jak największa powierzchnia ustawiająca,dalej do zamachu przykręciłem blachę z wcześniej wywierconymi otworami pod rozstaw śrub skrzyni,silnika i kołków mocujących i to była moja baza jeśli chodzi o silnik ,teraz do kompletu trzeba było zmontować zestaw sprzęgłowy ,ale to już za pomocą drugiego wałka ,sprzęgło jak pisałem wyżej mam z forda ale do ustawienia użyłem oryginalnego z porschaka ,tam jest sprzęgło dwu masowe a sama tarcza jest sztywna bez sprężynek więc bez żadnych luzów (a o to cały czas mi chodziło ) do tego jeszcze docisk z porschaka bo od forda się nie nadaje bo jest ciut wyższy i do tego w kształcie -garnka -a od purchawki przypomina miskę i dla tego głębiej wchodzi,do zestawu przykręciłem jeszcze flanszę którą kiedyś chciałem łączyć skrzynie z silnikiem ale niestety się nie sprawdziła ,a teraz miała za zadanie usztywnić wszystko i wyeliminować krzywienie się dzwonu podczas spawania ,do całego zestawu przykręcam teraz odcięty dzwon ,zakładam cały zestaw na wałek atakujący w skrzyni i jest gicior ,luzów żadnych nie mam bo tarcza wchodzi ciasno na wielofrez ,nic się nie chwieje -jest OK- zostaje jeszcze to wszystko ustawić ,stół mam wypoziomowany, w mocowania półosiek wkręcam naostrzone szpilki (tokarką :wink: )ustawiam w najwyższej pozycji -lewa ,prawa strona taki sam odstęp od blatu -jest git ,zostaje jeszcze dzwon ,otwory z subaru też są symetryczne więc pożiomica na górne szpilki ,jest oko ,no i gooootowe ......kurwa chciałem krótko ,ale się nie dało :mrgreen: na ostatnim zdjęciu jest tarcza i docisk z subaru i purchawki ,wrzuciłem żebyście mieli porównanie niby dociski takie same a Fordowski nie pasuje :evil:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Sulkyrider
Krótki opis: Rekwizytor
Kontakt:

Post autor: Sulkyrider »

Idź się leczyć. :lol: :lol: :lol:
Nie ważne co masz pod dupą. Ważne co pod kaskiem.
T F F T
Awatar użytkownika
Rob_trike
President
President
Krótki opis: Jeśli się cofam …. To po to by wziąć rozbieg
Kontakt:

Post autor: Rob_trike »

noooo zboczony jest na maksa - jak my :lol: :lol: :lol: Ale ma coś czego zazdraszczam :mrgreen: CIERPLIWOŚĆ :mrgreen:

Piękna robota :D
Jeśli się cofam …. To po to by wziąć rozbieg.
Awatar użytkownika
custom
Member
Member
Kontakt:

Kowal , nie prościej byłoby wymontować cały zestaw napędowy od Rożka ? :D
A na poważnie , muszę to zobaczyć .
Omne Trinum Perfectum.
Awatar użytkownika
GREGOR
Krótki opis: Żyj tak , aby dobrze Cię potem wspominali
Kontakt:

Post autor: GREGOR »

miałem coś napisać ale , brak mi słów :shock:
Żyj tak, aby Cię potem dobrze wspominali...
Awatar użytkownika
mazda
Kontakt:

Kowall nie chce podpuszczać ale jak masz skrzynie z 911 to i może silnik zakupisz z tej samej fury, prościej, szybciej więcej mocy i emocji :mrgreen:
Awatar użytkownika
winda
Secretary
Secretary
Kontakt:

Post autor: winda »

tydzień temu pół nocy mi to tłumaczył i zdjecia pokazywał a ja nadal nie rozumiem :mrgreen:
RÓBMY TO SZYBKO ZANIM DOTRZE DO NAS FAKT, ŻE TO
KOMPLETNIE BEZ SENSU
Awatar użytkownika
GREGOR
Kontakt:

winda pisze:tydzień temu pół nocy mi to tłumaczył i zdjecia pokazywał a ja nadal nie rozumiem :mrgreen:
to jesteś jak większość kierowników w firmie której pracuję :lol:
Awatar użytkownika
kowall
Sergeant
Sergeant
Kontakt:

mazda pisze:Kowall nie chce podpuszczać ale jak masz skrzynie z 911 to i może silnik zakupisz z tej samej fury, prościej, szybciej więcej mocy i emocji :mrgreen:
Mazda znam gościa co zakupił porschaka z taką skrzynią za stówę i jeszcze parę dziesiątek polskich złociszy ,jak myślisz ile by kosztował taki komplet z purchawki do traji -silnik ,skrzynia i zawieszenie? -ale jedno muszę ci przyznać ,na pewno było by prościej ,szybciej i więcej mocy :wink:
Awatar użytkownika
mazda
Kontakt:

kosztowało by w chu... i jeszcze trochę ale jaki fan :mrgreen:
Awatar użytkownika
Lipa
Krótki opis: <> POTWORNY GARAŻ <>
Kontakt:

Post autor: Lipa »

mazda pisze:
jak coś Mazda to ja już mogę Ci opierdzielić kompletny silnik z wiązka zamachem i flanszą pod garba :mrgreen: - jaki chcesz 2.2 136 KM czy 2.0 125 KM - wybieraj 8)
Czasem spotykasz ludzi, którzy pędzą przed siebie na zabój, złamanie karku.... czasem tak trudno ich kurwa wyprzedzić !!!
Awatar użytkownika
GREGOR
Kontakt:

