Rejestracja "SAM", czy to prawda?

Prawdziwy motocykl ma 3 koła - ale raz trzeba go zarejestrować.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bandit
Kontakt:

Re: Rejestracja "SAM", czy to prawda?

Post autor: bandit »

W 2016 motocykle powyzej 125 cm3 mają miec obowiązkowo ABS i spełniać normę emisji spalin Euro IV, a w 2020 Euro V.
Ciekaw jestem jak to ujeli przy jednostkowym dopuszczeniu do ruchu.
Luksky
Krótki opis: Życie to piękne, ludzie są wspaniali...
Kontakt:

Post autor: Luksky »

ta Nowa Zelandia czy emigracja w inne miejsce zaczyna byc coraz bardziej sensowna.
T F F T
A C A B
"...nie każdy facet z widłami, to Posejdon..."
Awatar użytkownika
dzizes
Kontakt:

Post autor: dzizes »

nie mozemy sobie pozwolić, zeby pojazd jednostkowy musiał spełniać wymogi dla seryjnych; przeciez sama nazwa wskazuje jednostkowy - jeździ tego może z 1% wszystkich. jednostkowy czytaj unikat;) a jak bym chciał QRWA zrobić parowóz!!! przecie to pojazd poprawiający estetyke danego regionu
jak coś źle mówie, to znaczy, że mówie źle
Awatar użytkownika
bandit
Kontakt:

Zadałem kilka pytan najważniejszych i dostałem krótka odpowiedź:

"Formularz dokumentu informacyjnego zostanie niebawem zamieszczony. Jest nim załącznik do procedury ramowej, więc nic nowego nie odkryjemy.

Aby rozpocząć procedurę można przesłać nam wypełnione formularze (bez dokumentu informacyjnego na początek. Gdy już będzie na portalu wówczas go Pan uzupełni).
"
To jest tak jak z ustawą śmieciową , nie wiadomo kiedy odebrane zostana śmieci, ale wiadomo na jakie konto i jaka kwotę należy wpłacać do 20-tego kazdego miesiąca...
Awatar użytkownika
seta
Krótki opis: Wieczna kombinacja ;-)
Kontakt:

Post autor: seta »

dzizes pisze:nie mozemy sobie pozwolić, zeby pojazd jednostkowy musiał spełniać wymogi dla seryjnych; przeciez sama nazwa wskazuje jednostkowy - jeździ tego może z 1% wszystkich. jednostkowy czytaj unikat;) a jak bym chciał QRWA zrobić parowóz!!! przecie to pojazd poprawiający estetyke danego regionu
Jak twój parowóz nie spełnia emisji spalin EURO V to na drogę :lol: tym nie wyjedziesz...

porąbany kraj...
chociaż kraj jak kraj ale władza toooooo... brak słów....
Awatar użytkownika
seta
Kontakt:

Luksky pisze:ta Nowa Zelandia czy emigracja w inne miejsce zaczyna byc coraz bardziej sensowna.

Też mam takie zdanie bo tu już coraz ciężej zwykłemu człowiekowi :cry:
Awatar użytkownika
adaśko
Krótki opis: pierdolić biurokrację!!!
Kontakt:

Post autor: adaśko »

coś napisałem ale nie miało być w tym temacie wiec usunąłem :D
Bóg jest litościwy ... a Ja nie.....!!!
Awatar użytkownika
custom
Member
Member
Krótki opis: TRAJKERS
Kontakt:

Post autor: custom »

Luksky pisze:ta Nowa Zelandia czy emigracja w inne miejsce zaczyna byc coraz bardziej sensowna.
Tak , tu nie ma pomyłki . Jeżeli się ktoś zdecyduje wyjechać już teraz , będzie miał kasę i głowę spokojną do końca życia.
Nie mówiąc o wolnym czasie , którego będzie raz więcej.
Omne Trinum Perfectum.
Awatar użytkownika
seta
Kontakt:

Tylko jest ta kwestia, że szkoda zostawić to co się tu osiągnęło pomimo tego że niewiele tego jest.
Ale w gruncie rzeczy wystarczy jedna decyzja i zakup biletu lotniczego :)
Czarek-trike
Krótki opis: FTW
Kontakt:

