Koledzy podpowiedzcie jak zrobić karoserię na trajcę, czyli na wyspawaną ramę naspawać i wyprofilować blachę by to ładnie wyglądało.
Dużo spawałem ale konstrukcję z rur, kształtowników itp. ale nigdy tak cienkiej blachy, czy spawacie ją do ramy punktowo a resztę maskujecie szpachlem? Jaka to powinna być blacha, ocynk czy nierdzewka i jak gruba? Możecie mi to opisać po kolei bo nie znalazłem dużo na ten temat na forum, za to znalazłem jak zrobić bak i błotniki. A dodam że spawarkę mam TIG-a.
ILE LAT SIKAŁEŚ NA DESKĘ ZANIM CI POWIEDZIELI ŻE SIĘ JĄ PODNOSI???
CZASEM POMYŚL , NIE ZADAWAJ GŁUPICH PYTAŃ!!!!
Ja spawam kratownice pod blache z kątownika płaskownika 20mm i na to szablon z tektury dopasowuje i na podstawie formy kartonowej wycinam blache
Zajrzyj do budowy Japrzemka też jest parę fotek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
U mnie jak Dark, kratownica z kątownika i płaskownika na to blacha, na wstępie punktowo a później obspawałem całość. ja użyłem blachy 0.8(bo taką udało mi się tanio załatwić) ale lepiej dać grubszą wtedy można dać mniejszą kratownice ,jest sztywniejsza konstrukcja i lepiej się spawa. mnie zdarzyło się wypalić parę razy dziursko ale mój migomat ma kiepską regulację a i spawacz ze mnie taki na błotniki miałem już grubszą blachę to szło bajkowo
Dzięki za odpowiedzi już czaję
Dark powiedz proszę jeszcze co dalej, szpachlujesz to ? Błotniki na pewno ale czy karoserie , jak maskujesz połączenie bocznej części blachy z tym półkolem ???
ILE LAT SIKAŁEŚ NA DESKĘ ZANIM CI POWIEDZIELI ŻE SIĘ JĄ PODNOSI???
CZASEM POMYŚL , NIE ZADAWAJ GŁUPICH PYTAŃ!!!!
Luksky pisze:DArk to chyba bedzie mial najbardziej dopracowaną maluszkowa traję, co wiecej wszystko ma udokumentowane
Pany bez przesady z tym dopracowaniem ,doswiadczenia żadnego metoda prób i błędów. Patryk błotniki szpachel, połaczenie prawdopodobnie delikatna uszczelka od czegoś mało rzucająca się w oczy w trakcie poszukiwań. Więcej fotek na pierwszą rocznice budowy niedługo.
Ja robiłem tak - arkusz blachy wycięty na szerokość mocowania ( otwory przy drążkach skrętnych = szerokość karoserii ) - blacha zawalcowana na półokrągło, pogięta na prasie w dwóch miejscach na całej szerokości - docięta później na traji... Foty mam w domu to mogę wrzucić bo teraz pisze z pracy. Pozdr