traja Kowala

W tym dziale przedstawiamy przebieg budowy swojej trajki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kowall
Sergeant
Sergeant
Kontakt:

Re: traja Kowala

Post autor: kowall »

Rob_trike pisze:a jak plany skrzyni ? kiedy zakup z kangurowego poletka ? czy jednak samodzielna przeróbka ?
Dobre pytanie i na czasie ,coś trzeba już z tym napędem zrobić ,widzimy się za dwa dni ,pogadamy,pomyślimy ,może coś doradzisz :wink:
Awatar użytkownika
custom
Member
Member
Krótki opis: TRAJKERS
Kontakt:

Post autor: custom »

bobber pisze:na aluminium kolego kładzie sie podkład kwasowy zwany też reaktywny lub wytrawiający i trzyma jak holera , na to dopiero lakier akrylowy , a jak chcesz kłaść baze i lakier bezbarwny to na kwasowy po 30 min walnij podkład akrylowy i wtedy po zmatowieniu baza i lak
Podpisuję się pod tym obiema nogami . Podkład kwasowy daje radę.
Omne Trinum Perfectum.
Awatar użytkownika
kowall
Sergeant
Sergeant
Kontakt:

Już po wakacjach więc czas się brać do roboty ,miałem dwa dni wolnego więc postanowiłem rozbebeszyć japońca z kabelków ,myślałem parę kabelków ,parę kostek się rozepnie i będzie gićior ,hehe marzenie, no ale poszło ,wybebeszyłem też wykładzinę dywanową a tam trochę historii , subaru sprowadzone z Anglii więc znalazłem funciaki angielskie ale były też jeny japońskie (ciekawe skąd :roll: ) no i jeszcze rodzynek ,jakiś pierścionek z trzema kamyczkami ,jak przyjadę w sobotę to wale do jubilera i
mam nadzieję że mi się wartość zakupu sam. zwróci parokrotnie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Problem co z resztą gratów i całą budą ,co radzicie ,sprzedawać w całości czy bawić się z detalami ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
GREGOR
Krótki opis: Żyj tak , aby dobrze Cię potem wspominali
Kontakt:

Post autor: GREGOR »

Kowall , te monety to z tego okresu czy jakieś kolekcjonerskie ?
Żyj tak, aby Cię potem dobrze wspominali...
Awatar użytkownika
kowall
Sergeant
Sergeant
Kontakt:

GREGOR pisze:Kowall , te monety to z tego okresu czy jakieś kolekcjonerskie ?
Ee no daty tam są naszejsze ,co prawda nie jest to nowa maszyna swoje lata ma ale Szoguna to chyba nie pamięta :wink:
Awatar użytkownika
GREGOR
Kontakt:

kowall pisze:Już po wakacjach więc czas się brać do roboty ,miałem dwa dni wolnego więc postanowiłem rozbebeszyć japońca z kabelków ,myślałem parę kabelków ,parę kostek się rozepnie i będzie gićior ,hehe marzenie, no ale poszło ,wybebeszyłem też wykładzinę dywanową a tam trochę historii , subaru sprowadzone z Anglii więc znalazłem funciaki angielskie ale były też jeny japońskie (ciekawe skąd :roll: ) no i jeszcze rodzynek ,jakiś pierścionek z trzema kamyczkami ,jak przyjadę w sobotę to wale do jubilera i
mam nadzieję że mi się wartość zakupu sam. zwróci parokrotnie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Problem co z resztą gratów i całą budą ,co radzicie ,sprzedawać w całości czy bawić się z detalami ?
jak ja brałem na dawcę Garusa to potem bawiłem się z resztą w sprzedaż detaliczną, ale to Garbus .Zabytek i auto kolekcjonerskie , dobrze na tym wyszedłem ale zabawa w allegro i pakowanie trochę mnie zmęczyły :lol:
natomiast w twoim przypadku puścił bym ogłoszenie że sprzedam części ale niech se ktoś sam przyjeżdża i ewentualnie wspólny demontaż , myślę że trochę kasy idzie odzyskać .
Awatar użytkownika
custom
Member
Member
Kontakt:

