Rejestracja "SAM", czy to prawda?

Prawdziwy motocykl ma 3 koła - ale raz trzeba go zarejestrować.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bandit
Kontakt:

Re: Rejestracja "SAM", czy to prawda?

Post autor: bandit »

kamikwia pisze:Witam Panowie .I jak nikt nie stoczył jeszcze walki z nową procedurą.??;/ Masakra. Ciekawe czy w ogóle da się przejść tą homologację...?
Panowie ja odnośnie jeszcze tej zmiany konstrukcyjnej pojazdu. W moim przypadku użyję całego moto oprócz przedniego widelca..Do tego dospawam ramę wykonaną i z koła na przód .Czy potrzebuję tylko zaświadczenia od warsztatu samoch. który niby mi to zrobił mogę mieć wbite w dowód osobisty 3 koła..? Robił ktoś kiedyś coś takiego??

Coś takiego
w dowód osobisty? hmm, ciekawe
a teraz pytanie za 100 punktó gdzie w dowodzie rejestracyjnym motocykla jest wpisana liczba kół? Co najwyżej liczba osi.
Luksky
Krótki opis: Życie to piękne, ludzie są wspaniali...
Kontakt:

Post autor: Luksky »

Bandit - jakim cudem zmiana masy?

jak sie dowiadywałem, to nie było mozliwosci. Masa pojazdu jest wpisana na stałe i koniec kropka, co najwyzej kosztem 90kg w zamian za jednego pasażera, ale nic innnego. Tym bym był zainteresowany, bo moj samochodowy inny, przybral jakies 600kg na wadze :)
T F F T
A C A B
"...nie każdy facet z widłami, to Posejdon..."
Awatar użytkownika
bandit
Kontakt:

Post autor: bandit »

Luk rozmawiałem z diagnostą i już o tym pisałem w innym temacie. Zapytałem co by było jakby np zmienił silnik na większy, np w mundziu z 1.6 na 2.5 v6. Odpowiedź była prosta, przyjezdzam i robią zmiane, dostaje kwit na zmianę i do wydziału po odpowiedni wpis. Tyle teorii. znając życie i mądrości poszczególnych aparatów diagnostów, wola powiedziec "nie da się" aby spiścić petenta na tzw "DRZEWO" aby nie truł dupy i diagnosta nie musiał się wychylac z szeregu.
Pamiętam sytuacje, jak wjechałem na inna okręgówkę chyba w kwietniu lub maju, czyli przed zmiana tych przepisow i słuchałem tłumaczenia jednego "mądrego" diagnosty, jak rozpoczął procedurę pinpongowania niewygodnego tematu jakim była rejestracja motocykla marki SAM, czyli traji...na pytanie dotyczące przyczepki sam - odpowiedź była : Nie ma problemu! PARANOJA....
Awatar użytkownika
kamikwia
Kontakt:

Post autor: kamikwia »

Gdzieś w przepisach czytałem kiedyś że mechanik musi wydać papier o zmianie konstrukcji pojazdu i gra. ( przy zachowaniu numeru na ramie ).W moim przypadku pojemności silnika nie zmieniam .Zachowuje cały moto oprócz przedniego koła.Chyba wybiorę się w środę do WK i zobaczymy co powiedzą. :D
Czarek-trike
Krótki opis: FTW
Kontakt:

Post autor: Czarek-trike »

bandit pisze:(..)
Pamiętam sytuacje, jak wjechałem na inna okręgówkę chyba w kwietniu lub maju, czyli przed zmiana tych przepisow i słuchałem tłumaczenia jednego "mądrego" diagnosty, jak rozpoczął procedurę pinpongowania niewygodnego tematu jakim była rejestracja motocykla marki SAM, czyli traji...na pytanie dotyczące przyczepki sam - odpowiedź była : Nie ma problemu! PARANOJA....
u mnie w mieście jest tylko jedna OSKP jak pytałem o rejestrację trajki to gruby bez zębny chuj o tym słyszeć nie chciał nawet nie chciał tego przepchnąć jak bym mu dał ''formę dogadania'' , jebaniec nawet na przyczepki SAM robił problemy .
It's not a hobby
It's a fucking lifestyle
Awatar użytkownika
seta
Krótki opis: Wieczna kombinacja ;-)
Kontakt:

Post autor: seta »

U mnie pierwsze co się nie podobało diagnoście to dwie lampy z przodu i wyskoczył z tekstem:

"Co to kurwa za lampy... w motorze jest jedna na środku" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

a u mnie jedna od drugiej jest w odległości chyba 60 cm czyli jak przepis nakazuje
Awatar użytkownika
andy
Krótki opis: Jest nikim ten kto nie ulepsza świata.
Kontakt:

