Z czego spawać rame???

Awatar użytkownika
mechanior
Posty: 2060
Rejestracja: 24 lip 2010, 23:57
Lokalizacja: Ornontowice
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: mechanior »

jak dla mnie ta ścianka za gruba, przy spawaniu musisz dopasować odpowiednio prąd, żeby to pospawać, nie pokleić.
Mówić nie myśląc, to tak jak strzelać nie celując.
Awatar użytkownika
Szefciu
Posty: 936
Rejestracja: 26 kwie 2011, 14:47
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: Szefciu »

no kurde Panowie..
wychodzi na to, że kolejne 3m rurki kupie, a miało byc tanio.... A tak miedzy nami nie usmiechało mi sie tego cholerstwa spawać, jedna rurę ciężko unieść, a co dopiero dwie takie. Dobrze, że snieg spadł i mi rame zasypało bo pewnie bym je juz przyspawał, a tak mała zmian koncepcji:)
lukasz
Posty: 464
Rejestracja: 29 wrz 2011, 19:12
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: lukasz »

ja mam rure 44,5 scianka bodajze 6 mm
stanley68a
Posty: 170
Rejestracja: 27 lis 2011, 17:42
Lokalizacja: Żarki
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: stanley68a »

Witam Panowie juz zqaczolem spawac Rame spawam ja z Profila mysle ze nie bedzie Glupio wygladac a pozatym i tak wiekszosc ( chyba) bedzie przykryte karoseria !! :mrgreen: :mrgreen:
FIREMAN
BENZIN
Posty: 11
Rejestracja: 25 mar 2012, 13:12
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: BENZIN »

moim skromnym zdaniem, na pakowanie się w grubościenne rury, stać tego kto ma nadmiar mocy i ma wyjebane na to, że rama waży 200 kg.
Jeśli masz silnik z przodu i jest to jednostka typu V6 ,V8 to ok, rozumie się że trzeba to dobrze podeprzeć by się nie złamało.
Ale jak mamy motor z tyłu to jego masę dzwiga tylny zawias i obciążenie jest raczej statyczne, wtedy możemy z przodu zrobić lekką konstrukcję, w formie kratownicy.
Najwyższe dzwigi tak są zbudowane, nikt tam nie pakuje Bóg wie jak potężnych elementów, a masy dzwigane są nie małe.
Jeśli przód będzie za lekki, zawsze można masę tak czy inaczej dołożyć, trudniej się jej pozbyć.
Tak więc jestem za budowaniem lekkich ram z profili zamkniętych grubości 3-4mm.
Mam swoje doświadczenia.
Mam w planie budowę grubasa na V8 z silnikiem z przodu, tu rama będzie potężna, ale mocy wystarczy.
Poza tym taki piec obudowany jakimiś cienkimi pizdrykami wyglądałby śmiesznie.
Coś już wikłam w temacie ale narazie finanse w rozsypce, do gara nie ma co włożyć, więc temat zawieszony.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
El Kopyto
Posty: 1013
Rejestracja: 27 paź 2010, 18:07
Lokalizacja: Gorzów Wlkp

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: El Kopyto »

i tu ująłeś to co ja w słowa ubrać nie umiałem dzienki
Amatorzy zbudowali arke a zawodowcy tytanic
Awatar użytkownika
NAZTEER
Posty: 151
Rejestracja: 12 sty 2011, 12:05
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: NAZTEER »

kolejne moje pytanie z cyklu "jaki długi jest kawałek sznurka"
Kupiłem takie cos i tu pytanki co z tą ramą?? co myslicie? profil 50x50

Panowie jak widac na fotkach a moze i nie widac blacha która jest połaczony garbus z profilem jest grubosci 1,5mm wiec ja wywaliłewm. Teraz trzeba to jakos mądrze zrobic!! i tu do W#as pytanie ja???
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 12 lip 2021, 21:43 przez NAZTEER, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bandit
Posty: 3347
Rejestracja: 02 gru 2006, 21:16
Lokalizacja: Pniewy
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: bandit »