Post autor: Czarek-trike »

custom pisze:
Tak , tu nie ma pomyłki . Jeżeli się ktoś zdecyduje wyjechać już teraz , będzie miał kasę i głowę spokojną do końca życia.
Nie mówiąc o wolnym czasie , którego będzie raz więcej.
rozwińcie temat? gdzie tam się wysyła CV :lol: ?
to jest dobre:
'' W czerwcu 2008 australijskie media otwarcie ośmieszyły nowozelandzką armię twierdząc, że do podbicia tego zakątka świata wystarczyłby jeden z lepiej zorganizowanych gangów motocyklowych z Sydney.''
It's not a hobby
It's a fucking lifestyle
Luksky
Krótki opis: Życie to piękne, ludzie są wspaniali...
Kontakt:

Post autor: Luksky »

Mają mała armię, czyli mało darmozjadów. Ich siły powietrzne to 30myśliwców, bodajże 33szt. Po chuj wiecej, ze tak zapytam? Nie ma tuska, nie ma polskich urzędasów, nie ma kozojebców vel muslimów - istny raj.
T F F T
A C A B
"...nie każdy facet z widłami, to Posejdon..."
Marek49
Kontakt:

Post autor: Marek49 »

Aleście się rozpisali na temat :lol:
Awatar użytkownika
yunkers
Treasurer
Treasurer
Krótki opis: G.O.P.
Kontakt:

Post autor: yunkers »

Luk jak Nowa Zelandia to musisz z Customem zacząć ćwiczyć taniec Haka

a tu trener

nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
Awatar użytkownika
bandit
Kontakt:

Dobra Pany, miał być dokument informacyjny dla kat. L i nie ma , ale jest nowy zapis na stronie PIMOT'u:

KOMUNIKAT: W związku z licznymi zapytaniami w zakresie dopuszczenia jednostkowego pojazdu uprzejmie informujemy, że zgodnie z Art. 70 zn. ust 2. Ustawy - Prawo o ruchu drogowym, dopuszczeniu jednostkowemu podlega tylko pojazd nowy:
1) przed wprowadzeniem do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, na którego typ producent lub importer nie uzyskał świadectwa homologacji typu WE pojazdu lub świadectwa homologacji typu pojazdu,
2) na którego typ zostało wydane świadectwo homologacji typu pojazdu, w którym przed rejestracją zostały wprowadzone zmiany w pojeździe, przedmiocie wyposażenia lub części,, wpływające na zmianę warunków stanowiących podstawę wydania świadectwa homologacji typu tego pojazdu.
Awatar użytkownika
sekuwawa
Kontakt:

Post autor: sekuwawa »

No dobra to w tym momencie wykluczone zostały trajki, motocykle i samochody robione własnoręcznie. Czyżby czeka nas powrót do SAM-ów, a może całkowite urwanie tematu?
Marek49
Kontakt:

Czarna magia!!!! :(
Awatar użytkownika
pawlikTrike
Member
Member
Krótki opis: TRAJKERS
Kontakt:

Post autor: pawlikTrike »

Czarna magia i kupa kasy się robi za rejestrację...
Żyj tak, aby nikt nigdy przez Ciebie nie płakał... chyba, że ze szczęścia
Marek49
Kontakt:

Ciekawe na ile nas te sk-syny nas jeszcze beda chceieli naciagnac? Bo nie wierze ze nie beda chcieli. Tu przeciez chodzi tylko o kaseeeee!!!!!! :oops: :oops:
Awatar użytkownika
bandit
Kontakt:

Marek49 pisze:Ciekawe na ile nas te sk-syny nas jeszcze beda chceieli naciagnac? Bo nie wierze ze nie beda chcieli. Tu przeciez chodzi tylko o kaseeeee!!!!!! :oops: :oops:

Powiem tak,
Rozmawiałem dziś telefonicznie z osoba z ośrodka wytypowanego, kilka konkretnych pytań i wychodzi na to że sami nie wiedzą co i jak, trajke dopuszczą raczej jako nowy, emisja spalin- hmmm propozycja padła odstępstwa do ministerstwa...
na moje pytanie co ze świadectwami homologacji na poszczególne elementy...cisza, po chwili, moga wyrobic, następne pytanie : jaki koszt ogólny u nich? odpowiedź:
Uwaga prosze usiąśc wygodnie w kanapach, fotelach, na ziemi...
- Wstępnie, na oko jakieś 4 tysiące......

