Moja pierwsza
- custom
- Member
- Krótki opis: TRAJKERS
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Re: Moja pierwsza
Roboty kupa,ale teraz ja na to patrzę to sam już nie wiem... Duży jest na pewno,takie była założenie,z "a la" pługiem z przodu.winda pisze:ło panie! Kupe roboty!! Fajny ! chyba sporo litrów pomieści
Założę to na ramę i zobaczę jak to wygląda z boku

-
- Kontakt:
1mm gruba,nie byłem pewny,czy dam radę 0,8mm pospawać.custom pisze:Fajnie Ci poszło. Jaką gruba ta blacha ?
- custom
- Member
- Kontakt:
Dobrze zrobiłeś , z 0,8 byś się urobił .Michael2304 pisze:1mm gruba,nie byłem pewny,czy dam radę 0,8mm pospawać.custom pisze:Fajnie Ci poszło. Jaką gruba ta blacha ?
Omne Trinum Perfectum.
-
- Kontakt:
Zbiornik pospawany,jutro próba ciśnieniowa. Jakie ciśnienie zapodać ,coby zbiornik przez dach nie wyfrunął? 

- custom
- Member
- Kontakt:
1 bar już wystarczy . Kiedyś przesadziłem i się zdeformował.
Omne Trinum Perfectum.
-
- Krótki opis: czyj to motór? to nie motór to trajka
- Kontakt:
ja przy 0,5 atm sprawdzałem i też ładnie bomble mydlane było widać
-
- Kontakt:
Ja tam bym wolał nie widzieć żadnych....bobber pisze:ja przy 0,5 atm sprawdzałem i też ładnie bomble mydlane było widać
Dzięki koledzy.
-
- Kontakt:
i tego koledze życzęMichael2304 pisze:Ja tam bym wolał nie widzieć żadnych....bobber pisze:ja przy 0,5 atm sprawdzałem i też ładnie bomble mydlane było widać
Dzięki koledzy.
-
- Kontakt:
0.5 atm to max dla mojego zbiornika. Wydęło go troszkę,ale po uderzeniu z piąchybobber pisze:i tego koledze życzęMichael2304 pisze:Ja tam bym wolał nie widzieć żadnych....bobber pisze:ja przy 0,5 atm sprawdzałem i też ładnie bomble mydlane było widać
Dzięki koledzy.

- custom
- Member
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Ale na razie ,to niewiele się zmieniło,poza tym,że na łączeniach zamiast punktów jest pełny spaw,oszlifowany lamelką.custom pisze:No to dawaj fotki .
Koledzy: czy podkład epoksydowy się nada do malowania traji? Czytałem,że nie przepuszcza wody i jest dość twardy.Ile warstw tego trzeba? Czy taka kolejność jest właściwa: stal --> podkład epoksydowy --> szpachla --> podkład epoksydowy --> podkład akrylowy --> baza --> klar? Ewentualnie między szpachla a podkład epoksydowy szpachla natryskowa. Na większe nierówności szpachla z włóknem. Będzie dobrze?
A zderzak coś w ten deseń.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- GREGOR
- Krótki opis: Żyj tak , aby dobrze Cię potem wspominali
- Kontakt:
na szpachlę już nie trzeba dawać epoksydowego podkładuMichael2304 pisze:Ale na razie ,to niewiele się zmieniło,poza tym,że na łączeniach zamiast punktów jest pełny spaw,oszlifowany lamelką.custom pisze:No to dawaj fotki .
Koledzy: czy podkład epoksydowy się nada do malowania traji? Czytałem,że nie przepuszcza wody i jest dość twardy.Ile warstw tego trzeba? Czy taka kolejność jest właściwa: stal --> podkład epoksydowy --> szpachla --> podkład epoksydowy --> podkład akrylowy --> baza --> klar? Ewentualnie między szpachla a podkład epoksydowy szpachla natryskowa. Na większe nierówności szpachla z włóknem. Będzie dobrze?
A zderzak coś w ten deseń.

