traja Kowala

W tym dziale przedstawiamy przebieg budowy swojej trajki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pawlikTrike
Member
Member
Krótki opis: TRAJKERS
Kontakt:

Re: traja Kowala

Post autor: pawlikTrike »

Fajnie . :D
Podoba mi się, że chciało Ci się spróbować nie mając koła angielskiego, skórzanego worka i innych specjalistycznych dupereli i że wyszedł Ci całkiem fajny błotnik.
Żyj tak, aby nikt nigdy przez Ciebie nie płakał... chyba, że ze szczęścia
Awatar użytkownika
Rob_trike
President
President
Krótki opis: Jeśli się cofam …. To po to by wziąć rozbieg
Kontakt:

Post autor: Rob_trike »

fajny ? moim zdaniem czapki z głów :D zajebisty - ja nie miał bym cierpliwości :shock:
Jeśli się cofam …. To po to by wziąć rozbieg.
Awatar użytkownika
zbyniek
Kontakt:

Post autor: zbyniek »

Powiem krótko jak na Kowala to zajebiście wyszło :mrgreen:
Awatar użytkownika
GREGOR
Krótki opis: Żyj tak , aby dobrze Cię potem wspominali
Kontakt:

Post autor: GREGOR »

czapki z głów panie Kowal , pełna profeska i jeszcze dodam mega cierpliwość :!: :D
Żyj tak, aby Cię potem dobrze wspominali...
Awatar użytkownika
winda
Secretary
Secretary
Kontakt:

Post autor: winda »

a można było po prostu kupić błotnik ale kupić to każdy ciul potrafi!
Brawo Kowall
RÓBMY TO SZYBKO ZANIM DOTRZE DO NAS FAKT, ŻE TO
KOMPLETNIE BEZ SENSU
Awatar użytkownika
seta
Krótki opis: Wieczna kombinacja ;-)
Kontakt:

Post autor: seta »

Mnie sie tak blacha nie chce słuchać. zajebista robota.
Awatar użytkownika
custom
Member
Member
Kontakt:

Post autor: custom »

Takie warsztatowe fotki z ręcznej roboty to poezja i kopalnia inspiracji dla nie jednago z nas . Brawo Kowall.
Omne Trinum Perfectum.
Awatar użytkownika
kowall
Sergeant
Sergeant
Kontakt:

Post autor: kowall »

Zapomniałem dodać że zrobiłem go z blachy 1.2mm czego nie polecam naśladowcom ,powinienem użyć jedynkę , albo nawet 0.8 było by na pewno łatwiej i prościej a tak się trochę na wkurwiałem ,ale to taki stary nawyk jeszcze z czasów PRL-u gdzie w blacharce dawało się grubszą blachę żeby żeby tak szybko nie zjadła jej rdza , kurwa robiło się wtedy warszawy ,syrenki,trabanty ,nie było łatwo z częściami więc tylko blacha dobra giętarka i jechane ---ech stare dobre czasy-.
Czarek-trike
Krótki opis: FTW
Kontakt:

Post autor: Czarek-trike »

kowall pisze:(..)ale to taki stary nawyk jeszcze z czasów PRL-u gdzie w blacharce dawało się grubszą blachę żeby żeby tak szybko nie zjadła jej rdza , kurwa robiło się wtedy (.....),trabanty ,(...)

:lol: :lol: :lol: :lol:
It's not a hobby
It's a fucking lifestyle
Awatar użytkownika
kowall
Sergeant
Sergeant
Kontakt:

Czarek-trike pisze:
kowall pisze:(..)ale to taki stary nawyk jeszcze z czasów PRL-u gdzie w blacharce dawało się grubszą blachę żeby żeby tak szybko nie zjadła jej rdza , kurwa robiło się wtedy (.....),trabanty ,(...)