Gregor dobrze podpowiada , jak możesz to puść to w całości i będziesz miał święty spokój , w przeciwnym razie będą jakieś głupie telefony i zabieranie Twojego cennego czasu nie mówiąc już o pakowaniu poczcie itd.
W dzisiejszych czasach ludziom nic nie pasuje , choćby było za grosze i tak znajdą powody do wybrzydzania.
Omne Trinum Perfectum.
Awatar użytkownika
Katownik
Krótki opis: Pod osłoną nocy P*S kraj na dno toczy
Kontakt:

Post autor: Katownik »

Widzisz Kowal ,teraz przydała by Ci sie gablotka ,mógłbyś wyeksponować znalezisko. :lol:
Awatar użytkownika
kowall
Sergeant
Sergeant
Kontakt:

Katownik pisze:Widzisz Kowal ,teraz przydała by Ci sie gablotka ,mógłbyś wyeksponować znalezisko. :lol:
Kato ty pośmiewco ,ty się kiedyś doigrasz :wink:
Awatar użytkownika
Lipa
Krótki opis: <> POTWORNY GARAŻ <>
Kontakt:

Post autor: Lipa »

gablotka... ktoś mówił coś o gablotce :mrgreen:
Czasem spotykasz ludzi, którzy pędzą przed siebie na zabój, złamanie karku.... czasem tak trudno ich kurwa wyprzedzić !!!
Awatar użytkownika
kowall
Sergeant
Sergeant
Kontakt:

Lipa pisze:gablotka... ktoś mówił coś o gablotce :mrgreen:
Lipa ty się gablotą nie zawracaj głowy ,ty masz większe problemy :( ,powiedz lepiej co z tym twoim basenem na plebani :mrgreen:
Awatar użytkownika
mazda
Krótki opis: Kupic, sprzedac, zamienic - handlarz doskonał
Kontakt:

Post autor: mazda »

Gablota z monetami w basenie na plebani - toż to jak pociąg ze złotem... Coś mnie ominęło ?
Zaraz zaraz a co z pierścionkiem :shock: może to Arabella zgubiła, przekręć go na palcu :mrgreen:

Co do gratów to fakt każdy wybrzydza, chce za 5zł tylko koniecznie wysyłka za darmo. I jeszcze wonty że to i tak stare i na co to komu a tak to on kupi i będzie mu tylko zalegało w garażu...
Sprzedając na części będziesz się bujał z rok albo i lepiej, towar niechodliwy. Ostatnio sprzedałem sporo gratów z subaru w tym konwerter za 100zł a w sumie całość była warta ok 250zł. zajeło mi to czas od kwietnia... mamy wrzesień :wink:
Budowa Trajki jest jak film pt. " Niekończąca się opowieść "
Awatar użytkownika
kowall
Sergeant
Sergeant
Kontakt:

[quote="mazda"]Gablota z monetami w basenie na plebani - toż to jak pociąg ze złotem... Coś mnie ominęło ?
Zaraz zaraz a co z pierścionkiem :shock: może to Arabella zgubiła, przekręć go na palcu :mrgreen:

Mazda nic cię nie ominęło ,co do pierścionka to byłem wczoraj u złotnika i okazało się że to tytan -mała wartość :cry: - a co do basenu to przejrzyj ostatnie dowcipy tam się wszystkiego dowiesz :wink: ----gdzieś ty się ostatnio podziewał bo cię długo nie było?--
Awatar użytkownika
kowall
Sergeant
Sergeant
Kontakt:

Czas iść dalej ,powoli kompletowałem przód ,bardzo powoli ,ale nadszedł czas żeby to zacząć składać ,do końca daleko ,bardzo daleko ---oto moje ostatnie wypociny ----