Padła inna propozycja aby zgłosić sie do wydziału komuny i napisac oświadczenie ze pojazd od dawien dawna jezdził po drogach niepublicznych i z uwagi na powyzsze prosi się o rejestracje za pomocą rzeczoznawcy.....
FANTASTYKA JEST CHYBA NA INNYM DZIALE!!!!!!!!!!!!!!!!!

Powiem krótko,
okazuje się że jestem pierwszy co drązy temat kategorii "L"...wiec potrzeba czasu aby to wszystko ogarnąć!

Acha jest drugi ośrodek wyznaczony, info na dniach, ale nie ma się co łudzić, będzie to ITS, też w Wawie..na przeciw Pimotu....

Ciąg Dalszy Nastąpi...
Awatar użytkownika
Sulkyrider
Krótki opis: Rekwizytor
Kontakt:

Post autor: Sulkyrider »

W Anglii rejestrują pojazd jeśli ma komplet oświetlenia, hamulce itp. Tanio i bez kombinacji.
Jedyny feler, że ten pojazd musi tam być do rejestracji. Ale za chwilę może się okazać, że koszt lawety + opłaty to i tak wyjdzie taniej.
Co ciekawe, to o ile wiem Angole też są w UE, a jednak "nic nie muszą".
Brachol co siedzi na wyspie, co nie pamiętam jak się ona nazywa, ale to nie anglia tylko coś blizej francji, ale też nie francja, mówi że u niego nie ma problemu z rejestracją - idzie i rejestruje, więc chce budować w pl a zarejestrować tam.
Nie ważne co masz pod dupą. Ważne co pod kaskiem.
T F F T
Marek49
Kontakt:

Bandit widzę że drążysz temat szacuneczek dla Ciebie :?
Awatar użytkownika
EasyPMI
Kontakt:

Post autor: EasyPMI »

Wielki szacun dla tych którzy drążą temat rejestracji. Jednym słowem mój diagnosta rozkłada ręce i mówi że on nie ma uprawnień do rejestracji. Baa nawet nie wie kto ma, gdyby nie to forum nie wiedział bym nic.

Fajny pomysł z nagłośnieniem sprawy np w takimś programie najszybciej chyba w TVN Turbo, bo dlaczego mamy czekać aż wymyślą wytyczne jak i kto ma dopuszczać do ruchu SAMa. Zabrali możliwość rejestracji okręgówką niech wskażą nam gdzie mamy się udać i co musi posiadać moto. NIech nam czarno na białym napiszą.

Swoją drogą odnośnie Anglii to dobry pomysł, nie wiedziałem że tam można rejestrować. W sumie niezły pomysł na biznes i myślę że jeśli by w Polsce nie dało by rady zarejestrować to trzeba by było się w to pobawić. Ja skłonny byłbym zapłacić nawet 4000zł za załatwienie legalnie papierów na Sama, choć całkowite koszty rejestracji w polsce DO 22 Czerwca wynosiły ok 800zł.

PS. Jak kaczor dojdzie do władzy ja wypier.... z tego kraju :)
Czarek-trike
Krótki opis: FTW
Kontakt:

Post autor: Czarek-trike »

EasyPMI pisze:(..) choć całkowite koszty rejestracji w polsce DO 22 Czerwca wynosiły ok 800zł.

(..)
zależy gdzie ,ja za samego rzeczoznawcę+ jego przydupasa położyłem 850zł.... :wink:
Lipa też chyba się w tej kwocie nie zmieścił :mrgreen:
It's not a hobby
It's a fucking lifestyle
Awatar użytkownika
bandit
Kontakt:

TVN powiadasz? Jakieś 2 tygodnie temu pisałem do turbokamery zgadnijcie jaka była odpowiedź? Dalej był Świat Motocykli, Motocykl, Radio Merkury- które tak ładnie opisalo budowniczych z okolic Poznania... I co ? I wszyscy zlali temat. Zero odpowiedzi. A tak na marginesie czy osoby tworzące "Swoimi Drogami" nie podjęli by się od strony redakcyjnej "ugryzienia" tematu?
ODPOWIEDZ