:lol: :lol: :lol: :lol:
Tak Czarek ,nie masz się z czego śmiać ,w latach osiemdziesiątych taki trabant to nie było takie byle coś ,w końcu był to jakby nie było zagraniczny sam. :lol: o wartburgu już nie wspomnę bo to już była wyższa półka , a co do blacharki był bardzo prosty, tydzień ,półtora i było po wszystkim ,najlepsze w trabim było ogrzewanie ,tłumik był obudowany dodatkowym płaszczem przez który przechodziło powietrze i się nagrzewało ,jaja zaczynały się jednak wtedy gdy tłumik się przepalił i spaliny napierdalały z ciepłym powietrzem do środka :lol: :lol: :lol: no ale wszyscy to wiemy ,tak mnie po prostu naszło na wspomnienia :wink:
Awatar użytkownika
bandit
Kontakt:

Post autor: bandit »

Trabant czyli ford karton albo kartoniusz to byl zajebisty sprzęt . Pierwsze moje auto to byl kartoniusz wersja kombi. Swego czasu w bagażniku przewiezlismy 2.8 v6 ze skrzynia z Grandzi i jeszcze bagażnik sie zamknął, to ze chlapacze byly ciągnięte po glebie bylo mniej istotne....
Czarek-trike
Krótki opis: FTW
Kontakt:

Post autor: Czarek-trike »

Kowall zaśmiałem się z dwóch nie pasujących do siebie wyrazów BLACHA-TRBANT, toż to on z ''plastiku'' :D pamiętam zlot polanów 2003 albo 2004 jakieś ludki trabantem chcieli przejechać tor dla crossówek .... zajebali przodem trabanta jak zlatywali z ''hopy'' , aż bok pękł :lol: :lol: :lol:
It's not a hobby
It's a fucking lifestyle
Awatar użytkownika
custom
Member
Member
Kontakt:

kowall pisze:Zapomniałem dodać że zrobiłem go z blachy 1.2mm czego nie polecam naśladowcom ,powinienem użyć jedynkę , albo nawet 0.8 było by na pewno łatwiej i prościej a tak się trochę na wkurwiałem ,ale to taki stary nawyk jeszcze z czasów PRL-u gdzie w blacharce dawało się grubszą blachę żeby żeby tak szybko nie zjadła jej rdza , kurwa robiło się wtedy warszawy ,syrenki,trabanty ,nie było łatwo z częściami więc tylko blacha dobra giętarka i jechane ---ech stare dobre czasy-.
Blacha 1,2 do tej roboty jest rzeczywiście za gruba , musisz mieć Kowal trochę pary w rękach :D
Blacha 0,8 idzie dużo łatwiej , ale do spawania gorsza a szczególnie zbiornik z takiej pospawać szczelnie to prawdziwa sztuka.
Jedynka to najlepsza opcja , jak dla mnie.
Jak patrzę na te fotki to przypomina mi się mój początek z blachą , pierwszy błotnik też zrobiłem bez koła angielskiego , ale przy drugim zrobiłem już koło .
Omne Trinum Perfectum.
Awatar użytkownika
winda
Secretary
Secretary
Kontakt:

Post autor: winda »

Trabanta sprzedałem chyba 3 lata temu.
Czaruś zaskocze Cie ale w trabim tylko poszycia są z "plastiku". reszta to stal którą rudy wpierdala aż wióry idą
RÓBMY TO SZYBKO ZANIM DOTRZE DO NAS FAKT, ŻE TO
KOMPLETNIE BEZ SENSU
Awatar użytkownika
kowall
Sergeant
Sergeant
Kontakt:

winda pisze:Trabanta sprzedałem chyba 3 lata temu.
Czaruś zaskocze Cie ale w trabim tylko poszycia są z "plastiku". reszta to stal którą rudy wpierdala aż wióry idą
Tak jest winda ,dokładnie ten ''plastyk'' nazywa się duroplast a ze stalą jest tak jak piszesz :D
Szefciu
Member
Member
Kontakt:

Post autor: Szefciu »

Ale wiecie co? miałem kiedys trabiego, w Lublinie było dwa sklepy z częściami. w jednym z nich udało mi sie kupić całą fabryczną podłoge z 10 zł :D Była tańsza niż arkusz blachy :D Na złomach stały całe skrzynie części z likwidowanych zapasów.
Awatar użytkownika
GREGOR
Krótki opis: Żyj tak , aby dobrze Cię potem wspominali
Kontakt:

Post autor: GREGOR »

