Trajki poszukuję
- Lipa
- Krótki opis: <> POTWORNY GARAŻ <>
- Kontakt:
Re: Trajki poszukuję
Chyba mamy różne podejścia do tematu...Yesvs666 pisze:...na oryginalnych klamotach może i tak, ale na elektronicznym zapłonie i gaźniku dwugardzielowym webera już widać znaczną poprawę, na 2 bingach od bmw też chodzi jak bajka (tak szczerze to i 1.3 by to odczułLipa pisze:można do bloku od 1.3 AB założyć zestaw od 1,6 AB... tylko po co ??? przyrost mocy niezauważalny a wydatek zajebisty... ekonomicznie, technicznie bez sensu... i funu zeroYesvs666 pisze:Wcześniej pisałem o twinporcie (zanim były fotki) i szczerze nie wierzyłem, że zobaczę 1.3 z takimi głowicami, ale w sumie to trajka, nie garbus- rządzi się swoimi prawami. Ciekawe czy piec nie dłubany? Dawno w garbusach nie dłubałem i wiedza mi z głowy wyparowała, ale coś mi świta że da się w 1.3 blok i głowice rozwiercić i zapiąć gary od 1.6, ( od 1.2 się nie dało, a przy 1.5 wystarczyło tylko gary zmienić) poprawcie mnie jak się mylę, bo nie grzebałem w silnikach garba z 15 lat już chyba...GREGOR pisze:Po zdjęciu widać że masz podwójny dolot do głowicy, więc jeśli jest to silnik 1.3 to masz 44 km, ale jest też opcja że był wymieniony i może mieć i większą pojemność.
Jak byś mógł zrobić zdjęcie numeru silnika, jest on umieszczony na odlewie pod podstawą alternatora.
Pytanie jeszcze jakie tam zawory siedzą w głowicy, bo średnic było co niemiara.
Wypowiadam się tutaj jako ten- co uczył te silniki latać, a śmigło to świetna hamownia (jakby jechać pod górkę na ręcznym). To, co działało do latania powinno działać i do jazdy.
Zrobiliśmy kiedyś jeden na wałku od Świątka, niby było lepiej, ale silnik się trząsł jak pijak z parkinsonem- zabawa nie warta kasy (bynajmniej z tamtego źródła)
Generalnie silnik już antyk i lepiej zapodać coś nowszego, ale jak ktoś się upiera przy wiatrowym vw- jest opcja, żeby trochę te konie ożywić
Ja piszę, że włożenie zestawu od 1.6 to już tragedia finansowa a Ty, że włożyć webery, zapłon... i co to da??? Poza tym, że wywalisz kupę siana a to będzie dopiero początek przeróbek. Gaźniki, zapłon niewiele zmienią bez ostrego wałka, odciążonego koła, portingu głowic, pompy, chłodzenia.. i jeszcze z 7-8 tys. na przeróbki

Czasem spotykasz ludzi, którzy pędzą przed siebie na zabój, złamanie karku.... czasem tak trudno ich kurwa wyprzedzić !!!
-
- Krótki opis: FTW
- Kontakt:
PodsumowywującLipa pisze:(..) i jeszcze z 7-8 tys. na przeróbki![]()
![]()

Moim zdaniem jak już kupił taką garbusową trajkę to trzeba się z tym pogodzić i bardziej skupiać na stanie technicznym (i wizualnym jak ktoś lubi) niż bawić się w przeróbki.
It's not a hobby
It's a fucking lifestyle
It's a fucking lifestyle
- Yesvs666
- Kontakt:
...a najlepiej z czasem wy...ać i założyć coś normalnego.Czarek-trike pisze:PodsumowywującLipa pisze:(..) i jeszcze z 7-8 tys. na przeróbki![]()
![]()
... otwierają się oczy, czemu te trajki ''trzymają cenę''
Moim zdaniem jak już kupił taką garbusową trajkę to trzeba się z tym pogodzić i bardziej skupiać na stanie technicznym (i wizualnym jak ktoś lubi) niż bawić się w przeróbki.
Grzebałem w tych silnikach wieki temu i wiem, że z tego silnika można wyciągnąć kilka ekstra koników w sumie nie tak wielkim nakładem pracy- nie grzebię w tym już, bo to antyk, teraz na topie nowsze silniki, więc i ceny części mam w głowie z przed dwóch dekad prawie. Tak z ciekawości to muszę popatrzeć te ceny. Mam znajomego na ukrainie (inżynier lotnictwa po Harkowie), który do nas przyjeżdża kilka razy w roku- buduje tam różne latadła- w PL skupuje wszystkie silniki VW do remontu, jakie się pojawią na ogłoszeniach, i na ukrainę zwozi, paczki od Garusowy.pl, to po 2-3 na miesiąc czasami do niego przychodzą. Skoro na ukraińskie warunki opłaca się to robić, to chyba nie jest aż tak drogo- muszę sprawdzić te ceny z ciekawości, bo jakoś tak mam wrażenie, że padają tu sumy kosmiczne...
Wracając do trajki- jak jeździ i wystarcza- to jeździć, jak przestanie wystarczać to 2 opcje, z czego ta słuszna to nowszy silnik. Sam zbudowałem na innym, sparowanym ze skrzynią vw, choć na tych silnikach zjadłem zęby swego czasu- antyk to antyk, zostawić dla zapaleńców kochających garbusy, albo wariatów z ukrainy

- winda
- Secretary
- Kontakt:
to musisz jednak sprawdzić ceny 

RÓBMY TO SZYBKO ZANIM DOTRZE DO NAS FAKT, ŻE TO
KOMPLETNIE BEZ SENSU
KOMPLETNIE BEZ SENSU
- BOOM
- Kontakt:
Powiem tak, w poprzedniej miałem 1.3 a remont silnika kosztował mnie 4 tysiaki,w obenej 1.6 na tajle wydałem 6,5 klocka i powiem tak jedno i drugie to wielkie ..................Po wymianie na na ULTIME która miała 140 kucy to już była inna bajka ale szlag trafił wał i znowu jest 1.6 z garba ,ale do wiosny, która przyniesie do garbusowej skrzyni Subarowy motor 

- krobia
- Kontakt:
Jak już wstawiasz subarowy to garbowe klamoty sprzedaj na Ukrainę, tam ponoć wszystko bioraBOOM pisze:Powiem tak, w poprzedniej miałem 1.3 a remont silnika kosztował mnie 4 tysiaki,w obenej 1.6 na tajle wydałem 6,5 klocka i powiem tak jedno i drugie to wielkie ..................Po wymianie na na ULTIME która miała 140 kucy to już była inna bajka ale szlag trafił wał i znowu jest 1.6 z garba ,ale do wiosny, która przyniesie do garbusowej skrzyni Subarowy motor

- Sulkyrider
- Krótki opis: Rekwizytor
- Kontakt:
Ja miałem transportera - 2 litry garbopodobne. Jak usłyszałem cenę za regenerację i synchronizację gaźników, to za tę samą kwotę kupiłem jeżdżącą Alfę 145. Silnik VW sprzedałem i wyszedłem na zero. Resztę klamotów z Alfy rozprowadziłem na allegro, to co zostało poszło na złom, a z uzyskanej gotówki sfinansowałem ożenek silnika alfy ze skrzynią garba. Czyli w podsumowaniu nie wydałem nic, a zyskałem współczesny silnik, jakotakie osiągi i akceptowalne spalanie. Z ciekawostek - wielowypust tarczy sprzęgłowej Alfy pasuje na wałek skrzyni garba.
Na forum masz opisane 2 metody swapa alfy do skrzyni garba.
Jedną metodę opisał Winda, drugą ja.
Swapa subaru ma rozpracowany Toruń.
Nie ważne co masz pod dupą. Ważne co pod kaskiem.
T F F T
T F F T
- krobia
- Kontakt:
LubiczSulkyrider pisze: Swapa subaru ma rozpracowany Toruń.

- Yesvs666
- Kontakt:
...a żebyś wiedziałkrobia pisze:Jak już wstawiasz subarowy to garbowe klamoty sprzedaj na Ukrainę, tam ponoć wszystko bioraBOOM pisze:Powiem tak, w poprzedniej miałem 1.3 a remont silnika kosztował mnie 4 tysiaki,w obenej 1.6 na tajle wydałem 6,5 klocka i powiem tak jedno i drugie to wielkie ..................Po wymianie na na ULTIME która miała 140 kucy to już była inna bajka ale szlag trafił wał i znowu jest 1.6 z garba ,ale do wiosny, która przyniesie do garbusowej skrzyni Subarowy motor

- GREGOR
- Krótki opis: Żyj tak , aby dobrze Cię potem wspominali
- Kontakt:
A ten Gość z Torunia, to jest nie normalnykrobia pisze:LubiczSulkyrider pisze: Swapa subaru ma rozpracowany Toruń....i torun

Żyj tak, aby Cię potem dobrze wspominali...
- Yesvs666
- Kontakt:
...a jak będziesz chciał wsadzić focusa/fiestę zeteca, to jeździ u mnieSulkyrider pisze:Ja miałem transportera - 2 litry garbopodobne. Jak usłyszałem cenę za regenerację i synchronizację gaźników, to za tę samą kwotę kupiłem jeżdżącą Alfę 145. Silnik VW sprzedałem i wyszedłem na zero. Resztę klamotów z Alfy rozprowadziłem na allegro, to co zostało poszło na złom, a z uzyskanej gotówki sfinansowałem ożenek silnika alfy ze skrzynią garba. Czyli w podsumowaniu nie wydałem nic, a zyskałem współczesny silnik, jakotakie osiągi i akceptowalne spalanie. Z ciekawostek - wielowypust tarczy sprzęgłowej Alfy pasuje na wałek skrzyni garba.

- krobia
- Kontakt:
I jeszcze w dodatku zna cały internet na pamiecGREGOR pisze:A ten Gość z Torunia, to jest nie normalnykrobia pisze:LubiczSulkyrider pisze: Swapa subaru ma rozpracowany Toruń....i torun
, o każdej porze dnia lub nocy , powie Ci który kolor kabelka gdzie ma być podłączony
Jak żyć

Ale to jeszcze chuj....jak robił i mnie instalacje to pyta się mnie czy mam jakieś przewody. Mówię, że nie mam nic.
-a to ja coś przywiozę...
....przywiozł....cała instalacje od Ikarusa

-
- Kontakt:
nawet mnie nie wkurwiaj..jak sobie przypomnę ogórkowy silnikSulkyrider pisze:Ja miałem transportera - 2 litry garbopodobne. Jak usłyszałem cenę za regenerację i synchronizację gaźników,(..)

Z dizlem już było lepiej.....lepiej przód podnosiła i odpalanie od pierwszego strzała

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
It's not a hobby
It's a fucking lifestyle
It's a fucking lifestyle
- Arek
- Vice-President
- Kontakt:
Ładna traja, Czsras Nabyłeś ?Czarek-trike pisze:nawet mnie nie wkurwiaj..jak sobie przypomnę ogórkowy silnikSulkyrider pisze:Ja miałem transportera - 2 litry garbopodobne. Jak usłyszałem cenę za regenerację i synchronizację gaźników,(..)![]()
Z dizlem już było lepiej.....lepiej przód podnosiła i odpalanie od pierwszego strzała
-
- Prospect
- Kontakt:
Powiem tak - tanie nie będzie czy będziesz podkręcał garbusowy czy będziesz wstawiał inny silnik. Start od 10 tysi w górę - chyba że zrobisz to sam. Minus podkręcania garbusa, że jak go mocno podkręcisz ( a chyba mój był już nieźle podkręcony ) to 15 tys km i zacznie się kończyć.
-
- Kontakt:
tak w 2008 rokuArek pisze:(..)
Ładna traja, Czsras Nabyłeś ?

Na szczęście już jej nie mam

żadnych garbusów/transporterów... skrzyń/silników zawieszeń i pseudohamulców

It's not a hobby
It's a fucking lifestyle
It's a fucking lifestyle
-
- Kontakt:
A ja mam - się cieszę i nie czytam negatywnych wiadomości od zazdrośników 

-
- Kontakt:
Paanie filmik miałeś dać jak to gadaRobertSzczecin pisze:A ja mam - się cieszę i nie czytam negatywnych wiadomości od zazdrośników

Na początku miałem takie krótkie wydechy..jak wjeżdżałem trajką na osiedle to ludzie na balkony wychodzili..
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
It's not a hobby
It's a fucking lifestyle
It's a fucking lifestyle
-
- Kontakt:
jak czegoś nei spieprzyłem to jest tu : https://youtu.be/5D5UYc0swkc
nigdy nie dodawałem nic na yt
- GREGOR
- Krótki opis: Żyj tak , aby dobrze Cię potem wspominali
- Kontakt:
To ma być głośnoRobertSzczecin pisze:jak czegoś nei spieprzyłem to jest tu : https://youtu.be/5D5UYc0swkc

Żyj tak, aby Cię potem dobrze wspominali...
-
- Kontakt:
DziałaRobertSzczecin pisze:jak czegoś nei spieprzyłem to jest tu : https://youtu.be/5D5UYc0swkc

...ale to metalowe oparcie dla kierowcy...może być problematyczne..jakby ktoś chciał babę posuwać na trajce

It's not a hobby
It's a fucking lifestyle
It's a fucking lifestyle
-
- Kontakt:
Gdzie tam babe posuwać jak ja z żoną mam jeździćCzarek-trike pisze:DziałaRobertSzczecin pisze:jak czegoś nei spieprzyłem to jest tu : https://youtu.be/5D5UYc0swkc
nigdy nie dodawałem nic na yt![]()
...ale to metalowe oparcie dla kierowcy...może być problematyczne..jakby ktoś chciał babę posuwać na trajce![]()

- Yesvs666
- Kontakt:
Łoooj, toż to nie oparcie, tylko uchwyt, co by się baba miała czego złapać, jak będzie nogi na pagony zarzucać, jednym słowem wszystko graCzarek-trike pisze:DziałaRobertSzczecin pisze:jak czegoś nei spieprzyłem to jest tu : https://youtu.be/5D5UYc0swkc
nigdy nie dodawałem nic na yt![]()
...ale to metalowe oparcie dla kierowcy...może być problematyczne..jakby ktoś chciał babę posuwać na trajce![]()

- kowall
- Sergeant
- Kontakt:
Cześć , jestem tu nowy na tym forum i się nie znam na garbach , co ja pierdole n na niczym się nie znam , ale wiem jedno i ci powiem , Robert nie słuchaj tych pierdzieli , jeżdżę na garbie piąty rok , lato zima , jeden chuj , 10tysi w roku to norma ,w weekend bywało 1000 a i trafiło się 1400km , traja wyjeżdża i wraca i oby tak zostało ,niedługo pójdzie na emeryturę , ale w pełni na nią zasłużyła , pozdrawiam wszystkich garażowych opowiadaczy i do zobaczenia na trasie
A co do głośności to się nie przejmuj , ona nie jest za głośna ,ona jest za cicha , ale jak pisałem wyżej --ja tam się nie znam--

A co do głośności to się nie przejmuj , ona nie jest za głośna ,ona jest za cicha , ale jak pisałem wyżej --ja tam się nie znam--