Lipa pisze:
mazda pisze:
jak coś Mazda to ja już mogę Ci opierdzielić kompletny silnik z wiązka zamachem i flanszą pod garba :mrgreen: - jaki chcesz 2.2 136 KM czy 2.0 125 KM - wybieraj 8)
Lipa daj cennik na pw. :D
Awatar użytkownika
kowall
Sergeant
Sergeant
Kontakt:

Przy pasowaniu skrzyni z silnikiem wałek atakujący/sprzęgłowy wchodził ładnie ,prosto bez oporów ,ale zauważyłem że odstęp między skrzynią a silnikiem nie jest równy ,na dole dochodzi na górze jest mała szpara ,czyli spawy zrobiły swoje i pomimo fłanszy usztywniającej trochę pociągły (powinna być grubsza i większa ) tak więc nie ma wyjścia ,trzeba rozebrać skrzynie i dać dzwon do frezowania ,skrzynia została rozebrana ,przeszlifowana powierzchnia dzwonu (góra była ok ale dolne krawędzie wywinęło jednak na zew.) na nowo złożona ,teraz pasowanie ,wałek wchodzi ładnie w tarczę i zamach ,powierzchnie między skrzynią i silnikiem równo dolegają ,jest OK :D :D :D , tak więc teoretycznie temat skrzyni zakończony teraz została tylko sprawa praktyczna (jak to sulki napisał -czy się przeszczep przyjmie- ) no ale na to niestety będę musiał jeszcze trochę zaczekać ,myślę jednak że wszystko będzie ok. :D

Lipa poznajesz kocyk :wink: :D
Awatar użytkownika
Lipa
Krótki opis: <> POTWORNY GARAŻ <>
Kontakt:

Post autor: Lipa »

hehehe wiedziałem, że kocyk to klucz do sukcesu :mrgreen: :mrgreen: Kowal jak skończysz i wszystko będzie banglać to będziemy "podnajmować" kocyk jako narzędzie specjalne do przeróbki skrzyń subaru - porsche :lol: :lol: i w ten sposób zwróci się przeróbka

Zajebista robota 8)
Czasem spotykasz ludzi, którzy pędzą przed siebie na zabój, złamanie karku.... czasem tak trudno ich kurwa wyprzedzić !!!
Awatar użytkownika
custom
Member
Member
Kontakt:

Mnie ciekawi co tam na frezarce jest założone . głowica frezerska czy jakieś koło szlifierskie ?
Omne Trinum Perfectum.
Awatar użytkownika
andrzejqs
Kontakt:

Post autor: andrzejqs »

no właśnie miałem zadać to pytanie
Byli już tacy, co zrobili coś co było nie możliwe do zrobienia, bo nie wiedzieli, że tego się nie da zrobić :-) .
Awatar użytkownika
yunkers
Treasurer
Treasurer
Krótki opis: G.O.P.
Kontakt:

Post autor: yunkers »

No to znając Kowal to może to być nawet spodek z serwisu kawowego jego babci :D
nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
Awatar użytkownika
seta
Krótki opis: Wieczna kombinacja ;-)
Kontakt:

Post autor: seta »

A co się kurwa nie da?!
wszystko się da :mrgreen:
Zbigniew
Kontakt:

Post autor: Zbigniew »

custom pisze:Mnie ciekawi co tam na frezarce jest założone . głowica frezerska czy jakieś koło szlifierskie ?
Pewnie do dużej flanszy [ zabieraka ] przykręcony nożyk , bynajmniej ja mam takie ustrojstwo zrobione , którym można coś tam splanować .
Awatar użytkownika
kowall
Sergeant
Sergeant
Kontakt:

custom pisze:Mnie ciekawi co tam na frezarce jest założone . głowica frezerska czy jakieś koło szlifierskie ?
Custom ja tam się nie znam ,nie umim :wink: i nie wiem co i jak ,ale tak jak pisze -zbigniew - do tego talerza (babcinego spodka jak to ujął yunkers :lol: ) jest przykręcony nóż i to skrawa .
Awatar użytkownika
custom
Member
Member
Kontakt:

kowall pisze:
Custom ja tam się nie znam ,nie umim :wink: i nie wiem co i jak ,ale tak jak pisze -zbigniew - do tego talerza (babcinego spodka jak to ujął yunkers :lol: ) jest przykręcony nóż i to skrawa .
Jasne . początkowo myślałem że gościu Ci to jeszcze szlifował. Dobry patent jak się nie ma głowicy frezerskiej.
Omne Trinum Perfectum.
Awatar użytkownika
kowall
Sergeant
Sergeant
Kontakt:

Frau Merkel ma problemy z uchodżcami ,( pewnie o mnie zapomniała :mrgreen: ) więc wykorzystuje wolny czas na maxa ,gażniki czekają na lepszą pogodę czyli trzeba wrócić do drugorodnej :wink:
Zrobiłem mocowanie skrzyni biegów ,uchwyt pod linki zmiany biegów i zamontowałem wajchę od biegów ,biegi wskakują bez żadnych oporów ,gładko -jest ok- szkoda tylko że na razie na sucho :(
ODPOWIEDZ