Szefciu pisze:Ale wiecie co? miałem kiedys trabiego, w Lublinie było dwa sklepy z częściami. w jednym z nich udało mi sie kupić całą fabryczną podłoge z 10 zł :D Była tańsza niż arkusz blachy :D Na złomach stały całe skrzynie części z likwidowanych zapasów.
Szefciu stare dobre i tanie czasy wspominasz , pamiętasz sklep przy lotnisku koło WSK , tam za pęczek oryginalnych linek do wsk-i dałem 1zł było ich chyba ze 100szt rozdawałem wszystkim co potrzebowali ,a teraz przyszło mi Chińskie na alledrogo kupować :lol:
Żyj tak, aby Cię potem dobrze wspominali...
Szefciu
Member
Member
Kontakt:

Post autor: Szefciu »

GREGOR pisze:
Szefciu pisze:Ale wiecie co? miałem kiedys trabiego, w Lublinie było dwa sklepy z częściami. w jednym z nich udało mi sie kupić całą fabryczną podłoge z 10 zł :D Była tańsza niż arkusz blachy :D Na złomach stały całe skrzynie części z likwidowanych zapasów.
Szefciu stare dobre i tanie czasy wspominasz , pamiętasz sklep przy lotnisku koło WSK , tam za pęczek oryginalnych linek do wsk-i dałem 1zł było ich chyba ze 100szt rozdawałem wszystkim co potrzebowali ,a teraz przyszło mi Chińskie na alledrogo kupować :lol:
Pamiietam, dla mnie to byla wtedy cala wyprawa ale dostalem nowiuski tlumik do wski
Awatar użytkownika
sekuwawa
Kontakt:

Post autor: sekuwawa »

Piękny ten błotnik Kowall, taki podobny ja te od ciągników :wink: :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
mazda
Krótki opis: Kupic, sprzedac, zamienic - handlarz doskonał
Kontakt:

Post autor: mazda »

Te od ciągników mają garba na środku.
Tak patrzę na prace Kowalla i coś mnie oświeciło :mrgreen: Jutro spróbuję coś wyskrobać.
Budowa Trajki jest jak film pt. " Niekończąca się opowieść "
Awatar użytkownika
kowall
Sergeant
Sergeant
Kontakt:

sekuwawa pisze:Piękny ten błotnik Kowall, taki podobny ja te od ciągników :wink: :mrgreen: :mrgreen:
Seku ,ja od razu zaznaczyłem że nie jest to wersja ostateczna błotnika ,zrobiłem go żeby sprawdzić i zobaczyć czy taki zwykły Kowalski jak ja i każdy inny amator mając młotek i kawałek kloca może zrobić z blachą to co chce ,piszesz że jest podobny ,cytuję ---ja te od ciągników --- uwierz mi że jak go skończę to nie będziesz go kojarzył z ciągnikiem :wink:
Awatar użytkownika
kowall
Sergeant
Sergeant
Kontakt:

Dwa dni pierdoliłem się z siedzeniem ,kupiłem kiedyś za flachę z jakiegoś małego reno siedzisko bo podobał mi się mały kształt i mechanizm podnoszenia ,chodziło mi o to żeby siedzenie się podnosiło i odchylało do przodu umożliwiając wygodniejsze wsiadanie mojej jak by nie było coraz starszej pani :wink: w końcu wypierdoliłem wszystko w pizdu i zrobiłem po swojemu bo efekt końcowy był nie taki jak sobie założyłem ,pierdolić jakieś skomplikowane mechanizmy gdzie każdy luz powoduje wadliwe działanie ,nie ma to jak prostota i własne pomysły :wink: ..CDN.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
custom
Member
Member
Kontakt:

Kowal dobrze to wygląda . Chodzi mi o wygiętą rurę , ogólnie gięcie w 3D jest kłopotliwe więc szacuneczek się należy.
Przypomniało mi się że mam Twój kamień do giętarki . W przyszłym tygodniu postaram się podjechać.
Omne Trinum Perfectum.
Awatar użytkownika
kowall
Sergeant
Sergeant
Kontakt:

A propo kamienia custom ,przyjrzałeś się na pierwszym zdjęciu jak wyginam rurę moim bocznym---kamieniom---??
Awatar użytkownika
custom
Member
Member
Kontakt:

kowall pisze:A propo kamienia custom ,przyjrzałeś się na pierwszym zdjęciu jak wyginam rurę moim bocznym---kamieniom---??
Chodzi Ci o ten Twój patent :D dobry jest , większa powierzchnia przylegania i nie masz śladów na rurce , zgadza się ?
Omne Trinum Perfectum.
ODPOWIEDZ