Żyj tak, aby Cię potem dobrze wspominali...
- szczepan
- Kontakt:
podklad epoksydowy stosuje sie w celu zwiekszenia przyczepnosc ( nie zmatowane nowe elementy, alu itd.)
kolejnosc taka;
- etch primer ( podklad wytrawiajacy) -tylko jedna warstwa, bedzie przeswitywac bo ma slabe krycie
- szpachla, szpachla, szpachla, ..( przeszlifowania do golej blachy przyprusz lekko etch primerem pomiedzy warstwami szpachli
- etch primer 1 warstwa zamykajaca na poprzecierane miejsca
- po 15 minutach podklad wypelniajacy
- baza
- lakier
mam nadzieje ze da sie to zrozumiec
kolejnosc taka;
- etch primer ( podklad wytrawiajacy) -tylko jedna warstwa, bedzie przeswitywac bo ma slabe krycie
- szpachla, szpachla, szpachla, ..( przeszlifowania do golej blachy przyprusz lekko etch primerem pomiedzy warstwami szpachli
- etch primer 1 warstwa zamykajaca na poprzecierane miejsca
- po 15 minutach podklad wypelniajacy
- baza
- lakier
mam nadzieje ze da sie to zrozumiec
- winda
- Secretary
- Kontakt:
Kawał zderzaka a i robotogodzin sporo 

RÓBMY TO SZYBKO ZANIM DOTRZE DO NAS FAKT, ŻE TO
KOMPLETNIE BEZ SENSU
KOMPLETNIE BEZ SENSU
- kowall
- Sergeant
- Kontakt:
Widzę że kolega się nierdzewki nie boi , te boczne rurki chcesz zostawić takie długie czy je trochę przytniesz ?
-
- Kontakt:
kolego Szczepan mnie uczyli że szpachli nieładuje się na wytrawiający
-
- Kontakt:
ja na wytrawke przed szpachlą ładuję jedną cienką epoksydu i po wyschnięciu i lekkim zmatowieniu ładuje szpachle, szpachle z wytrawki lubi odparzyć , pare razy poprawiałem takie operacje po kimś
- szczepan
- Kontakt:
rozni ludze roznie gadaja, wiec kiedys pytalem technika ze spish heckera i taka kolejnosc mi podal,bobber pisze:kolego Szczepan mnie uczyli że szpachli nieładuje się na wytrawiający
a ty szpachle odrazu na golasa dajesz ?
-
- Kontakt:
ja na epoksyd ładuje , bo mi właśnie technik z Autocoloru powiedzial że na wytrawke niewolno walić szpachli
- szczepan
- Kontakt:
tylko ze epoksydowy jest troche gumowy co do szlifowania, a szpachla odparza z etch primer bo nie moze nieodczekano zalecanego czasu (podklad dalej wiarze) albo za gruba warsztwabobber pisze:ja na wytrawke przed szpachlą ładuję jedną cienką epoksydu i po wyschnięciu i lekkim zmatowieniu ładuje szpachle, szpachle z wytrawki lubi odparzyć , pare razy poprawiałem takie operacje po kimś
-
- Kontakt:
Ja stosuje epoksyd novola i po wyschnięciu jest beton takrze o podłoże pod szpachle się niemartwie, kwasiak daje tak jak piszesz na przecierki pod wypełniacz i pod epoksyd jeśli powierzchnia była zardzewiała. W wielu kartach technicznych szpachli pisze żeby nie stosować na wytrawki i materiały 1k
-
- Kontakt:
każdy lakiernik ma swoją technike i sprawdzone przez siebie metody i materiały
- kowall
- Sergeant
- Kontakt:
No tak świat idzie do przodu , jakieś primery ,epoxsydy i huj wie co tam jeszcze
, każdy ma swoje metody i tego broni ,kiedyś nie było tego problemu ,malowało się tym co było pod ręką , jakiś podkład , na to lakier wywoławczy po wyschnięciu matowanie i dopiero lakier wykończeniowy ,kolory były dostępne podstawowe a o dostaniu czarnego już nie wspomnę , kuźwa ile ja się najeździłem za czarną farbą żeby pomalować mój pierwszy motor --Iż -- jak było całkiem źle z podkładem to się załatwiało lakier do drewna (jakimś cudem był bardziej dostępny) i mieszało się go z talkiem i też dobrze trzymał na szpachli .........tak więc podkładów mamy teraz pełno idziesz do sklepu i każdy sprzedawca wciska ci to co sprzedaje ,kiedyś był jeden i byłeś szczęśliwy jak dostałeś , to tak jak z wódą ,teraz jest tyle gatunków że nie wiesz który wybrać ,a kiedyś nie miałeś tego problemu ,miałeś jedną z czerwoną kartką , smakowała jak mocz pawiana
, ale ona akurat jak to było w filmie (wesele) --ona nie ma smakować , ona ma sponiewierać -- 

- winda
- Secretary
- Kontakt:
Nie mam tak ciekawych doświadczeń zyciowych jak Kowall ale chociaż nie wiem jak smakuje mocz pawiana 

RÓBMY TO SZYBKO ZANIM DOTRZE DO NAS FAKT, ŻE TO
KOMPLETNIE BEZ SENSU
KOMPLETNIE BEZ SENSU