Coś cinkawo się wydaje. Zrób próbę dynamiczną. Walnij z 10 pionów, jak wytrzyma powinno być git. Nie zapomnij o filmiku z bocznego ujęcia.
Awatar użytkownika
NAZTEER
Posty: 151
Rejestracja: 12 sty 2011, 12:05
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: NAZTEER »

bandit pisze: 04 paź 2020, 11:07 Coś cinkawo się wydaje. Zrób próbę dynamiczną. Walnij z 10 pionów, jak wytrzyma powinno być git. Nie zapomnij o filmiku z bocznego ujęcia.
Dzięki za wyczerpująca odpowiedź
Awatar użytkownika
dark
Posty: 4459
Rejestracja: 14 mar 2010, 22:54
Lokalizacja: Kalisz
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: dark »

.......😂😂😂😂.......
Jazda na motocyklu to najfajniejsza rzecz jaką można robić w ubraniu ...
Awatar użytkownika
adaśko
Posty: 4381
Rejestracja: 10 kwie 2010, 14:08
Krótki opis: pierdolić biurokrację!!!
Lokalizacja: Iława
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: adaśko »

Ojapierdole, typowe niemieckie gówno. Ja bym się bał tym latać.
Bóg jest litościwy ... a Ja nie.....!!!
Awatar użytkownika
NAZTEER
Posty: 151
Rejestracja: 12 sty 2011, 12:05
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: NAZTEER »

adaśko pisze: 04 paź 2020, 20:50 Ojapierdole, typowe niemieckie gówno. Ja bym się bał tym latać.
To jak to ratować żeby nie spawać ramy od nowa.
Awatar użytkownika
winda
Posty: 14334
Rejestracja: 25 kwie 2009, 18:31
Lokalizacja: LUBLIN
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: winda »

Skoro praktycy Bandit i Adaśko się wypowiedzieli to trza ich słuchać
RÓBMY TO SZYBKO ZANIM DOTRZE DO NAS FAKT, ŻE TO
KOMPLETNIE BEZ SENSU
Czarek-trike
Posty: 9098
Rejestracja: 22 maja 2008, 18:13
Krótki opis: NO BAR, TO FAR
Lokalizacja: Wałcz
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: Czarek-trike »

adaśko pisze: 04 paź 2020, 20:50 Ojapierdole, typowe niemieckie gówno. Ja bym się bał tym latać.
chyba nawet nie typowo z rzeszy, bo tam to raczej profil dajooo. Tu to wygląda jak rama z kolarzówki :mrgreen: czy tam z BMX
It's not a hobby
It's a fucking lifestyle
Awatar użytkownika
bandit
Posty: 3347
Rejestracja: 02 gru 2006, 21:16
Lokalizacja: Pniewy
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: bandit »

Nazteer proponuje trzy rozwiązania:
Wycinasz to co łączy główkę ramy z tyłem i w to miejsce wstawiasz:
1 konkretny profil - ja takiego rozwiązania nie robiłem, więc tutaj nie wypowiadam się.
2. Robisz na dwóch rurach , jedna dołem druga góra jak na zdjęciu , jednej z moich ram
3. Standartowo dwie dolne rury i środkowa górna schodzące się do główki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
NAZTEER
Posty: 151
Rejestracja: 12 sty 2011, 12:05
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: NAZTEER »

bandit pisze: 07 paź 2020, 22:12 Nazteer proponuje trzy rozwiązania:
Wycinasz to co łączy główkę ramy z tyłem i w to miejsce wstawiasz:
1 konkretny profil - ja takiego rozwiązania nie robiłem, więc tutaj nie wypowiadam się.
2. Robisz na dwóch rurach , jedna dołem druga góra jak na zdjęciu , jednej z moich ram
3. Standartowo dwie dolne rury i środkowa górna schodzące się do główki.
własnie tak chciałem zrobic ale ma do niej karoserie i mysle ze ciezko bedzie to potem spasowac. Myslałem zeby do tego co jest dospwać jakies rury oczywiscie bezszwowe
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
NAZTEER
Posty: 151
Rejestracja: 12 sty 2011, 12:05
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: NAZTEER »