Lagi fi 54 grubość ścianki 10mm, rozstaw lag 245mm ,półki podwójne w sumie cztery (dwa razy po dwie dwu centymetrowe ) wachacz pchany,toczony -pełna stal -uchwyty wahacza i teleskopu wykonane w firmie :wink: -Kowal ala flex- mocowania teleskopu jak i łącznik lag wykonane z nierdzy i tu podziękowania dla firmy Mechanior (dzięki brachu przeszedłeś siebie ) na lagi przyjdą jeszcze kawałki rury z nierdzy rozprasowane na końcach żeby jedna wchodziła na drugą,,,,,tak to sobie wymyśliłem i myślę że będzie giiit :D
Awatar użytkownika
winda
Secretary
Secretary
Kontakt:

Post autor: winda »

Brawo Ty!!!

Podoba mi się to co widzę. Pewien niedosyt jednak czuję z powodu braku trzeciego planu
RÓBMY TO SZYBKO ZANIM DOTRZE DO NAS FAKT, ŻE TO
KOMPLETNIE BEZ SENSU
Awatar użytkownika
Sulkyrider
Krótki opis: Rekwizytor
Kontakt:

Post autor: Sulkyrider »

A tę trawę,która wyrasta spomiędzy betonu, posyp solą i spokój, nie trzeba żadnych zaczarowanych środków.
Nie ważne co masz pod dupą. Ważne co pod kaskiem.
T F F T
Awatar użytkownika
kowall
Sergeant
Sergeant
Kontakt:

Hmm ,Winda masz nie dosyt -dokładam jeszcze jedno zdjęcie -żeby cie uspokoić zrobione dzisiaj ,myślę że nic nowego ,sam ocenisz ,koło robiłem tydzień temu (u nas było 20 stopni ) a co do zdjęć trawy w betonie to zdjęcia robione dzisiaj około 16 godziny jak skończyłem wycinać uchwyty ----szkoda że tak to odbieracie ,ja robię jeden dzień w tygodniu bo tylko wtedy jestem w domu i robota niestety nie idzie ,no ale szkoda jak chcieliście mi dowalić to wam się udało :cry: .
Awatar użytkownika
GREGOR
Kontakt:

jest gicior , czekam na dalsze postępy i nie przejmuj się Windą on ma takie poczucie humoru :mrgreen:
Awatar użytkownika
Sulkyrider
Krótki opis: Rekwizytor
Kontakt:

Post autor: Sulkyrider »

Oj tam, nie przejmuj się głupimi komentarzami.
Jakiej firmy masz wózek narzędziowy?
Nie ważne co masz pod dupą. Ważne co pod kaskiem.
T F F T
Awatar użytkownika
winda
Secretary
Secretary
Kontakt:

Post autor: winda »

wiesz ze słynę z komentowania przedmiotów które sa w trzecim planie, całkiem nie związanym z trajką.

Podziwiam ogromny postęp prac mimo ograniczonego czasu. Jestem pełen podziwu dla zaciecia oraz pomysłu. Każdy element dołozony do trajki sprawia że jest coraz ładniejsza. widać ze wszystko jest wczesniej przemyślane. Wpierdala mnie zwykła, ludzka, bezinteresowna zazdrość.
Przepraszam za poprzednie posty. Nie chciałem być złośliwy.
RÓBMY TO SZYBKO ZANIM DOTRZE DO NAS FAKT, ŻE TO
KOMPLETNIE BEZ SENSU
Awatar użytkownika
custom
Member
Member
Kontakt:

kowall pisze:Czas iść dalej ,powoli kompletowałem przód ,bardzo powoli ,ale nadszedł czas żeby to zacząć składać ,do końca daleko ,bardzo daleko ---oto moje ostatnie wypociny ----