Post autor: andy »

Luksky pisze:Bandit - jakim cudem zmiana masy?

jak sie dowiadywałem, to nie było mozliwosci. Masa pojazdu jest wpisana na stałe i koniec kropka, co najwyzej kosztem 90kg w zamian za jednego pasażera, ale nic innnego. Tym bym był zainteresowany, bo moj samochodowy inny, przybral jakies 600kg na wadze :)
wydaje mi się że nie masz racji i masę da się zmienić , przykładem są samochody na kategorię B1 których masa nie może przekraczać 550 kg i taki wpis musi być w dowodzie a tu przykład :

http://tablica.pl/oferta/sprzedam-fiata ... 34Gvw.html

aby tym jeździć na b1 musi być wpis 550 kg masy a normalny malec ma wbite 600 kg masy własnej
jeśli da się w dół to pewno i w górę można .

http://tablica.pl/oferta/fiat-seicento- ... 67633ff0db
Awatar użytkownika
andrzejqs
Kontakt:

Post autor: andrzejqs »

zapewne przed datą zgonu SAM-a :cry: :cry: :cry: tak było,
wypierdzielić co zbędne do rzeczoznawcy na wagę i wpis w U.K. tyle ile zapłaciłeś rzeczoznawcy tyle miałeś mniej kg ,ale teraz pewnie wyślą cie do ITS
Byli już tacy, co zrobili coś co było nie możliwe do zrobienia, bo nie wiedzieli, że tego się nie da zrobić :-) .
Luksky
Kontakt:

Jakis dziwex z W.K. powiedział mi dziś, że masa pojazdu jak i przeznaczenie sa STAŁE. O chuj tu chodzi?
T F F T
A C A B
Awatar użytkownika
Sulkyrider
Krótki opis: Rekwizytor
Kontakt:

Post autor: Sulkyrider »

Luksky pisze:Jakis dziwex z W.K. powiedział mi dziś, że masa pojazdu jak i przeznaczenie sa STAŁE. O chuj tu chodzi?
O to, że od czerwca nie można wprowadzać zmian konstrukcyjnych.
Nie ważne co masz pod dupą. Ważne co pod kaskiem.
T F F T
Awatar użytkownika
Wiktor
Kontakt:

Post autor: Wiktor »

Mylicie się
Wczoraj robiłem zmiany konstrukcyjne.
Zmieniałem też masę własna pojazdu.
Dla waszej jasności niezmienna jest tylko DMC.
To oznacza ze dopuszcalna masa całkoiwta jest niezmienna.
Jezeli zwiekszysz mase pojazdu to spada ładowność i odwrotnie.
idą zmiany
Awatar użytkownika
kamikwia
Kontakt:

Wiktor pisze:Mylicie się
I jest nadzieja:) pocieszyłeś mnie. Zmieniają coś w dowodzie?? Czy musiałeś mieć zaświadczenie od mechanika??
rob_bull
Kontakt:

Post autor: rob_bull »

tak jak napisał Wiktor, DMC jest nietykalne, ale MW ustala się nową.
Wszelkiego rodzaju zmiany konstrukcyjne muszą być dokonane przez Firmę posiadająca zgodnie z rozporządzeniem RM z dnia 24 grudnia 2007 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Działalności (Dz.U. Nr 251 z późniejszymi zmianami) kod działalności PKD 45.20.Z (obsługa i naprawa pojazdów mechanicznych). Po dokonaniu wszelkich zmian wystawia oświadczenie o dokonanych zmianach konstrukcyjnych.
Zasada nr 1: nie ma kurwa zasady!

Rob_Bull ;)
Czarek-trike
Krótki opis: FTW
Kontakt:

Post autor: Czarek-trike »

rob_bull pisze:

tak jak napisał Wiktor, DMC jest nietykalne, ale MW ustala się nową.
Wszelkiego rodzaju zmiany konstrukcyjne muszą być dokonane przez Firmę posiadająca zgodnie z rozporządzeniem RM z dnia 24 grudnia 2007 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Działalności (Dz.U. Nr 251 z późniejszymi zmianami) kod działalności PKD 45.20.Z (obsługa i naprawa pojazdów mechanicznych). Po dokonaniu wszelkich zmian wystawia oświadczenie o dokonanych zmianach konstrukcyjnych.