Panowie na wczesniejszych fotkach widac połaczenie garbusa z profilem za pomoca blachy. problem polega na tym ze to balacha 1,5mm. I to potrzeba waszej pomocy. Blache wyciałem i co dalej??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
yunkers
Posty: 4727
Rejestracja: 31 paź 2009, 21:21
Krótki opis: G.O.P.
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: yunkers »

Na pewno będzie potrzebna spawarka.
nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
Awatar użytkownika
NAZTEER
Posty: 151
Rejestracja: 12 sty 2011, 12:05
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: NAZTEER »

yunkers pisze: 12 lip 2021, 23:19 Na pewno będzie potrzebna spawarka.
Myślałem że ogarnę trytytka 😁👍
Awatar użytkownika
adaśko
Posty: 4381
Rejestracja: 10 kwie 2010, 14:08
Krótki opis: pierdolić biurokrację!!!
Lokalizacja: Iława
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: adaśko »

Siedź i pacz.
A tak na powagę to przyspawaj blaszysko konkretne do tego, a dalej kawał ramy.
Bóg jest litościwy ... a Ja nie.....!!!
Awatar użytkownika
NAZTEER
Posty: 151
Rejestracja: 12 sty 2011, 12:05
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: NAZTEER »

adaśko pisze: 13 lip 2021, 01:30 Siedź i pacz.
A tak na powagę to przyspawaj blaszysko konkretne do tego, a dalej kawał ramy.
To coś ma 16cm wysokości i myślałem żeby dostawać cztery kontowniki 40x40x5. Będzie ok??
Awatar użytkownika
bandit
Posty: 3347
Rejestracja: 02 gru 2006, 21:16
Lokalizacja: Pniewy
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: bandit »

Tak jak Adaś napisał. Ja bym osobiście wyrysował kryzę, następnie wypalił z lasera i wspawał, można jeszcze wstawić żebra wzmacniające wstawić przechodzace przez miejsce łączenia kryzy z tyłem.. Spoiny oczywiście bez niezgodności spawalniczych :mrgreen:
Awatar użytkownika
tim
Posty: 614
Rejestracja: 22 cze 2012, 09:36
Lokalizacja: Mroczeń
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: tim »

Ja nie mam blachy tylko wbite i obspawane rury od dolnej i górnej części ramy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
maciey
Posty: 1425
Rejestracja: 11 lip 2010, 16:26
Krótki opis: Narzędziem pracy artystów jest...DŁUTO!!!
Lokalizacja: Zadupie koło Chełmna
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: maciey »

bandit pisze: 13 lip 2021, 10:48 Spoiny oczywiście bez niezgodności spawalniczych :mrgreen:
Czyli ja tego nie pospawam na trzeżwo :mrgreen:
Z Trajką jest jak z babą...jak się raz za nią zabierzesz to do końca życia będziesz się pierdolił!
Niekoniecznie z tą samą...
Awatar użytkownika
yunkers
Posty: 4727
Rejestracja: 31 paź 2009, 21:21
Krótki opis: G.O.P.
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: yunkers »

Temat ogólnie znany i prosty. Trzeba to co masz ustawić na stole lyb blacie, pomierzyć, wykątować to co jest obcięte do belki z drążkami - czytaj obciąć dowszystko do płaszczyzny. Potem prostokątna blacha, która to wszystko zasłoni i spawasz. Może być trochę szersza i jakieś wsporniki dodatkowo do rury. Modzili już na dwie blachy i połączenia śrubowe
nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość