Witam z podkarpacia

Od tego należy zacząć, kilka słów o sobie..
ODPOWIEDZ
Jarolud

Witam z podkarpacia

Post autor: Jarolud »

Pozdrawiam wszystkich. Chęć poszerzenia swej wiedzy zawodowej mnie tu przygnała :-) Jarek
Awatar użytkownika
Rob_trike
President
President
Krótki opis: Jeśli się cofam …. To po to by wziąć rozbieg
Kontakt:

Re: Witam z podkarpacia

Post autor: Rob_trike »

Witamy To jest szkoła budowania trajek w PL ? :mrgreen: A poważnie napisz coś więcej o sobie, śmigasz czy budujesz trike ?
Jeśli się cofam …. To po to by wziąć rozbieg.
Jarolud

To jest szkoła budowania trajek w PL ?
Może faktycznie czas pomyśleć o polskiej szkole budowania tychże pojazdów ? :-) A serio Biegły sadowy i diagnosta samochodowy a poszło o to : http://www.stacja.com.pl/phpBB2/viewtop ... b72b510bb4 dokładnie posta z dnia : Wysłany: Środa 28 Grudzień 2011, 0:20. Nikt chyba nie lubi w swoim zawodzie "chwastów" ?
Awatar użytkownika
Rob_trike
President
President
Kontakt:

nie jestem zalogowany - w skrócie o co chodzi ?
Awatar użytkownika
Rob_trike
President
President
Kontakt:

czy jesteśmy "wykładnią i skabnicą" dla SKP ? :shock: :D :shock:
Jarolud

A skąd ...."skarbnica" Czy Ty mnie aby nie przezywasz ? Lubię wiedzieć :-) Spojrzeć na problem oczami właściciela. To się tam na stacja.com.pl zaloguj Co za problem ?
Awatar użytkownika
Rob_trike
President
President
Kontakt:

Jarolud pisze:A skąd ...."skarbnica" Czy Ty mnie aby nie przezywasz ? Lubię wiedzieć :-) Spojrzeć na problem oczami właściciela. To się tam na stacja.com.pl zaloguj Co za problem ?
nie będę się logował - a skarbnicą wiedzy my jesteśmy -może inaczej praktykami którzy zjedli zęby na przepisach dot rej SAMów
Nie przezywam Cie ale o co chodzi ? wytłumacz
Jarolud

nie będę się logował
Dlaczego ? Trudno się z diagnostami gada ?
na przepisach dot rej SAMów
Serio? Sam lekka przyczepka termin badania na 1 rok czy bezterminowo ? Bo wiesz samo Ministerstwo dało 4 wykładnie interpretacji prawa 2 x że tak i 2 x że nie. Rozumiem o samach 3 kołowych piszesz . No to chciałbym się coś dowiedzieć, bo to że coś jest zarejestrowane nie przesądza o niczym czyli nie oznacza ze dobrze zarejestrowane. Wiesz ile WK zmienia swoje decyzje administracyjne dotyczące rejestracji pojazdów ? Z ostatniego tygodnia tylko 3 sprawy.
Nie przezywam Cie ale o co chodzi ? wytłumacz
Trike to quad czy motocykl ?
Awatar użytkownika
winda
Secretary
Secretary
Kontakt:

Post autor: winda »

witaj
trike to
motocykl, motocykl trójkołowy, pojazd samochodowy inny,quad.

jako dowód mamy nasze dowody rejestracyjne. :mrgreen:

masz rację. u podstaw leży bałagan w przepisach a raczej ich interpretacji.
RÓBMY TO SZYBKO ZANIM DOTRZE DO NAS FAKT, ŻE TO
KOMPLETNIE BEZ SENSU
Awatar użytkownika
Rob_trike
President
President
Kontakt:

Dlaczego ? Trudno się z diagnostami gada ?
nie - diagnosci to też ludzie zależy jakie mają podejście - nie zależy to od zawodu wykonywanego a od charakteru
Serio? Sam lekka przyczepka termin badania na 1 rok czy bezterminowo ? Bo wiesz samo Ministerstwo dało 4 wykładnie interpretacji prawa 2 x że tak i 2 x że nie. Rozumiem o samach 3 kołowych piszesz . No to chciałbym się coś dowiedzieć, bo to że coś jest zarejestrowane nie przesądza o niczym czyli nie oznacza ze dobrze zarejestrowane. Wiesz ile WK zmienia swoje decyzje administracyjne dotyczące rejestracji pojazdów ? Z ostatniego tygodnia tylko 3 sprawy.
Tak serio - jest nas trochę :mrgreen: przyczepka lekka - bezterminowo ale w przypadku SAMa może diagnosta w opini zaznaczyć badanie coroczne ( zależy jak zinterpretuje przepisy )
może być pojazd samochodowy inny lub motocykl trójkołowy
Jarolud

przyczepka lekka - bezterminowo ale w przypadku SAMa może diagnosta w opini zaznaczyć badanie coroczne ( zależy jak zinterpretuje przepisy )
Czytasz nie to forum:-) no tam nie trzeba się rejestrować. Może dlatego muszę tu coś wkleić bo Ty jak biały człowiek zamiast się zarejestrować i poczytać to zmuszasz mnie do zbędnej roboty Znalazłem na innym forum http://e-trike.pl/forum/[quote]
Sprawa dotyczyła rejestracji trójkołowego pojazdu marki SAM.
Cytat:
Polecam strone PISKP bo tam jest sporo prawdziwych informacji
Cytat:
fachowcy po chuju fest
a oto cytaty z wypowiedzi
''Pojazd trójkołowy jest to "trayk"'
''pojazd trujkołowy''

Cytat:
na norcom "elyta" dosłownie śmietanka panów diagnostów, ktorzy dziwnie maja sie za Bogów i niesamowicie brandzluja sie nad przepisami ale w swoja strone tylko, interpretuja je jak im pasuje. Odpisalem i dorzuciłem zagwozdkę, niech sie głowia i martwią
Cytat:
Powiem wprost, że nie maja pojecia zbytnio, ale lubia straszyć tylko, że straszyc to sobie moga babcie prądem
Cytat:
a pies ich dymał
traja zarejestrowana, wiec swoje mądrości moga sobie wsadzic w gacie
Cytat:
Luk zapytaj z jakiej stacji jest "danielg539"
żebym wiedział którą omijać
Cytat:
Wszystkie nalezy omijac, gdzie maja specjalistow z tamtego foruma.
Cytat:
Racja
Ale w Lublinie mam do wyboru 5 stacji okręgowych
A gość pracuje tylko w jednej, nie chciałbym przypadkiem na niego trafić
Cytat:
znając zycie to akurat trafisz na takiego. Ja na poczatku tez trafiałem na palantów. Nie, na mało inteligetnych tylko na palantów, bo palant to taki co sie boi - bo sie nie zna. Mozna sie nie znać, ale od tego sa te ich pierdolone grube książki, aby wziął swoja czarna dupę, ruszył, otworzyl ksiązke i doczytał. Natomiast jak widzę, że mnie sie spuszcza na drzewo za detale o ktorych sie nie ma pojęcia to jest sie palantem. I tyle.

Pozostawiam bez komentarza

Może to wystarczy http://www.stacja.com.pl/phpBB2/viewtop ... 5495#15495[/quote]

Sam lekka corocznie Gdyby jaki dzwon był z udziałem tego bezterminowo jest do wyjęcia trochę kasy :-) podobnie jak trike co niby udaje quada
może być pojazd samochodowy inny lub motocykl trójkołowy
Pojazd samochodowy inny ? Kategoria L ? Wytłumacz mi dlaczego w każdym sądzie nie ma "na dwoje babka wróżyła" tylko zawsze jest JEDEN wyrok ? Jeszcze raz zapytam jak wg Ciebie ma być rejestrowane Wasze 3 kołowe "pieszczochy."Za stan prawno technicy pojazdu odpowiada właściciel pojazdu w razie W nie zwalisz wszystkiego na przychylnego urzędnika czy diagnostę. Reszta j/w z bezterminowo lekka sam. Przy okazji gdybym miał kiedy zasiąść na 3 kołowy to raczej dwa koła z przodu . Póki co jednoślady :-)
Jarolud

Może to gdzieś przenieść bo ile można się witać ?

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 28 lipca 2005 r.
w sprawie homologacji typu pojazdów samochodowych mających dwa lub trzy koła, niektórych pojazdów samochodowych mających cztery koła oraz motorowerów

Dz. U. nr 162 poz. 1360

Załącznik nr 1

DEFINICJE KATEGORII I TYPÓW POJAZDÓW DLA POTRZEB HOMOLOGACJI TYPU POJAZDU

1. Rozróżnia się następujące kategorie pojazdów:

1) motorowery, to jest pojazdy dwukołowe (kategoria L1e) lub pojazdy trójkołowe (kategoria L2e) o maksymalnej prędkości konstrukcyjnej nie większej niż 45 km/h i mające:
b) w przypadku pojazdu trójkołowego, silnik, którego:

- pojemność skokowa nie przekracza 50 cm3, w przypadku silnika z zapłonem iskrowym, lub

-maksymalna użyteczna moc wyjściowa nie przekracza 4 kW, w przypadku innych silników ze spalaniem wewnętrznym, lub

-maksymalna moc znamionowa jest nie większa niż 4 kW, w przypadku silnika elektrycznego;

3) motocykle trójkołowe, to jest pojazdy posiadające trzy koła umieszczone symetrycznie (kategoria L5e), wyposażone w silnik o pojemności skokowej większej niż 50 cm3, w przypadku silnika ze spalaniem wewnętrznym, lub o maksymalnej prędkości konstrukcyjnej większej niż 45 km/h.

Wwrunki techniczne (Dz.U Nr 32)
http://www.stacja.com.pl/phpBB2/viewtop ... =5024#5024

8. Wymagania odnośnie mas motocykli, motorowerów, pojazdów czterokołowych oraz przyczep do tych pojazdów określa załącznik do dyrektywy 93/93/EWG3), przy czym dopuszczalna masa całkowita motocykla jednośladowego nie może przekroczyć maksymalnej masy całkowitej określonej przez producenta, a maksymalna masa pojazdu nieobciążonego dla pojazdów trzy- i czterokołowych nie powinna przekraczać:

1) w przypadku pojazdów trójkołowych:

a) motorowery - 270 kg,

b) motocykle - 1000 kg (bez uwzględniania masy akumulatorów przy napędzie elektrycznym);

10. Dopuszczalna ładowność określona przez producenta dla pojazdów trzy- i czterokołowych nie może przekraczać w przypadku:

1) motoroweru trójkołowego - 300 kg;

(....)

3) motocykla trójkołowego:

a) do przewozu rzeczy - 1500 kg;

b) do przewozu osób - 300 kg;

Klasyfikacja pojazdów
http://www.stacja.com.pl/prawo/2007/0968/zal4.htm
Jarolud

zgłaszam sprzeciw bo brakło traktora ! 8)
jako dowód mamy nasze dowody rejestracyjne.
Oj tym to nie ma się co chwalić Rozumiem ze tak Was nagięły Wydziały Komunikacji ?
Jarolud

Sorry 2 x to samo poszło
kaski
Krótki opis: do Admina - profil do usunięcia
Kontakt:

Post autor: kaski »

Lublin WITA

A może zadam głupie pytanie.
Są takie śmieszne autka 3 kołowe
występują w wersji bez dachu, to jest to
jaka kategoria homologacyjna
teoretycznie to samochód ale podpada pod definicje
motocykla trójkołowego

no tak ale to nie sam i producent określił homologacje
idę wytrzeźwieć :lol:
do Admina - profil do usunięcia
Jarolud

no tak ale to nie sam i producent określił homologacje
idę wytrzeźwieć .
:mrgreen:

Czy ma ktoś i może udostępnić Świadectwo Homologacji czyli papier fabryczny od instytucji homologującej na dopuszczenie Traike do ruchu jako pojazd nowy ?
Awatar użytkownika
winda
Secretary
Secretary
Kontakt:

Post autor: winda »

Jarolud pisze:
zgłaszam sprzeciw bo brakło traktora ! 8)
jako dowód mamy nasze dowody rejestracyjne.
Oj tym to nie ma się co chwalić Rozumiem ze tak Was nagięły Wydziały Komunikacji ?
wydziały komunikacji wpisują to co maja na kwitach od diagnosty ale ja sie nie znam na trajkach więc pewnie się mylę.

napisz krótko, bo jak prosty chłopak jestem, jak powinny być rejestrowane trajki ?
RÓBMY TO SZYBKO ZANIM DOTRZE DO NAS FAKT, ŻE TO
KOMPLETNIE BEZ SENSU
Awatar użytkownika
Sulkyrider
Krótki opis: Rekwizytor
Kontakt:

Post autor: Sulkyrider »

Wedlug tego, co zamieścił Jarolud:
3) motocykle trójkołowe, to jest pojazdy posiadające trzy koła umieszczone symetrycznie (kategoria L5e), wyposażone w silnik o pojemności skokowej większej niż 50 cm3, w przypadku silnika ze spalaniem wewnętrznym, lub o maksymalnej prędkości konstrukcyjnej większej niż 45 km/h.
Ale na pewno są tez inne ustawy czy przepisy, które mówią co innego :)
Nie ważne co masz pod dupą. Ważne co pod kaskiem.
T F F T
Awatar użytkownika
Rob_trike
President
President
Kontakt:

Wg mnie oraz z faktu zarejestrowania nie tylko jednej traji - definicja traji to motocykl trójkołowy I tyle...

a jak ktoś ma za dużo czasu to niech sobie kombinuje

Mi dali na przyczepkę bezterminowy i mam wywalone czy musze czy nie muszę robić corocznie przegląd

Nie mam ochoty, czasu na nad interpretowanie przepisów

To tak jak by napisać - kolor nadwozia: czarny

A potem hmmmmmm ale jaki czarny ? jaki odcień, czy perła, akryl, z połyskiem ? bez itp

Szkoda prądu ...... lepiej piwo wypić albo cieszyć sie jazdą trają
Jarolud

wydziały komunikacji wpisują to co maja na kwitach od diagnosty . Tylko że WK odpowiadają za to czy te kwity są prawidłowe. Problemy i tak zasze w razie W ma najpierw właściciel.
ale ja sie nie znam na trajkach więc pewnie się mylę.
Wybacz ale sądzę że ten sarkazm jest chyba nie potrzebny . Możemy sobie jakoś pomóc bo ja miałem na obt raz RAZ takie cudo. Zarejestrowany jako motocykl trójkołowy.
napisz krótko, bo jak prosty chłopak jestem, jak powinny być rejestrowane trajki ?
No to będziesz jednak się musiał zapisać na wiadome forum, żeby poznać szczegóły o ile nadal Cię to interesuje, bo o tym tu nie będę nudził. Wolę sobie poczytać posty Wasze o tym jak się to buduje... Co do reszty zgadzam się w całej rozciągłości z Rob_trike (motocykl 3 kołowy kropka) z wyjątkiem tego, że zakres odpowiedzialności właściciela za swój pojazd jest większy jak mu się zdaje. bezterminowo czy na 1 rok lekka sam a odcień koloru czarnego ? Teraz podaje się tylko podstawowe barwy :-)
Jarolud

Sulkyrider pisze: Ale na pewno są tez inne ustawy czy przepisy, które mówią co innego :)
No to podaj te inne przepisy. :-) Np: na Trike z lpg ...
Awatar użytkownika
pawlikTrike
Member
Member
Krótki opis: TRAJKERS
Kontakt:

Post autor: pawlikTrike »

znalazłem za innym forum :D
http://www.stacja.com.pl/phpBB2/viewtop ... 13b73e014d

Cyt.

Jarolud
Pisarz wielki

PostWysłany: Środa 28 Grudzień 2011, 9:36 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry
Cytat:
forum http://e-trike.pl/forum/

"Ostre" chłopaki :-)

...

To dlatego się zarejestrowałeś u nas ???? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Żyj tak, aby nikt nigdy przez Ciebie nie płakał... chyba, że ze szczęścia
Jarolud

...
[/quote]

Fakty:
- nie lubię "ciepłych rozlazłych kluch."
- po co dwa razy o tym samym gadać na dwu forach ( problem z paragrafem czy interpretacja diagnosty daj na tamto znać, to dość homogeniczne towarzystwo więc coś może wspólnie zaradzimy)
- chcę się podciągnąć w zakresie wiedzy o tych konstrukcjach 3-kołowych bo wyraźne braki a to mnie boli :-)
- no i skoczyliście "na krzyż " koledze Danielowi, który jest solidnym diagnostą, który chce zgodnie z literą prawa wykonywać swój odpowiedzialny i trudny zawód, więc tą sprawę też chciałbym wyjaśnić :-)
- "podsumowaliście" dwa fora być może nie wiedząc, że jest jeszcze jedna alternatywa, gdzie są trochę inne obyczaje.
Awatar użytkownika
Rob_trike
President
President
Kontakt:

pawlikTrike pisze:znalazłem za innym forum :D
http://www.stacja.com.pl/phpBB2/viewtop ... 13b73e014d

Cyt.

Jarolud
Pisarz wielki

PostWysłany: Środa 28 Grudzień 2011, 9:36 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry
Cytat:
forum http://e-trike.pl/forum/

...

:D :D :D :D
Awatar użytkownika
pawlikTrike
Member
Member
Krótki opis: TRAJKERS
Kontakt:

Post autor: pawlikTrike »

Jarolud pisze: Fakty:
- nie lubię "ciepłych rozlazłych kluch."
- po co dwa razy o tym samym gadać na dwu forach ( problem z paragrafem czy interpretacja diagnosty daj na tamto znać, to dość homogeniczne towarzystwo więc coś może wspólnie zaradzimy)
- chcę się podciągnąć w zakresie wiedzy o tych konstrukcjach 3-kołowych bo wyraźne braki a to mnie boli :-)
- no i skoczyliście "na krzyż " koledze Danielowi, który jest solidnym diagnostą, który chce zgodnie z literą prawa wykonywać swój odpowiedzialny i trudny zawód, więc tą sprawę też chciałbym wyjaśnić :-)
- "podsumowaliście" dwa fora być może nie wiedząc, że jest jeszcze jedna alternatywa, gdzie są trochę inne obyczaje.
No i gitara :D
no to może z innej beczki, jak Ty jako diagnosta, który wiele razy musi interpretować literę prawa, byś to zinterpretował ??? :

http://e-trike.pl/forum/wymagania-do-re ... jne#p96489
Żyj tak, aby nikt nigdy przez Ciebie nie płakał... chyba, że ze szczęścia
ODPOWIEDZ