Lagi fi 54 grubość ścianki 10mm, rozstaw lag 245mm ,półki podwójne w sumie cztery (dwa razy po dwie dwu centymetrowe ) wachacz pchany,toczony -pełna stal -uchwyty wahacza i teleskopu wykonane w firmie :wink: -Kowal ala flex- mocowania teleskopu jak i łącznik lag wykonane z nierdzy i tu podziękowania dla firmy Mechanior (dzięki brachu przeszedłeś siebie ) na lagi przyjdą jeszcze kawałki rury z nierdzy rozprasowane na końcach żeby jedna wchodziła na drugą,,,,,tak to sobie wymyśliłem i myślę że będzie giiit :D
Też myślę , że będzie git .
Ciekawią mnie Kowal wymiary przedniego zawiasu , np. jaki kąt główki ramy , ile ma wyprzedzenie i jeszcze parę innych.
Brałeś to wg jakiegoś sprawdzonego wzorca czy tak trochę z przypadku ?
Omne Trinum Perfectum.
Awatar użytkownika
kowall
Sergeant
Sergeant
Kontakt:

Custom przyjacielu ,kąt główki ramy mam 47stopni ,jak ustawiałem główkę to miałem spuszczony pion na sznurku i na to skierowany laser i tak ustawiałem żeby się czerwona linia lasera pokryła ze sznurkiem i przecinała równo na pół odstęp między tylnymi kołami ,chciałem ustawić kąt tak na 45-50st. wyszło pośrodku :wink: co do wyprzedzenia to miałem tu dylemat ,czytałem dużo co tu pisaliście na forum o plusowych ,ujemnych , zerowych ( każdy polecał swój ) i taką dałem długość wahacza żeby wyszedł na zerowy a czy to się sprawdzi to zobaczymy ,jak będzie żle to pokombinuje coś z uchwytami wahacza ,bo długości wahacza na pewno nie zmienię (brak tokarza ) zresztą jak dałem rysunek tokarzowi i zobaczył te rowki to powiedział ze jestem pojebany ale co zrobić ---ja uwielbiam ROWKI-- :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
kowall
Sergeant
Sergeant
Kontakt:

Sulkyrider pisze:Oj tam, nie przejmuj się głupimi komentarzami.
Jakiej firmy masz wózek narzędziowy?
Wózek firmy Top Kraft kupiony w Niemczech ,powiem tak ,jakby ktoś chciał wam zrobić jakiś prezent to ja bym sobie zażyczył takie cuś ,wszystko na jednym miejscu i zawsze pod ręką ,dokupiłem do tego jeszcze walizkę z kluczami i jedną połówkę mam w pierwszej szufladzie a druga niżej -polecam- :D
Awatar użytkownika
andrzejqs
Kontakt:

Post autor: andrzejqs »

a wahaczy z tyłu nie będziesz łączył :?:
Byli już tacy, co zrobili coś co było nie możliwe do zrobienia, bo nie wiedzieli, że tego się nie da zrobić :-) .
Awatar użytkownika
custom
Member
Member
Kontakt:

kowall pisze:Custom przyjacielu ,kąt główki ramy mam 47stopni ,jak ustawiałem główkę to miałem spuszczony pion na sznurku i na to skierowany laser i tak ustawiałem żeby się czerwona linia lasera pokryła ze sznurkiem i przecinała równo na pół odstęp między tylnymi kołami ,chciałem ustawić kąt tak na 45-50st. wyszło pośrodku :wink: co do wyprzedzenia to miałem tu dylemat ,czytałem dużo co tu pisaliście na forum o plusowych ,ujemnych , zerowych ( każdy polecał swój ) i taką dałem długość wahacza żeby wyszedł na zerowy a czy to się sprawdzi to zobaczymy ,jak będzie żle to pokombinuje coś z uchwytami wahacza ,bo długości wahacza na pewno nie zmienię (brak tokarza ) zresztą jak dałem rysunek tokarzowi i zobaczył te rowki to powiedział ze jestem pojebany ale co zrobić ---ja uwielbiam ROWKI-- :lol: :lol: :lol:
Nie no , rowki są zajebiste :D i to w każdym kolorze .
Omne Trinum Perfectum.
ODPOWIEDZ