Czyli można będzie zrobić trajkę na bazie ''ramy z dokumentami'' motocykla, wystarczy znaleźć pana majstra z zakładem co wystawi stosowny dokument??.
BTW Wiktor wiela sobie winszują za ''papierologię'' przy zmianach konstrukcyjnych?
It's not a hobby
It's a fucking lifestyle
Luksky
Kontakt:

Oj, to SAMOCHODOWY INNY vel GNOJOWÓZ na duże szanse powodzenia :)
T F F T
A C A B
Awatar użytkownika
koper937
Kontakt:

Post autor: koper937 »

Panowie jest prostszy sposób wpiszcie sobie w alledrogo czy tablice aixam i wyskakuje małe samochodziki na B1 i ramy z papierami jak nie to dzwonic do kolesi co oferują cześci dzwoniłem i w papierach jest wpisane samochodowy inny jedyne co zrobic to zmiane pojemności silnika bo tam jest chyba 400 albo 500cc na traje na maluchu by przeszło w tych papierach nie pisze SAM ale kto powiedział że to to zostało zbudowane w kraju skoro papiery z angli dużo naklejek z GB i załatwione a papiery z tymi opłatami i cłem czy czymś tam max 2000zł :lol:
Luksky
Kontakt:

w czasie wypadku moga byc kłopoty, jak stwierdzą niezgodność z dokumentacją. Ale sposób jest sposób.
T F F T
A C A B
Awatar użytkownika
koper937
Kontakt:

Post autor: koper937 »

No własnie wszystko bedzie ok aż do wypadku poważnego wypadku przy stłucce nie powinno być jaj ale warto ryzykować :D :D
rożek
Prospect
Prospect
Kontakt:

Post autor: rożek »

przypomina mi to dowcip o 3 facetach na bezludnej wyspie - 20, 40 i 60 latku - w pewnej chwili zobaczyli na sąsiedniej wyspie kąpiące się nagie piękne kobiety - 20 latek krzyczy - płyniemy i rzuca się w morze, 40 latek mówi - spokojnie zbudujemy tratwę i popłyniemy, a 60 latek mówi - ale po co płynąc - przecież i stąd widać. I tak jest z pomysłem koper937 i podejściem Luka - oczywiście z racji wieku bliżej mi do tego 2 podejścia.
Luksky
Kontakt:

wpisana jest ilośc kół w dokumentacji, ktora leży w WK. Diagnosta wpisuje. W przypadku poważnego wypadku - będzie sracz. Wydaje mi się, że nie będzie tak źle jak ogarniemy temat rejestracji, czyli poczekamy az biurwy państwowe wezma swoje tłuste dupy i zabiora sie za swoja robotę, bo jak do tej pory w urzędach bije sie konia i pija kawusię. osiem okienek z czego dwa czynnę. Banda nierobów!
T F F T
A C A B
Awatar użytkownika
Wiktor
Kontakt:

Post autor: Wiktor »

zmiany konstrukcyjne niecałe 100 pln kosztowały
bez problemu ale diagnosta zrobił fotki i są na dokumencie
idą zmiany
Awatar użytkownika
kamikwia
Kontakt:

Byłem w WK i chcieli mi pomóc ale nie mogli. Kazali podzwonić do odpowiedzialnych o jednostkowym dopuszczeniu pojazdów co do zmiany konstrukcji pojazdu. Bardzo poważnie myślę o wywiezieniu sprzętu do innego kraju i tam załatwić całą papierologię i potem przerejestrować u nas.
Awatar użytkownika
custom
Member
Member
Krótki opis: TRAJKERS
Kontakt:

Post autor: custom »

kamikwia pisze:Byłem w WK i chcieli mi pomóc ale nie mogli. Kazali podzwonić do odpowiedzialnych o jednostkowym dopuszczeniu pojazdów co do zmiany konstrukcji pojazdu. Bardzo poważnie myślę o wywiezieniu sprzętu do innego kraju i tam załatwić całą papierologię i potem przerejestrować u nas.
No i dobrze kombinujesz . Na pewno znalazło by się jeszcze kilku chętnych w porywach do kilkunastu :D
Dużo w tej sprawie mogliby pomóc forumowicze , którzy są na wygnaniu w GB.
Omne Trinum Perfectum.
gofer
Kontakt:

Post autor: gofer »

zmiany konstrukcyjne sa nadal aktualne. tylko kurwa w tym kraju co WK to inna historia,jak dobrze trafisz to mozesz sobie wpisac co chcesz.Ostatnio kupilem motocykl ,w karcie pojazdu marka-sam-yamaha typ- dk12 adnotacja o zmianach technicznych marki i typu .w dowodzie rejestracyjnym wpisana marka-black arrow typ -dk12.
Awatar użytkownika
mariosandy
Kontakt:

Post autor: mariosandy »

witam mam dowas pytanko mam zarejestrowaną traje na moto i tu pytanie jest szansa na zmianę aby był na samochodowy inny dołożę pasy swiatło wsteczne itp to co samochód ma jest taka szansa czy nieda rady to zmienić hmmm
ODPOWIEDZ